Η Ομάδα Φιλαναγνωσίας του Μουσικού Σχολείου συνομιλεί με τη συγγραφέα Νένα Κοκκινάκη

Την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018 οι μαθητές της Ομάδας Φιλαναγνωσίας του Μουσικού Σχολείου, Διαβάζω, Εμπνέεσαι, Δημιουργούμε και Ραδιοεπικοινωνούμε, συνοδευόμενοι από την υπεύθυνη του προγράμματος, Κική Ιντζεβίδου και τις συμμετέχουσες καθηγήτριες, Χαρά Σκουμποπούλου και Μαριάννα Λούκα επισκέφτηκαν τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας και συνομίλησαν διαδικτυακά με τη συγγραφέα, Νένα Κοκκινάκη  για το  βιβλίο της «Μια σταγόνα ψέμα».

      

Τα μέλη της ομάδας, αφού διάβασαν το βιβλίο και απάντησαν – για την καλύτερη κατανόησή του – στις ερωτήσεις  ενός  φύλλου εργασίας, δε δίστασαν να υποβάλουν τις ίδιες ερωτήσεις στη συγγραφέα. Οι ερωτήσεις αφορούσαν θέματα κοινωνικά, που θίγονται στο βιβλίο, και έδωσαν τροφή για προβληματισμό και συζήτηση.

       Η κα Κοκκινάκη με αμεσότητα και απλότητα αγκάλιασε κυριολεκτικά τους μαθητές και απάντησε υπομονετικά στις ερωτήσεις τους αποκαλύπτοντας πολλές πτυχές από την προσωπική της ζωή. Στο τέλος μέσα σε μια ιδιαίτερα συγκινητική ατμόσφαιρα, παρουσίασαν ποιήματα που εμπνεύστηκαν από το βιβλίο αλλά και ένα πρωτότυπο ηχητικό μήνυμα – βιβλιοπαρουσίαση του «Μια σταγόνα ψέμα» που ετοίμασαν και έδωσαν το δικό τους μήνυμα τραγουδώντας «Τα τραγούδια λένε πάντα την αλήθεια».

       «Γνωρίσαμε μια συγγραφέα ιδιαίτερα ταλαντούχα, αλλά και συνάμα έναν άνθρωπο ευαίσθητο και ευαισθητοποιημένο, γοητευτικό  που σου ταξιδεύει το μυαλό σε δρόμους φωτεινούς. Την ευχαριστούμε από καρδιάς!!!»   

         Oι εντυπώσεις των μαθητών αλλά και το υλικό της δράσης θα παρουσιαστούν σε εκπομπή στο μαθητικό ραδιόφωνο – European School Radiο.

        Ευχαριστούμε την υπεύθυνη επικοινωνίας των εκδόσεων Καστανιώτη, κα Κουρούπη, καθώς και τη  Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας για τη φιλοξενία τους αλλά και τη συμβολή τους στην επικοινωνία.

Εδώ μπορείτε να δείτε το βίντεο – παρουσίαση του βιβλίουπου δημιουργήθηκε με αφορμή τη συνάντηση.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΝΑ ΚΟΚΚΙΝΑΚΗ

Η Νένα Ι. Κοκκινάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Ο πατέρας της καταγόταν από το Ρέθυμνο, η μητέρα της από τη Λάρισα. Η Κρήτη και η Θεσσαλία έγιναν οι ρίζες, η ιδιαίτερη πατρίδα που διαμόρφωσε το χαρακτήρα και την έμπνευσή της. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και ασχολήθηκε επιστημονικά με το έργο του Θεσσαλού λογοτέχνη Μ. Καραγάτση. Στη λογοτεχνία εμφανίστηκε στα 1990 με το πεζογράφημα “Η χάρτινη γυναίκα” από τις εκδόσεις “Δόμος”. Ασχολείται με το διήγημα, το δοκίμιο και την κριτική βιβλίου (από τις στήλες της “Καθημερινής”). Έχουν εκδοθεί μελέτες της για Έλληνες συγγραφείς, ειδικότερα της γενιάς του ’30 και ερμηνευτικά κείμενα για Ευρωπαίους συγγραφείς που ανθολογούνται στα βιβλία του Λυκείου. Δίδαξε σε σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης και υπηρέτησε στην ελληνική Πρεσβεία του Παρισιού. Σήμερα είναι Σύμβουλος Φιλολόγων Καθηγητών στην Αθήνα. Είναι μητέρα δύο παιδιών.