Συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου Βέροιας στο «Μαθητικό Φεστιβάλ Φωτός»

Το μουσικό σύνολο «Έκφρασης και Δημιουργίας» του Λυκείου του Μουσικού Σχολείου Βέροιας, με υπεύθυνες καθηγήτριες την κ. Βιολέττα Ερμείδου και την κ. Μαρία-Ελένη Παπαδοπούλου, συμμετείχε στην εκδήλωση με τίτλο: “Μαθητικό Φεστιβάλ Φωτός”, που πραγματοποιήθηκε στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στη Βέροια, την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016, ώρες 9:00 – 14:00. Στην εκδήλωση, που ήταν μια συνδιοργάνωση των Σχολικών Συμβούλων Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Ημαθίας, συμμετείχαν μαθητές και εκπαιδευτικοί σχολείων Προσχολικής, Δημοτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Ημαθίας.

Το Μουσικό Σχολείο πλαισίωσε μουσικά την εκδήλωση, επιχειρώντας να προσεγγίσει σφαιρικά το θέμα του Φωτός, με απαγγελία και μουσική. Η ενασχόληση με το θέμα μας έδωσε αρχικά την ευκαιρία να ασχοληθούμε με την έννοια του φωτός ως αισθητό, φυσικό φαινόμενο, αλλά και με την έννοια του Αληθινού Φωτός, που είναι ο Χριστός, μέσα από αποσπάσματα από την Παλαιά και Καινή Διαθήκη. Επίσης, με την ευκαιρία της παρούσας εκδήλωσης, επιλέχθηκε μουσική διαφόρων στυλ, Βυζαντινής- Εκκλησιαστικής μουσικής, κλασσικής μουσικής, καθώς και πιο σύγχρονης μουσικής, ενώ χρησιμοποιήθηκε και ο μουσικός αυτοσχεδιασμός, με σκοπό να αναδειχθούν οι μουσικές γνώσεις και δεξιότητες των μαθητών και να υπάρξει μια προσέγγιση του θέματος από διαφορετικές μουσικές «οπτικές γωνίες». Το σύνολο «Έκφρασης και Δημιουργίας» του σχολείου, που συμμετείχε, αποτελείται από τους μαθητές και μαθήτριες των τριών τάξεων του Λυκείου, με υπεύθυνες καθηγήτριες, για τη φετινή χρονιά, τις κυρίες Ερμείδου και Παπαδοπούλου.

Ευχαριστούμε τους συνδιοργανωτές της εκδήλωσης για την πρόσκληση, και την ευκαιρία που μας δόθηκε μέσω αυτής να ασχοληθούμε με διάφορους τρόπους με το θέμα, καθώς και να παρακολουθήσουμε τις ενδιαφέρουσες εργασίες διαφόρων σχολείων. Επίσης ευχαριστούμε τον κ. Γ. Μπαλιάκα για την βοήθεια στην οργάνωση της εκδήλωσης.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης:

 “Ο Χριστός είναι το Φως του κόσμου”: Απαγγελία με αποσπάσματα από την Παλαιά και Καινή Διαθήκη. Μουσική υπόκρουση: σονάτα του «σεληνόφωτος» (Sonata quasi una Fantasia), Op.27, N. 2 Λ. Β.Μπετόβεν (διασκευή).

 “Φως εκ Φωτός” Αίνος Θεοφανείων (Στιχηρό Ιδιόμελο), Ήχος Α’, Γερμανού Πατριάρχου

 “Hallelujah”: L. Cohen

 Βροχή-καταιγίδα

 “Sunny”: B. Hebb

 “Έλα ήλιε μου”: Κ. Τουρνάς.

Η βάση της ζωής αρχίζει με φως· Κάθε μέρα αρχίζει με φως! και οι καλλιτεχνικές ανησυχίες μας κι αυτές φως ψάχνουν να βρουν. Αλήθεια τι μας εμποδίζει να βρούμε το Φως που αναζητάμε, να το κατέχουμε και να μην ψάχνουμε αγωνιωδώς, συνεχώς; Το αισθητό φως, είναι δημιούργημα και δώρο του Θεού προς εμάς, είναι αυτό που βλέπουμε και αισθανόμαστε να μας ζεσταίνει, φωτίζει τη μέρα και τη νύχτα μας, δίνει πνοή στη φύση, θρέφει τη γη, ζωογονεί τους ανθρώπους. Αυτός όμως που δημιούργησε το φως, ο Χριστός, είναι ο Ίδιος το Αληθινό Φως, που θερμαίνει τις καρδιές μας, που φωτίζει κάθε σκοτεινή γωνιά της συνείδησής μας, απαλύνει με τις Ακτίνες Του κάθε πόνο, κάθε πλάνη, κάθε κακία που μας πληγώνει και ανάβει τη φλόγα της Ελπίδας σε κάθε ανθρώπινη απελπισία. Έτσι, κι εμείς οι ίδιοι μπορούμε να γίνουμε με τη ζωή μας και το παράδειγμά μας φως για τον κόσμο! Μια πόλη χτισμένη ψηλά στο βουνό δεν μπορεί να κρυφτεί! (Κατά Ματθαίον 5, 14.)

Ας γινόμαστε κι εμείς φωτεινά παραδείγματα!

Δείτε εδώ και εδώ το δελτίο τύπου της εκδήλωσης από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ημαθίας.

Μουσικό σύνολο “Έκφρασης και Δημιουργίας” λυκείου Μουσικού Σχολείου Βέροιας
 
(Υπεύθυνες καθηγήτριες Παπαδοπούλου Μ.Ε., Ερμείδου Β.)
 
Δείτε παρακάτω το βίντεο με τη συμμετοχή του σχολείου από το πρώτο μέρος της εκδήλωσης.
 
Α’ μέρος του Μαθητικού φεστιβάλ Φωτός 
 
28.1.2016, ώρα 12 το μεσημέρι 
Αντωνιάδειος Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών 
 
Απαγγελία: Μ. Γουλτίδου, Ε. Σταμούλη (Α’ λυκείου)
Μεταλλόφωνο: Ο. Αλεξίου (Α’ λυκείου)
Κιθάρα: Α. Ιωαννίδης, Β. Καραγαβριηλίδης, Π. Μακαριάδης (Β’ λυκείου), Χ. Καρώνης, Γ. Πυροβολάκης (Α’ λυκείου)
Πιάνο: Α. Μουστάκας (Β’ λυκείου)