Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου στην «Πρωτοβουλία για το Παιδί»

Την Τετάρτη 12 Μαρτίου, οι μαθητές της Γ’ γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Βέροιας πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας της «Πρωτοβουλίας για το παιδί» συνοδευόμενοι από τους καθηγητές τους, κ.κ. Κυριακή Ιντζεβίδου και Λάμπρο Μπέκιο. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας και συγκεκριμένα της 6ης ενότητας «Ενεργοί πολίτες για την υπεράσπιση οικουμενικών αξιών».
 Η ιδέα ήταν των ίδιων των μαθητών οι οποίοι, αφού συζήτησαν

στην τάξη για την κοινωνική αλληλεγγύη και τον εθελοντισμό και ενημερώθηκαν για τους μη κυβερνητικούς οργανισμούς σε διεθνές επίπεδο, που αποβλέπουν στην υπεράσπιση οικουμενικών αξιών, θέματα που αποτελούν τον θεματικό άξονα της ενότητας, ενδιαφέρθηκαν για τα προβλήματα που συναντούν ειδικότερα στην περιοχή τους, αναζήτησαν φορείς που δραστηριοποιούνται για την επίλυσή τους και παρακινήθηκαν να συμμετάσχουν και οι ίδιοι ενεργά.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε στους μαθητές η δράση του συλλόγου «Πρωτοβουλία για το παιδί» τον οποίο θέλησαν να επισκεφτούν, για να βοηθήσουν, προσφέροντας τρόφιμα, και για να συζητήσουν με το επιστημονικό προσωπικό του σχετικά με τη δράση του.

Με μεγάλη χαρά υποδέχτηκε τους μαθητές η Κοινωνική Λειτουργός του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας, Θεοδώρα Νιώπα, η οποία τους εξήγησε ότι το σωματείο «Πρωτοβουλία για το Παιδί», μία οργάνωση εθελοντών με βασικό σκοπό την παροχή βοήθειας και προστασίας σε παραμελημένα, κακοποιημένα και εγκαταλειμμένα παιδιά, ιδρύθηκε στη Βέροια τον Απρίλιο του 2008 ενώ σήμερα έχει γύρω στα 300 εγγεγραμμένα μέλη. Απαντώντας σε ερωτήσεις των μαθητών, η κ. Νιώπα ανέφερε ότι το Σπίτι υποδοχής είναι ένα διαμέρισμα το οποίο παραχώρησε ο Δήμος Βέροιας και φιλοξενεί σήμερα περίπου 17 παιδιά μέσα στη μέρα, 4-17 χρονών, στα οποία παρέχεται ημερήσια φροντίδα και προσωρινή διαμονή αλλά και δωρεάν ιατρική φροντίδα, ρούχα, φαγητό, εκπαίδευση, ψυχολογική υποστήριξη.

Όπως πρόσθεσε η ψυχολόγος του κέντρου, Μαρία Σκουρού τα παιδιά προέρχονται από οικογένειες που δυσλειτουργούν ή είναι διαλυμένες και τα ίδια βιώνουν καθημερινά την ψυχολογική και σωματική βία, την περιθωριοποίηση και την απόρριψη, τόσο μέσα στο σπίτι, όσο και μέσα στο σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον. Ακόμα τόνισε ότι στους κόλπους της «Πρωτοβουλίας» λειτουργεί και Κέντρο Αναφοράς, στο οποίο μπορεί να καταφύγει ένα παιδί, έφηβος ή γονέας και να τύχει συμβουλευτικής υποστήριξης.

Η εμπειρία των μαθητών ήταν μοναδική, τα συναισθήματα έντονα και το ενδιαφέρον τους μεγάλο, καθώς αντιλήφθηκαν ότι το σύγχρονο κόσμο διαπερνά ένα πλέγμα σχέσεων αλληλεξάρτησης και ότι είναι ανάγκη να σταθούμε όλοι υπεύθυνα απέναντι στα ανθρώπινα προβλήματα. Επίσης συνειδητοποίησαν τη δύναμη που έχει η οργανωμένη δράση των πολιτών και την ανεκτίμητη αξία της εθελοντικής προσφοράς προς τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη ή βρίσκονται σε κίνδυνο.

Ευχαριστούμε τις υπεύθυνες του κέντρου για τη φιλοξενία και τις ευχόμαστε καλή δύναμη στο έργο τους.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό.