Σήμερα γιορτάζει όλη η γη! (Μήνυμα Χριστουγέννων από τους μαθητές και μαθήτριες του σχολείου 23.12.2014)

Σήμερα γιορτάζει όλη η γη …………. Μήνυμα των Χριστουγέννων.

Απήγγειλαν μαθητές και μαθήτριες του σχολείου.

ΒΙΝΤΕΟ1

Σήμερα γιορτάζει όλη η γη! Γιορτάζει μια γιορτή που ξεπερνά και τα πιο ψηλά Χριστουγεννιάτικα δέντρα, το Φως της είναι πιο δυνατό από όλα τα φώτα στις πλατείες, η χαρά της είναι μεγαλύτερη από τη χαρά όλων των τραγουδιών μας.

Σήμερα γιορτάζει όλη η γη! Το βλέπουμε στην Εικόνα της Γέννησης του Χριστού. Για να καταλάβουμε το νόημά Της, πρέπει να Τη δούμε με μάτια παιδικά, με απλή ματιά, και με απλή καρδιά. Ας κλείσουμε λίγο τα αυτιά μας στο θόρυβο των προβλημάτων. Ας κλείσουμε λίγο τα μάτια μπρος στις έγνοιες της ζωής. Και ας ανοίξουμε τα μάτια της ψυχής, για να μπορέσουμε να δούμε τι σημαίνει για μας η Γέννηση του Χριστού και γιατί γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα!

Σήμερα γιορτάζει όλη η γη! Βλέπουμε γύρω από τον Νεογέννητο Χριστό τους εκπροσώπους όλων των κτισμάτων, που Του προσφέρουν την ευγνωμοσύνη τους: Oι άγγελοι: τον ύμνο, οι Ουρανοί: το Αστέρι, οι μάγοι: τα δώρα, oι ποιμένες: το θαύμα που ζουν, η γη: το σπήλαιο, η έρημος: την φάτνη, κι εμείς: μητέρα Παρθένο.

Σήμερα γιορτάζει όλη η γη! Ακόμα και τα ζώα και τα φυτά! Ο Θεός, κατεβαίνοντας στην γη και έχοντας γίνει άνθρωπος, δεν βρήκε θέση ανάμεσα στους ανθρώπους, γιατί αυτοί δεν Τον δέχθηκαν. Εμείς θα Τον δεχτούμε; Τον δεχόμαστε;

Σήμερα γιορτάζει όλη η γη! Οι Άγγελοι, ψάλλουν ύμνους στον Θεό και φέρνουν τις καλές αγγελίες στους ανθρώπους. Οι άνθρωποι αυτοί, είναι οι απλοί βοσκοί, που για την καθαρότητα της καρδιάς τους αξιώνονται να γίνουν μάρτυρες ενός θαύματος. Ακούν τον ύμνο των αγγέλων και με τη φλογέρα ενός βοσκού, ενώνεται η μουσική, τέχνη ανθρώπινη, με τον αγγελικό ύμνο.

Σήμερα γιορτάζει όλη η γη! Οι Μάγοι οδηγούνται από το Άστρο, έναν μαντάτορα από το υπερπέραν, που μηνύει ότι στην γη γεννήθηκε Εκείνος που ανήκει στον ουρανό. Αν στους αγράμματους τσομπάνηδες το μυστήριο αποκαλύφθηκε απευθείας από έναν άγγελο, oι Μάγοι, άνθρωποι της γνώσης, πρέπει να κάνουν ένα μακρύ ταξίδι, που θα τους φέρει από τη γνώση των ανθρώπινων πραγμάτων, στη γνώση του Θεού. Το Άστρο, ένα αντικείμενο των μελετών τους, τους οδηγεί «να προσκυνήσουν τον Ήλιο της Δικαιοσύνης».

Σήμερα γιορτάζει όλη η γη! Όλοι οι άνθρωποι. Το δείχνει η Εικόνα της Γέννησης του Χριστού. Βλέπουμε τις ανθρώπινες γνώσεις στους μάγους, την εργασία και την τέχνη στους βοσκούς, το φυσικό ανθρώπινο αίσθημα στον δίκαιο Ιωσήφ. Αλλά η ζωή των ανθρώπων, έρχεται σ’ επαφή με τη Ζωή του Χριστού και χάρη σ’ αυτή την επαφή κάθε φαινόμενο, κάθε στιγμή, κάθε έκφανση της ανθρώπινης ζωής φωτίζεται από ένα καινούργιο περιεχόμενο, ένα καινούργιο Φως.

Σήμερα γιορτάζει όλη η γη! Φωνές ποιμένων φθάνουν μέχρι τ’ αυτιά μου! Οι άγγελοι υμνολογούν, οι αρχάγγελοι ανυμνούν! Πανηγυρίζουν όλοι βλέποντας τον Θεό στη γη και τον άνθρωπο στους ουρανούς.

Σήμερα γιορτάζει όλη η γη! Γιορτάζουμε κι εμείς! Σήμερα γεννιέται για χάρη μας από την Παρθένο Μαρία, Αυτός που γεννήθηκε με τρόπο απερίγραπτο από τον Θεό Πατέρα. Σήμερα γεννιέται Αυτός που υπάρχει αιώνια, και γίνεται αυτό που ποτέ δεν υπήρξε. Είναι Θεός και γίνεται άνθρωπος. Γίνεται άνθρωπος, και πάλι Θεός μένει. (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)
Ας θυμόμαστε πάντα το αληθινό Μήνυμα των Χριστουγέννων και ας ευχηθούμε, ο Χριστός, που σήμερα γεννιέται στην Φάτνη, να μας φωτίσει, με τη δύναμη της Αλήθειας και της Αγάπης Του, να ζούμε σύμφωνα με τη δική Του Ζωή:

Όποιος είναι ηγέτης να αγαπά αυτούς που καθοδηγεί. Όποιος ξέρει ποιο είναι το καλό, να συγχωρεί και να διδάσκει με τη ζωή του αυτούς που δεν ξέρουν. Όποιος κατοικεί σ’ ένα υπέροχο σπίτι, κοιμάται στα πούπουλα, είναι ντυμένος στα μετάξια, ας τα συγκρίνει με τον στάβλο, τη Φάτνη, τα φτωχικά σπάργανα του Χριστού, και ας μη περιφρονεί όσους μένουν σε χαμόσπιτα, κοιμούνται σε άχυρα, ντύνονται με κουρέλια, αλλά ίσως, όχι μόνο με την εξωτερική τους εμφάνιση, αλλά και με την καρδιά τους, πιο πολύ μοιάζουν στον Χριστό.

Ευλογημένα Χριστούγεννα, χρόνια πολλά σε όλους!

Πηγές: Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: «Χριστός Γεννάται». Leonid Ouspensky: «Η Εικόνα στο φως της Ορθόδοξης ερμηνείας». Άγιος Φιλάρετος Μόσχας: «Περί της του Χρστού Γεννήσεως».