Συνεργασία Μουσικού Σχολείου Βέροιας & 1ου γυμνασίου Βέροιας – 5ο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου

         Μια όμορφη συνεργασία ξεκίνησε την Τρίτη 6 Μαρτίου 2018 μεταξύ των μαθητών της β΄ γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Βέροιας και της ραδιοφωνικής ομάδας του 1ου γυμνασίου Βέροιας εν όψει της συμμετοχής τους στις δράσεις του 5ου Φεστιβάλ Ραδιοφώνου  στα Τρίκαλα στις 16 Μαρτίου 2018. Οι μαθητές των δύο σχολείων συναντήθηκαν στον χώρο του Μουσικού Σχολείου Βέροιας όπου και συνεργάστηκαν, για να παρουσιάσουν από κοινού στο πλαίσιο του Φεστιβάλ – το οποίο εντάσσεται θεματικά στο “Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018” – ένα μουσικοχορευτικό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια της Μακεδονίας αλλά και τραγούδια του μεγάλου Έλληνα δημιουργού, Βασίλη Τσιτσάνη, που καταγόταν από τα Τρίκαλα. 

      Μέσω της κοινής δράσης αλλά και της συμμετοχής τους στο 5ο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου στοχεύεται οι μαθητές να γνωρίσουν βαθύτερα και να επικοινωνήσουν την πολιτιστική τους ταυτότητα, ώστε να μην είναι απλώς ανάμνηση του παρελθόντος, αλλά να αντιμετωπίζεται ως κλειδί του μέλλοντος, να συνειδητοποιήσουν την αξία της πολιτιστικής πολυμορφίας και να μυηθούν με βιωματικό και ευχάριστο τρόπο στον τομέα της ιστορίας, της παράδοσης και του πολιτισμού. 

Υπεύθυνοι καθηγητές: Μουσικό Σχολείο Βέροιας: Βαλαβάνης Βασίλης – Σκουμποπούλου Χαρά 1ο  γυμνάσιο Βέροιας: Κεβρεκίδης Ιωάννης 

      Η εκπαιδευτική επίσκεψη στα Τρίκαλα και η συμμετοχή των μαθητών της β΄ γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Βέροιας στο 5ο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου εντάσσεται στο πλαίσιο των μαθημάτων της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας και του Θεάτρου και της αξιοποίησης του μαθητικού ραδιοφώνου ως εκπαιδευτικού εργαλείου ενώ των μαθητών του 1ου Γυμνασίου Βέροιας στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στον διαγωνισμό ραδιοφωνικού μηνύματος και τραγουδιού “Καν΄το ν΄ ακουστεί 2018”. Εδώ μπορείτε να ψηφίσετε τα ραδιοφωνικά μηνύματα του 1ου γυμνασίου Νο 83, Νο 84.

Εδώ μπορείτε να ακούσετε τη ραδιοφωνική εκπομπή των μαθητών της β΄ γυμνασίου, η οποία μεταδόθηκε στο μαθητικό ραδιόφωνο – European School Radio την Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018 στις 9 το βράδυ. Η παραγωγή της εκπομπής έγινε προκειμένου να έρθουν οι μαθητές σε μια πρώτη επαφή με το μαθητικό ραδιόφωνο εν όψει της συμμετοχής τους στο Φεστιβάλ Ραδιοφώνου. Το θέμα της εκπομπής είναι η σημασία της φιλίας στη ζωή των εφήβων, το οποίο επεξεργάστηκαν στα μαθήματα της νεολληνικής γλώσσας – λογοτεχνίας και του θεάτρου μέσω βιωματικών ασκήσεων. (“Ο μικρός πρίγκιπας και η αλεπού ” του Σ. Εξυπερύ – Ενότητα 3η “Φίλοι για πάντα – νεοελληνική γλώσσα)