Ενθουσίασε η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Βέροιας

Ενθουσίασε η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Βέροιας το πρωί της Πέμπτης 21 Δεκεμβρίου 2017, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στον Χώρο Τεχνών  της Βέροιας ένα ειδικά διαμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με εορταστική διάθεση, μια συμπαραγωγή της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολλαπλής Ανάπτυξης Δήμου Βέροιας.

Το πρόγραμμα ήταν αφιερωμένο αποκλειστικά στους μαθητές της περιοχής της Βέροιας και αποτέλεσε μια ιδανική ευκαιρία γνωριμίας τους με τη συμφωνική ορχήστρα και τα μουσικά όργανα. Οι μαθητές στη συνέχεια απόλαυσαν σε μια εκπαιδευτική συναυλία το πρόγραμμα της μεγάλης χριστουγεννιάτικης συναυλίας της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών τα τελευταία χρόνια έχει εντείνει τις προσπάθειές της, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, να έρθει πιο κοντά στη νέα γενιά και να προσεγγίσει το μελλοντικό της ακροατήριο. Στόχος των προγραμμάτων αυτών είναι η εξοικείωση των μαθητών με τα μουσικά όργανα και η γνωριμία τους με την μουσική ιστορία μέσα από την ίδια την μουσική.

Μεγάλη έκπληξη για τους μαθητές αποτέλεσε ο «αλλιώτικος Καρυοθραύστης» της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και των 1895 Cinematic Creations. Ένα μαυρόασπρο όνειρο πασπαλισμένο με πολλή αγάπη και τις πολύχρωμες μελωδίες της ανεπανάληπτης Σουίτας από το μπαλέτο «Καρυοθραύστης», έργο 71a, του Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι. Ένας ευφάνταστος, ολοκαίνουργιος «Καρυοθραύστης» κινουμένων σχεδίων  ο οποίος συνοδεύει για πρώτη φορά στην ιστορία της την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Μια μοναδική συνάντηση της παλαιότερης ορχήστρας της Ελλάδας με την μαγεία του animation της εποχής μας. 

Την εικονογράφηση του animation έκανε ο ζωγράφος Νίκος Πολυχρονόπουλος.

Το διάσημο παραμύθι των Χριστουγέννων στη θρυλική ορχηστρική σουίτα του Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, σε ζωντανή ερμηνεία από τους μουσικούς της ΚΟΑ και σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη προβολή του βωβού κινούμενου σχεδίου, έδωσαν νέα διάσταση στον ονειρικό κόσμο της Κλάρας με τον Καρυοθραύστη της, έτοιμο να νικήσει τον κακό ποντικοβασιλιά και να μεταμορφωθεί σε γοητευτικό πρίγκιπα.

Το πρόγραμμα

Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα αρ. 2 σε Ρε μείζονα)

Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, (Σουίτα από το μπαλέτο Καρυοθραύστης)

Λήροϋ Άντερσον (Η Γιορτή των Χριστουγέννων)

Την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών διηύθυνε ο αρχιμουσικός Νίκος Χαλιάσας, με σολίστ τον εξάρχοντα βιολιστή της ορχήστρας  Δημήτρη Σέμση.

Όπως αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών:

«Τρία δημοφιλή συμφωνικά έργα τα οποία θα μπορούσαν να είναι μέρη μιας συμφωνίας για τα Χριστούγεννα. Της δικής μας συμφωνίας, υπόσχεσης ότι θα ερχόμαστε σε σας που για διάφορους λόγους δε μπορείτε να μας ακούσετε στην έδρα μας…

http://www.koa.gr/

Συνέντευξη των δημιουργών του animation για τη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών “Ένας αλλιώτικος Καρυοθραύστης”, Χάρη Ορεινό και Γιώργο Μόλβαλη

http://www.koa.gr/Page.aspx?id=146