Οι Ταξιδιώτες του Μουσικού Σχολείου Βέροιας στο 6ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου στον Βόλο και στην Τελετή Βράβευσης του «Καν΄ το ν΄ ακουστεί 2019»

Από την καρδιά της E(S)Rατεινής Ημαθίας στον όμορφο Βόλο της ΘES(R)αλίας, από όπου χτυπούσε η καρδιά του μαθητικού Ραδιοφώνου – European School Radio το τελευταίο τριήμερο, ταξίδεψαν τα μέλη της ραδιοφωνικής ομάδας «Οι Ταξιδιώτες του Μουσικού Σχολείου Βέροιας», με συνταξιδιώτες τα μέλη της ραδιοφωνικής ομάδας του 3ου ΓΕΛ Βέροιας, με αφορμή τη συμμετοχή τους στο 6ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου και στην Τελετή Βράβευσης του διαγωνισμού ραδιοφωνικού μηνύματος και τραγουδιού «Κάν΄ το ν΄ ακουστεί 2019» την Παρασκευή 12 Απριλίου 2019.

Στόχοι και του φετινού Φεστιβάλ ήταν να βρεθούν από κοντά μαθητικές ραδιοφωνικές ομάδες από σχολεία όλης της χώρας και της Κύπρου που συμμετέχουν στο μαθητικό ραδιόφωνο προκειμένου να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, να γνωριστούν μεταξύ τους και να συμμετάσχουν σε βιωματικά εργαστήρια τα οποία πραγματοποιήθηκαν φέτος στο 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Βόλου και το 7ο Γυμνάσιο Βόλου. Συγκεκριμένα συμμετείχαν σ΄ αυτή τη γιορτή του Μαθητικού Ραδιοφώνου 1118 μαθητές της Δευτεροβάθμιας – κυρίως – εκπαίδευσης, από 51 σχολικές μονάδες όλη της χώρας, καθώς και δύο της Κύπρου σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των διοργανωτών.

Και πράγματι οι στόχοι επιτεύχθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τα μέλη της ραδιοφωνικής ομάδας του σχολείου μας που είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν και να ανταλλάξουν τις ραδιοφωνικές τους εμπειρίες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους με τη ραδιοφωνική ομάδα του 3ου ΓΕΛ Βέροιας αλλά και στους χώρους του Φεστιβάλ με άλλους ραδιοφωνικούς παραγωγούς με τους οποίους μάλιστα αλληλεπίδρασαν στα πέντε ενδιαφέροντα εργαστήρια στα οποία συμμετείχαν στο 1ο ΕΚ Βόλου και στο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) Βόλου. Μέσω των αξιόλογων βιωματικών εργαστηρίων στους άρτια εξοπλισμένους χώρους του 1ου ΕΚ Βόλου έμαθαν για την ιστορία του ραδιοφώνου, τους τύπους των μικροφώνων, διδάχθηκαν την τέχνη του ραδιοφωνικού λόγου αλλά και τεχνικές του μοντάζ στον ήχο αλλά και πειραματίστηκαν με την παραγωγή και τα χαρακτηριστικά των ηχητικών κυμάτων δημιουργώντας τη μουσική κλίμακα του Πυθαγόρα και συνθέτοντας τις δικές τους μελωδίες με τη διέγερση ηχητικών σωλήνων. Επίσης, γνώρισαν τις εγκαταστάσεις του διαδικτυακού ραδιοφωνικού σταθμού που λειτουργεί στο 1ο ΕΚ Βόλου και παρακολούθησαν τη μαραθώνια ραδιοφωνική εκπομπή που μεταδιδόταν στους χώρους του Φεστιβάλ και στον αέρα του ESR.

Στη συνέχεια οι μαθητές περιηγήθηκαν στην όμορφη πόλη του Βόλου, η οποία είχε κατακλυστεί από ραδιοφωνικούς παραγωγούς – μαθητές, και ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ Βόλου από τους δημοσιογράφους και τεχνικούς της. Ιδιαίτερη στιγμή ήταν, όταν οι μαθητές – τραγουδοποιοί τραγούδησαν τα τραγούδια που έγραψαν για τον διαγωνισμό «Κάν΄ το ν΄ακουστεί 2019» στον προαύλιο χώρο της ΕΡΤ. Κι ακόμη μαθήτριες – εκπρόσωποι της ομάδας έζησαν την εμπειρία της ζωντανής ραδιοφωνικής εκπομπής συμμετέχοντας στην εκπομπή “Ηχοχρώματα” του ραδιοφωνικού παραγωγού, κ. Γιώργου Διαμαντόπουλου, ο οποίος τους πήρε συνέντευξη. Λόγω πίεσης χρόνου από την πλευρά της ραδιοφωνικής ομάδας ανανεώθηκε το ραντεβού στον αέρα της ΕΡΤ Βόλου για την Τρίτη 16 Απριλίου 2019 και ώρα 1 – 2 μ.μ. προκειμένου να παρουσιαστεί εκτενέστερα η δράση της και να μεταφέρουν οι μαθητές τις εμπειρίες τους από τη συμμετοχή τους στο Φεστιβάλ και τον διαγωνισμό «Κάν΄ το ν΄ ακουστεί 2019».

Τέλος οι μαθητές παρακολούθησαν το απόγευμα την τελετή βράβευσης του διαγωνισμού «Κάν΄ το ν΄ ακουστεί 2019» στον χώρο του Συνεδριακού Κέντρου Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και μέλη της ομάδας συνομίλησαν για την εμπειρία τους από τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό με τους αγαπητούς στο ευρύ κοινό τραγουδοποιούς – μέλη της κριτικής επιτροπής τραγουδιού, Νίκο Ζιώγαλα και Μανώλη Φάμελλο, οι οποίοι τους ενθάρρυναν να συνεχίσουν να ασχολούνται με τη μουσική και να δημιουργούν όμορφα τραγούδια.

Ήταν από τις καλύτερες εμπειρίες της φετινής ραδιοφωνικής χρονιάς στο πλαίσιο του εγκεκριμένου πολιτιστικού προγράμματος με τίτλο: «Δημιουργούμε, Αξιοποιούμε και ΡαδιοΕπικοινωνούμε στο ESR» που υλοποιείται στο σχολείο για έβδομη χρονιά με υπεύθυνη καθηγήτρια/ μέλος της Επιστημονικής Εταιρείας του European School Radio, Χαρά Σκουμποπούλου σε συνεργασία με τον καθηγητή μουσικής, Βασίλη Βαλαβάνη. Συγχαρητήρια στα μέλη της ραδιοφωνικής ομάδας για την άψογη και ενεργή συμμετοχή τους σε όλες τις δράσεις του Φεστιβάλ και της εκδρομής στον Βόλο αλλά και για την αξιοπρεπή συμμετοχή τους στον διαγωνισμό. Ευχαριστούμε την ΕΡΤ Βόλου για τη ζεστή φιλοξενία και ιδιαιτέρως τους διοργανωτές του 6ου Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου και του διαγωνισμού «Κάν΄ το ν΄ ακουστεί 2019», δράσεις που έχουν γίνει πλέον θεσμός, για τις δυνατές ραδιοφωνικές συγκινήσεις που μας πρόσφεραν και ειδικά την ομάδα των συνεργατών του μαθητικού ραδιοφώνου για τα κίνητρα που δίνουν να βλέπουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί το σχολείο ως χώρο βιωματικής μάθησης, έμπνευσης, δημιουργίας, συνεργασίας και επικοινωνίας.

Λίγα λόγια για το Φεστιβάλ – θεσμό του Μαθητικού Ραδιοφώνου

Το Φεστιβάλ έχει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και διοργανώνεται με την υποστήριξη της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου.

Το Φεστιβάλ, ως θεσμός, αποτελεί μια τριήμερη γιορτή γνωριμίας και συνεργασίας με σκοπό να ανακαλύψουν οι μαθητές και η ευρύτερη τοπική κοινωνία τον κόσμο του ραδιοφώνου ως μέσου ενημέρωσης, έκφρασης, ψυχαγωγίας και πολιτισμού μέσα από την υλοποίηση πρωτότυπων δραστηριοτήτων.

Τις επόμενες μέρες μπορείτε να ενημερώνεστε για τον απολογισμό  του 6ου Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου από τη σελίδα του εδώ

Δείτε το βίντεο της τελετής βράβευσης η οποία μεταδιδόταν ζωντανά από τη σελίδα του Φεστιβάλ εδώ.

 Δείτε εδώεδώ ρεπορτάζ από την ΕΡΤ Βόλου κι εδώ.

Δείτε εδώ βίντεο από τις δράσεις της ΕΡΤ.

Αναλυτικά τα βιωματικά εργαστήρια εδώ.