Επιμορφωτική Ημερίδα για το Μαθητικό Ραδιόφωνο στο Μουσικό Σχολείο Βέροιας

         Επιμορφωτική Ημερίδα με τίτλο: “Μαθητικό Ραδιόφωνο” πραγματοποιήθηκε στο Μουσικό Σχολείο Βέροιας το απόγευμα της Πέμπτης 16 Νοεμβρίου 2017, η οποία διοργανώθηκε από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας με πρωτοβουλία των υπευθύνων του τομέα των σχολικών δραστηριοτήτων, Έφης Αντωνιάδου (ΔΠΕ) και Λένας Δημητριάδου (ΔΔΕ).

         Στόχοι της ημερίδας ήταν η ενημέρωση των εκπαιδευτικών των δύο βαθμίδων για την καινοτόμο δράση του μαθητικού ραδιοφώνου – European School Radio και η ενθάρρυνσή τους να εντάξουν το μαθητικό ραδιόφωνο στα προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων, που πρόκειται να αναλάβουν στα σχολεία τους, μετά από την επίσημη ένταξη του μαθητικού ραδιοφώνου – European School Radio ως προτεινόμενη θεματική στην Εγκύκλιο Σχολικών Δραστηριοτήτων για το σχολικό έτος 2017-18 από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

        Στο τέλος της ημερίδας πραγματοποιήθηκε βιωματικό εργαστήριο με θέμα: “Δημιουργία ραδιοφωνικού σποτ” από την εκπαιδευτικό Χαρά Σκουμποπούλου. Οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν χωρίστηκαν σε ομάδες εργασίας και αναλαμβάνοντας ρόλους δημιούργησαν ραδιοφωνικά μηνύματα. 

Στην ημερίδα παρουσιάστηκε το ραδιοφωνικό μήνυμα “Η φωνή των μαθητών” το οποίο μεταδίδεται από το μαθητικό ραδιόφωνο. Δείτε εδώ.

      Το πρόγραμμα της ημερίδας

Νίκος Γιαγκούλης, υπεύθυνος σχολικών δραστηριοτήτων Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς, πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας “Διαθεματικό, Διαπολιτισμικό Ραδιόφωνο της Εκπαιδευτικής Κοινότητας με τον διακριτικό τίτλο European School Radio, Το Πρώτο Μαθητικό Ραδιόφωνο”

 Από το Μαθητικό Ραδιόφωνο στο Networked – European School Radio (NEStOR)” 

Γιατί το σχολικό ραδιόφωνο αποτελεί τα τελευταία χρόνια μια επιτυχημένη δραστηριότητα στην εκπαιδευτική κοινότητα; Τί είναι το European School Radio; Το Διαδικτυακό Ραδιόφωνο ως εργαλείο ενημέρωσης και επικοινωνίας σε μια Κοινότητα Μάθησης και συνεργασίας, με τη χρήση ΤΠΕ (web2.0). Αγωγής στα ΜΜΕ, παιδαγωγικά oφέλη, κοινωνικά oφέλη, επαγγελματικές προοπτικές και ευρωπαϊκή διάσταση με το πρόγραμμα ERASMUS+ NEStOR. Πώς εμπλέκονται όλες οι βαθμίδες; Σχολικές Δραστηριότητες και Ραδιόφωνο. Πνευματικά Δικαιώματα και Δικαιώματα Χρήσης (Copyright), Προστασία Προσωπικών Δεδομένων.

 Χαρά Σκουμποπούλου, εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας ΠΕ02 – ΤΕ16 (Μουσικό Σχολείο Βέροιας), μέλος της Επιστημονικής Εταιρείας “Διαθεματικό, Διαπολιτισμικό Ραδιόφωνο της Εκπαιδευτικής Κοινότητας με τον διακριτικό τίτλο European School Radio, Το Πρώτο Μαθητικό Ραδιόφωνο”

Από το “Σώπα δάσκαλε ν΄ ακούσουμε το πουλί” στο… “Να “σαι καλά European School Radio!!!”  – Το μαθητικό ραδιόφωνο ως εκπαιδευτικό εργαλείο μέσα από το παράδειγμα της πεντάχρονης δράσης της ραδιοφωνικής ομάδας του Μουσικού Σχολείου Βέροιας.

Λίνα Βαλσαμίδου, εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας, (προϊσταμένη 8ου νηπιαγωγείου Νάουσας), ΜED, MSC, MA, υΠ. ΔΙΔΆΚΤΩΡ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ & ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ, ADVANCED MEDIA INSTITUTE

«Η Τέχνη της Επικοινωνίας στο Μαθητικό Ραδιόφωνο: Από την ιδέα στην πράξη, σε μια τάξη μικρών παιδιών»

 Τι είναι το μαθητικό ραδιόφωνο – European SchooL Radio

        Το Μαθητικό Διαδικτυακό Ραδιόφωνο, European School Radio, (στο εξής ESR) δημιουργήθηκε την Άνοιξη του 2010 και είναι μια πρωτότυπη δράση η οποία εντάσσεται σε μια ευρύτερη εκπαιδευτική φιλοσοφία η οποία θέλει ο μαθητής να βλέπει το σχολείο ως χώρο δημιουργίας και έκφρασης. Το Μαθητικό Διαδικτυακό Ραδιόφωνο προβάλλει τις ιδέες, τις δημιουργίες, τις ανησυχίες της μαθητικής κοινότητας και τις επικοινωνεί με το σήμερα. Αποτελεί δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των μελών της σχολικής κοινότητας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό συμβάλλοντας παράλληλα και στην Δικτύωση Σχολείου – Κοινωνίας. Επιπλέον, αναδεικνύει την κρυμμένη πλευρά του σχολείου και θέλει να ασκήσει τα μέλη του στη συμμετοχική διαδικασία, ώστε να αναδείξουν το δυναμικό της σχολικής κοινότητας και την έμπρακτη εφαρμογή της Δημοκρατίας σε σχολικό πλαίσιο, παρουσιάζοντας την εργασία τους ως συνδημιουργοί ενός κοινού ραδιοφωνικού προγράμματος το οποίο δημιουργείται από απόσταση, αξιοποιώντας τη χρήση των νέων τεχνολογιών.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Βίντεο παρακάτω

Ακούστε τα ραδιοφωνικά μηνύματα που παρήγαγαν οι ομάδες εργασίας των εκπαιδευτικών:

Ραδιοφωνακλάδες (πατήστε πάνω)

 RadioStars (ακούστε παρακάτω στα επισυναπτόμενα αρχεία)

Οι Καταληψίες (ακούστε παρακάτω στα επισυναπτόμενα αρχεία)