Συμμετοχή καθηγήτριας του Μουσικού Σχολείου στην Ημερίδα “Καλλιεργώντας το δικαίωμα των μαθητών στην ελευθερία του λόγου μέσω του Μαθητικού Διαδικτυακού Ραδιοφώνου”

                                                                                                                       Δείτε εδώ το Βίντεο της Ημερίδας

        Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες της Ημερίδας “Καλλιεργώντας το δικαίωμα των μαθητών στην ελευθερία του λόγου μέσω του Μαθητικού Διαδικτυακού Ραδιοφώνου” που συνδιοργάνωσε η Επιστημονική Εταιρεία Διαθεματικό, Διαπολιτισμικό Ραδιόφωνο της Εκπαιδευτικής Κοινότητας European School Radio (http://esradiosociety.eu/) με το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (http://www.mfhr.gr/) στις 5 Δεκεμβρίου 2015 και ώρες 10.00 -18.00 στην Αθήνα. Η ημερίδα υποστηρίχθηκε από το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (www.ifa.gr/) , το οποίο φιλοξένησε την επιμορφωτική εκδήλωση στους χώρους του.

          Στις εργασίες της ημερίδας συμμετείχε ως εισηγήτρια η εκπαιδευτικός του Μουσικού Σχολείου Βέροιας, Χαρίκλεια Σκουμποπούλου, και έκανε παρουσίαση με τίτλο: «Από τις ραδιοφωνικές πτήσεις του Φώνη στον χρόνο σε προτάσεις συνεργασιών για τα σχολεία του ραδιοφώνου» μαζί με την εκπαιδευτικό της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, Ευτυχία Τούλιου, η οποία είναι και μέλος της Επιστημονικής Εταιρείας «European School Radio». Με την παρουσίαση επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί από τις εισηγήτριες το εθνικό έργο eΤwinning «Μια θεατρική Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου στο δικό μας ραδιόφωνο EuropeanSchoolRadio» που συντόνιζαν και το οποίο πραγματοποιήθηκε τη σχολική χρονιά 2014 – 2015. Στο έργο εργάστηκε ομάδα εκπαιδευτικών από 13 σχολεία της Ελλάδος και της πόλης Βούπερταλ της Γερμανίας.

        Την εκδήλωση χαιρέτισαν, ο κ. Philippe Mogentale, ακόλουθος Εκπαιδευτικής Συνεργασίας της Πρεσβείας της Γαλλίας – Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, ο Αντιπροέδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, κ. Παύλος Χαραμής, ο Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, κ. Σταυρόπουλος Γεώργιος και ο Διευθυντής του Ειδικού Σχολείου Κέντρου Κράτησης Νέων Αυλώνα, κ. Δαμιανός Πέτρος. Η ημερίδα τέλεσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

       Μέσα από τη ημερίδα επιδιώχθηκε να αναδειχθεί ο κοινωνικός χαρακτήρας του Μαθητικού Διαδικτυακού Ραδιοφώνου ως μέσου που παρέχει τα ίδια δικαιώματα σε όλους τους μαθητές για ελεύθερη έκφραση εντός της εκπαιδευτικής και μαθητικής κοινότητας που ανήκουν.

        Η επιμορφωτική δράση απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν τις εμπειρίες τους αλλά και να παρακολουθήσουν Καλές Πρακτικές για το ραδιόφωνο, δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο εφάρμοσαν το ραδιόφωνο ως καινοτόμο πρόγραμμα στο σχολείο τους Υπεύθυνοι Ραδιοφωνικών Ομάδων των σχολείων του European School Radio.

       Παράλληλα, επιμορφώθηκαν για την παιδαγωγική διάσταση του διαδικτυακού ραδιοφώνου, ώστε να το αξιοποιούν ως εργαλείο στη διδασκαλία τους. Οι συμμετέχοντες στη ημερίδα θα αποτελέσουν τους πρεσβευτές του Μαθητικού Ραδιοφώνου, οι οποίοι θα δύνανται να οργανώσουν επιπλέον δράσεις επιμόρφωσης στις εκπαιδευτικές περιφέρειες που υπηρετούν, ώστε να γίνει διάχυση των αποτελεσμάτων.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

Καλλιεργώντας το δικαίωμα των μαθητών στην ελευθερία του λόγου μέσω του Μαθητικού Διαδικτυακού Ραδιοφώνου”

Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2015

9:00-10:00 Προσέλευση- Εγγραφές

10:00- 10.15 Χαιρετισμοί

Philippe Mogentale, ακόλουθος Εκπαιδευτικής Συνεργασίας της Πρεσβείας της Γαλλίας – Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

Παντής Ιωάννης, Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Σταυρόπουλος Γεώργιος, Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, επ. Αντιπρόεδρος ΣτΕ, π. Υπουργός

Δαμιανός Πέτρος, Διευθυντής του Ειδικού Σχολείου Κέντρου Κράτησης Νέων Αυλώνα, εκπαιδευτικός

10:15- 12:00 1η Συνεδρία

Συντονιστής : Ακτύπης Σπυρίδων-Ηρακλής, Διευθυντής ΙΜΔΑ, Δικηγόρος Αθηνών και Παρισίων, Δ.Ν., Université Paris ΙΙ Panthéon-Assas

10:15- 10:30 Μόσχος ΓεώργιοςΒοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, “Η προώθηση των Δικαιωμάτων του Παιδιού μέσω του Μαθητικού Διαδικτυακού Ραδιοφώνου”

10:30- 10:45 Βαγενά Ευαγγελία, Επιστημονική Συνεργάτης Ο.Π.Ι. “Τα Πνευματικά Δικαιώματα στο Διαδίκτυο, στα πλαίσια της μαθητικής- σχολικής δημιουργίας ραδιοφωνικού περιεχομένου: Η περίπτωση του Διαδικτυακού Ραδιοφώνου”

10:45-10:50 Συζήτηση

Κεντρικές παρουσιάσεις

10:50-11:05 Γιαγκούλης Νικόλαος, Δ.Σ. Επιστημονικής Εταιρείας ESR, “Η Επιστημονική Εταιρεία European School Radio: Συνεργασίες, Δράσεις, Προοπτικές”

11:05- 11:20 Χατζηκαμάρη Σιάνου Παναγιώτα, Δ.Σ. Επιστημονικής Εταιρείας ESR, “Το European School Radio ως κοινότητα πρακτικής στον μιντιακό και πληροφορικό γραμματισμό”

11:20- 11:35 Διαμαντάρας Κωνσταντίνος, Καθηγητής, Πρόεδρος Τμήματος Πληροφορικής του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, “Μαθητικό Ραδιόφωνο: Μια διαδικτυακή πλατφόρμα επικοινωνίας”

11:35- 11:50 Γενιτζές Αναγνώστης, Δ.Σ. Επιστημονικής Εταιρείας ESR, ”Η εξέλιξη του Μαθητικού Ραδιοφώνου ως διαδικτυακός τόπος: Παρουσίαση Πλατφόρμας και Κοινότητας European School Radio”

11:50- 12:00 Συζήτηση

12:00-12:15 Διάλειμμα

12:15-14:00 2η Συνεδρία

Συντονιστής: Βαλμάς Θεοφάνης, Σχολικός Σύμβουλος 9ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Δημοτικής Εκπαίδευσης Αχαΐας

 

Πρεσβευτές ESR, Προτάσεις Αξιοποίησης του Μαθητικού Ραδιοφώνου στην Εκπαίδευση

12:15- 12:30 Φαλούκας Αθανάσιος- Διευθυντής Δ/νσης Δ.Ε. Β΄ Αθήνας, Παπατριανταφύλλου Αντωνία- Συντονίστρια Ευρωπαϊκού Προγράμματος Comenius Regio της Δ.Δ.Ε. Β΄Αθήνας,  Το Μαθητικό Διαδικτυακό Ραδιόφωνο ως μέσο διάδοσης Καλών Πρακτικών Πρόληψης και Αντιμετώπισης του Σχολικού Εκφοβισμού – Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Comenius Regio της Διεύθυνσης Δ.Ε. Β΄ Αθήνας”

12:30- 12:45 Βαλμάς Θεοφάνης, Σχολικός Σύμβουλος Π.Ε ΑχαΐαςΚουφού Ανδρεάννα (ΠΕ70) Υπεύθυνη Τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων Α/Θμιας Εκ/σης Αχαΐας: “Μια πρόταση επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών για το Μαθητικό Ραδιόφωνο”

12:45- 13:00 Μαρκαντωνάκης Στέλιος, Σχολικός Σύμβουλος Γαλλικής Γλώσσας Αν. Αττικής & Ν. Εύβοιας, “Από τη διδασκαλία στην εκμάθηση της γαλλικής γλώσσας και του γαλλικού πολιτισμού χρησιμοποιώντας το ESR: Προτάσεις αξιοποίησης”

Καλές Πρακτικές για το Ραδιόφωνο στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

13:00- 13:15 Καμήλος Νικόλαος, Διευθυντής ΠΕ70, “Use ESRadio To Stop Bullying!”

13:15- 13:30 Αμανατίδης Νικόλαος- Κολοκυθά Αικατερίνη, Εκπαιδευτικοί ΠΕ70, “Το ραδιόφωνο ως πρόγραμμα στο 1o Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια του προγράμματος Teachers 4 Europe

13:30- 13:45 Κουτσαυγούστη Γεωργία, Υποδιευθύντρια ΠΕ70, “Το ESR ως εργαλείο προώθησης της εμπλοκής των μαθητών ως ενεργών μελών της σχολικής κοινότητας: Το παράδειγμα στα Εκπαιδευτήρια Αργύρη Λαιμού”

13:45- 14:00 Δηλαβέρη Βασιλεία, Εκπαιδευτικός ΠΕ70, “Μουσικό μαγκαζίνο και Παγκόσμιες ημέρες: Τρία χρόνια ραδιοφωνικών εκπομπών

14:00-14:30 Διάλειμμα

14:30- 15:45 3η Συνεδρία

Συντονίστρια: Καραντζή Αικατερίνη, Εκπαιδευτικός Γαλλικής Γλώσσας- Δ/νση Δ.Ε. Ζακύνθου

 

Καλές Πρακτικές για το Ραδιόφωνο στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

14:30- 14:45 Δούμουρας Ανδρέας, Εκπαιδευτικός ΠΕ17.04 , “Υλοποίηση προγράμματος ραδιοφώνου σε Γυμνάσιο – Ευκαιρίες και Εμπόδια

14:45- 15:00 Οικονόμου Καλλιόπη, Εκπαιδευτικός ΠΕ02, “Ραδιοφωνική ομάδα του 1ου ΓΕΛ Πεύκης στο πλαίσιο Προγραμμάτων Αγωγής Υγείας

15:00- 15:15 Κουρκουλάκος Ηλίας, Διευθυντής ΠΕ02, “Το ραδιόφωνο ως διδακτικό εργαλείο για τους εκπαιδευτικούς στη Β/θμια εκπαίδευση”

15:15- 15:30 Μαυροματίδης Ηλίας, Εκπαιδευτικός 17.04,“Το μαθητικό ραδιόφωνο ως εργαλείο αυθεντικής αυτοαξιολόγησης του σχολείου- Μία εναλλακτική πρόταση”

Συνεργασίες σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μέσω του ραδιοφώνου

15:30- 15:45 Τούλιου Ευτυχία, Σκουμποπούλου Χαρίκλεια, Ιδρύτριες Θεατρικής Ομάδας Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου, “Από τις ραδιοφωνικές πτήσεις του Φώνη στον χρόνο σε προτάσεις συνεργασιών για τα σχολεία του ραδιοφώνου

15:45- 16:00 Διάλειμμα

16:00- 18:00 4η Συνεδρία

Συντονιστής: Γιαγκούλης Νικόλαος, Πρόεδρος Δ.Σ. Επιστημονικής Εταιρείας European School Radio

 

Τρόπος παραγωγής ραδιοφωνικής εκπομπής

16:00- 16:30 Μελεσσανάκη Μαρία- Διευθύντρια Σχολικής Μονάδας, Γενιτζές Αναγνώστης-Δ.Σ. Επιστημονικής Εταιρείας ESR

Εργαστήριο με θέμα: “Πώς δημιουργούμε μια ραδιοφωνική εκπομπή ή ένα ραδιοφωνικό μήνυμα προώθησης της εκπομπής.”

16:30- 18:00 Ανοιχτή συζήτηση

Προτάσεις για τις ραδιοφωνικές δράσεις 2015-16 και το Μαθητικό Φεστιβάλ 2016