Τελετή Λήξης και Απονομή Βραβείων του Μαθητικού Ραδιοφωνικού Διαγωνισμού “Κάν’ το ν’ ακουστεί 2016”

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός ραδιοφωνικού ηχητικού μηνύματος και τραγουδιού “Κάν’ το ν’ ακουστεί” 2016 με την τελετή βράβευσης στο πλαίσιο του 3ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου τη Δευτέρα 18 Απριλίου 2016 στην αίθουσα Αμφιθεάτρου του Δημοτικού Ραδιοφωνικού Σταθμού “Αθήνα 9.84” στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων παρουσία του Υφυπουργού Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Θεοδόση Πελεγρίνη.

              Την τελετή παρακολούθησαν μαθητές και εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι συμμετείχαν στις εργασίες του Φεστιβάλ. Αρχικά δόθηκαν οι διακρίσεις από τον Συνήγορο του Παιδιού και την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε για τους πρόσφυγες και στη συνέχεια ανακοινώθηκαν οι Ειδικές Διακρίσεις και τα Βραβεία της Κριτικής Επιτροπής. Στην Κριτική Επιτροπή, η οποία αποτελούνταν από καταξιωμένους ανθρώπους του χώρου της μουσικής, της δημοσιογραφίας, του ραδιοφώνου, της εκπαίδευσης είχε την τιμή να συμμετάσχει και η καθηγήτρια – υπεύθυνη της ραδιοφωνικής ομάδας του Μουσικού Σχολείου Βέροιας, Χαρά Σκουμποπούλου, η οποία παρευρέθηκε στην τελετή και απένειμε την ειδική διάκριση ελληνικού στίχου στο τραγούδι «Σελήνη εν έτει 2016» του 4ου ΓΕΛ Πετρούπολης. Το συγκεκριμένο τραγούδι διακρίθηκε για τον ποιητικό του στίχο και αναφέρεται στο δράμα που βιώνουν οι πρόσφυγες.

Τον διαγωνισμό διοργάνωσε η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση και το Πρώτο Μαθητικό Ραδιόφωνο European School Radio και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Οι θεματικοί άξονες του διαγωνισμού ήταν: Ανθρώπινα Δικαιώματα & Αξίες, Δικαιώματα του Παιδιού, Προσφυγικό/Μετανάστευση/Άσυλο/Πόλεμος, Ζητήματα ταυτότητας & ενσωμάτωσης, Διαπολιτισμικός Διάλογος, Ενεργός πολίτης, Κοινωνία των πολιτών, Εθελοντισμός. Τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας αποδέχθηκαν το κάλεσμα των διοργανωτών και ένωσαν τις φωνές τους κάνοντας ν’ ακουστεί ηχηρά και μελωδικά το μήνυμα για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εστάλησαν 129 συμμετοχές στην κατηγορία για το ραδιοφωνικό μήνυμα και 88 συμμετοχές στην κατηγορία για το τραγούδι. Ο αριθμός αλλά και το επίπεδο των συμμετοχών – το οποίο ήταν ιδιαίτερα υψηλό – αποδεικνύει την επιτυχία αυτού του τόσο δημιουργικού διαγωνισμού που χωρίς το μεράκι και την αγάπη των εκπαιδευτικών των σχολείων δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί.

 Στόχος και κινητήρια δύναμη του 3ου Πανελληνίου Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου ήταν η ανάδειξη της δημιουργικότητας των νέων ανθρώπων στο τοπίο των ΜΜΕ μέσα από τη προσέγγιση συγκεκριμένων θεματικών κοινωνικής ευαισθητοποίησης και μέσα από τους προβληματισμούς τους σχετικά με τα ΜΜΕ σε αλληλεπίδραση με ειδικούς και φορείς του χώρου.

Στον ιστότοπο του 3ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου http://europeanschoolradio.eu/3fest/vraveia/βρίσκονται δημοσιευμένες οι Ειδικές Διακρίσεις και τα Βραβεία, καθώς και οι συμμετοχές που ξεχώρισαν με μεγάλη βαθμολογία κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης αξιολόγησης.

Στον ιστότοπο του Μαθητικού Ραδιοφώνου εδώ μπορείτε να δείτε το επίσημο δελτίο τύπου

Δείτε το Δελτίο τύπου από το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Δείτε εδώ και εδώ αποσπάσματα από την τελετή βράβευσης και βίντεο των συμμετοχών.

Δείτε εδώ το τραγούδι ΧΑΡΤΑ από το 2ο Γυμνάσιο Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης που πήρε το πρώτο βραβείο καλύτερου τραγουδιού στην κατηγορία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.