Εβδομάδα Καλοσύνης στο Μουσικό Σχολείο Βέροιας

Στη δράση “Εβδομάδα Καλοσύνης” συμμετείχαν τη φετινή χρονιά όλα τα τμήματα γυμνασίου – Λυκείου στο πλαίσιο του μαθήματος της Αγγλικής Γλώσσας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ΚαλοσύνηςWorld Kindness Day που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 13 Νοεμβρίου με πρωτοβουλία της καθηγήτριάς τους, Θένας Τηλαβερίδου. Βασικός στόχος ήταν η ευαισθητοποίηση και η ενεργός συμμετοχή των μαθητών/τριών στην υιοθέτηση πράξεων καλοσύνης.

Η “Εβδομάδα Καλοσύνης” βασίστηκε στην πεποίθηση ότι η καλοσύνη δεν είναι απλώς ένα αφηρημένο ιδανικό, αλλά μια δυναμική δύναμη που μπορεί να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο γύρω μας. Μέσα από τις δράσεις που υλοποιήθηκαν, οι μαθητές/τριες όχι μόνο σκέφτηκαν και συζήτησαν για την έννοια της καλοσύνης, αλλά και έλαβαν ενεργό μέρος στην υλοποίηση πράξεων καλοσύνης, τόσο εντός όσο και εκτός του σχολείου.

Δραστηριότητες

Η “Εβδομάδα Καλοσύνης” ξεκίνησε με την προβολή βίντεο σε όλα τα τμήματα γυμνασίου – Λυκείου που πραγματευόταν την έννοια της καλοσύνης. Στη συνέχεια, οι μαθητές/τριες συμμετείχαν σε βιωματικές δραστηριότητες μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας.

  • Συζήτηση: Οι μαθητές/τριες συζήτησαν για την έννοια της καλοσύνης, μοιράστηκαν προσωπικές εμπειρίες και αντάλλαξαν ιδέες για το πώς μπορούν να υιοθετήσουν μια πιο ευγενική στάση στην καθημερινότητά τους.
  • Συγγραφή θετικών σχολίων: Οι μαθητές/τριες έγραψαν θετικά σχόλια για τους συμμαθητές/τριές τους, αναγνωρίζοντας τα θετικά χαρακτηριστικά και τις καλές πράξεις τους.
  • Σύνταξη λίστας πράξεων καλοσύνης: Ομαδικά, οι μαθητές/τριες συνέταξαν μια λίστα με πράξεις καλοσύνης που μπορούν να υλοποιήσουν στο σχολικό περιβάλλον.

Στην επόμενη φάση, οι βιωματικές δράσεις επεκτάθηκαν στον εξωτερικό χώρο του σχολείου.

  • Καθαρισμός αυλείου χώρου: Το τμήμα α1 γυμνασίου ανέλαβε την ευθύνη για τον καθαρισμό του αυλείου χώρου του σχολείου.
  • Καθαρισμός και διακόσμηση αίθουσας: Το τμήμα Α1 Λυκείου καθάρισε και διακόσμησε την αίθουσά του, δημιουργώντας ένα πιο όμορφο και φιλόξενο περιβάλλον μάθησης.
  • Βοήθεια στην καθαριότητα χώρου εστίασης: Το τμήμα γ2 γυμνασίου προσέφερε εθελοντική εργασία για την καθαριότητα του χώρου εστίασης μετά το γεύμα, συμβάλλοντας στην διατήρηση της καθαριότητας και της υγιεινής του σχολείου.

Η συμμετοχή των μαθητών/τριών στις δραστηριότητες ήταν ενθουσιώδης και ενεργή, γεγονός που καταδεικνύει το ενδιαφέρον τους για την καλλιέργεια της καλοσύνης.

Η “Εβδομάδα Καλοσύνης” αποτελεί ένα άριστο παράδειγμα βιωματικής μάθησης που συνδυάζει την θεωρία με την πράξη ενθαρρύνοντας τους μαθητές/τριες να υιοθετήσουν αξίες καλοσύνης και να συμβάλλουν ενεργά στην δημιουργία ενός πιο φιλικού και συμπονετικού κόσμου. Δημιουργήθηκε, τέλος, ένα κλίμα αισιοδοξίας και θετικότητας στο σχολείο, ενισχύοντας την αίσθηση της συλλογικότητας και του σεβασμού.

Η δράση εντάσσεται στον Άξονα 1 ΑΕΕ με τίτλο: “Μάθε Ολιστικά – Ζήσε Ευτυχισμένα”