«47ος Διεθνής Διαγωνισμός Αλληλογραφίας Νέων 2018»

Η Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση (Universal Post Union – Π.Τ.Ε.), ιδρυτικό μέλος της οποίας είναι η χώρα μας, είναι ένας διεθνής οργανισμός που συγκαταλέγεται στους εξειδικευμένους διακυβερνητικούς  οργανισμούς του Ο.Η.Ε. και έχει καθιερώσει με το Συνέδριο του Τόκυο το 1969 Διεθνή Διαγωνισμό επιστολικών εκθέσεων για νέους και νέες έως 15 ετών.

Ο διαγωνισμός αυτός έχει σκοπό να κεντρίσει το ενδιαφέρον των νέων για τον συγκεκριμένο τρόπο επικοινωνίας, να αναπτύξει την ικανότητά τους να συντάσσουν επιστολικές εκθέσεις, να καλλιεργήσει την οξύνοιά τους και να συμβάλει στη σύσφιξη των διεθνών σχέσεων φιλίας, που αποτελεί μία από τις βασικές αποστολές της Π.Τ.Ε.

Το θέμα του διαγωνισμού που επιλέχθηκε για το έτος 2018 είναι: «Φαντάσου ότι είσαι ένα γράμμα που ταξιδεύει στον χρόνο. Ποιο μήνυμα θα ήθελες να μεταφέρεις σε εκείνους που θα σε διαβάσουν;» Η συμμετοχή στον 47ο Διεθνή Διαγωνισμό Αλληλογραφίας Νέων 2018 αποτελεί εξαιρετικό εκπαιδευτικό εργαλείο για την εξοικείωση των νέων με τον σημαντικό ρόλο των ταχυδρομικών υπηρεσιών.

Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν οι μαθητές και οι μαθήτριες των Γυμνασίων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της χώρας ηλικίας έως 15 ετών.

Οι εκθέσεις θα πρέπει να σταλούν σε έντυπη μορφή, ευανάγνωστες χειρόγραφες, να έχουν τη μορφή και τα χαρακτηριστικά μίας επιστολής (ημερομηνία, χαιρετισμός στην αρχή και στο κλείσιμο και υπογραφή), καθώς και περιεχόμενο με συνάφεια στο θέμα έως 1000 λέξεις, στην ελληνική γλώσσα.

Η Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση, για να διασφαλίσει την αμερόληπτη κρίση των εκθέσεων, παρακαλεί να μην υπάρχουν αναφορές στη χώρα των συμμετεχόντων μαθητών στις εκθέσεις τους. Το Διεθνές Γραφείο της Π.Τ.Ε. θα ορίσει μια διεθνή επιτροπή αξιολόγησης για να κρίνει τις εκθέσεις που θα λάβει και δε θα πληροφορηθεί τη χώρα προέλευσης των συμμετεχόντων μαθητών. Οι εκθέσεις θα κριθούν ως προς τη δομή ως επιστολή, τη συνάφεια στο θέμα, τη δημιουργικότητα και τη χρήση της γλώσσας. Η κάθε έκθεση θα πρέπει να συνοδεύεται από έγχρωμη φωτογραφία του υποψηφίου σε μορφή αρχείου jpeg (300 dpi minimum) και να αναφέρεται το ονοματεπώνυμο, η ημερομηνία γέννησης, το φύλο, η τάξη φοίτησης και η ταχυδρομική διεύθυνση του υποψηφίου, οι ξένες γλώσσες που γνωρίζει, καθώς και το όνομα και η διεύθυνση του σχολείου στο οποίο φοιτά ο υποψήφιος και ο αριθμός των περιεχομένων λέξεων της έκθεσης σε ξεχωριστή σελίδα.

Οι ενδιαφερόμενοι μαθητές και μαθήτριες πρέπει να καταθέσουν τις εκθέσεις τους έως τη Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2018 στο σχολείο τους, οι οποίες στη συνέχεια θα διαβιβαστούν έως την Τρίτη, 27 Μαρτίου 2018 από τα σχολεία στις οικείες Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στη συνέχεια, οι αρμόδιες Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα τις διαβιβάσουν ταχυδρομικώς στη Διεύθυνση Σπουδών, Προγραμμάτων και Οργάνωσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Τμήμα Β΄ – Μαθητικής 3 Μέριμνας, Σχολικής Ζωής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ανδρέα Παπανδρέου 37, 151 80, Μαρούσι) του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, το αργότερο έως και την Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2018.

H καλύτερη έκθεση, η οποία θα κριθεί σε εθνικό επίπεδο από επιτροπή αξιολόγησης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, θα διαβιβαστεί το αργότερο μέχρι το Σάββατο, 5 Μαίου 2018 από το Αυτοτελές Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της Γενικής Διεύθυνσης Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης στο Διεθνές Γραφείο της Π.Τ.Ε., όπου θα γίνει η τελική κρίση των εκθέσεων των μαθητών από όλες τις χώρες.

Οι τρεις πρώτοι νικητές σε παγκόσμιο επίπεδο θα βραβευθούν με χρυσό μετάλλιο ο πρώτος, με αργυρό ο δεύτερος και με χάλκινο ο τρίτος, καθώς και με πιστοποιητικά και άλλα βραβεία που προσφέρονται από την Π.Τ.Ε.

Επίσης, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε την ξεχωριστή σημασία που είχε για τη χώρα μας ο 41ος Διαγωνισμός επιστολικών εκθέσεων της Π.Τ.Ε. (2012), καθώς η ελληνική συμμετοχή κέρδισε για πρώτη φορά το παγκόσμιο χρυσό μετάλλιο με την έκθεση του μαθητή του 2ου Γυμνασίου Γιαννιτσών Μάριου Χατζηδήμου. Ο Μάριος, με την επιστολή που απηύθυνε στον αγαπημένο του αθλητή Ρότζερ Φέντερερ, κέρδισε τις εντυπώσεις των αξιολογητών και ταξίδεψε μαζί με τη μητέρα του μέχρι τη Ντόχα του Κατάρ, όπου βραβεύτηκε, σε ειδική τελετή που έγινε κατά τη διάρκεια του 25ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της Π.Τ.Ε. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον διαγωνισμό, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 210-65.08.630 (κ. Αντώνιος Περπατίδης, Αυτοτελές Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της Γενικής Διεύθυνσης Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης) και στο email: a.perpatidis@yme.gov.gr .

Δείτε κι εδώ.

Δείτε εδώ την έκθεση του μαθητή που κέρδισε το παγκόσμιο χρυσό μετάλλιο στον 41ο Διαγωνισμό.