Δράσεις για την Ημέρα κατά του Καπνίσματος 31 Μαΐου 2018 – Θεματική Εβδομάδα

Οπτικοακουστικό υλικό δείτε εδώ και εδώ 

Κατά τη διάρκεια της θεματικής εβδομάδας του σχολικού έτους 2017-2018 με τίτλο «Σώμα και Ταυτότητα» που υλοποιήθηκε στο Μουσικό Σχολείο Βέροιας στις 14 – 18 Μαΐου 2018 οι μαθητές των τριών τάξεων του γυμνασίου με την καθοδήγηση της φιλολόγου τους, Χαράς Σκουμποπούλου, ασχολήθηκαν και με τον τρίτο βασικό άξονα που αφορούσε την πρόληψη του εθισμού και των εξαρτήσεων και πιο συγκεκριμένα αυτόν του καπνίσματος. 

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκαν ποικίλες δράσεις με σκοπό την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την διαμόρφωση – αλλαγή της συμπεριφοράς των μαθητών όσον αφορά τη βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος που παίρνει τα τελευταία χρόνια ανησυχητικές διαστάσεις. (δείτε εδώ σχετικό άρθρο). 

Αρχικά έγινε ιστορική προσέγγιση του φαινομένου του καπνίσματος και παρουσιάστηκαν οι βλαβερές επιπτώσεις του στην υγεία, την οικονομία αλλά και το περιβάλλον αξιοποιώντας στοιχεία της έκθεσης που δημοσιοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ΠΟΥ αλλά και πλούσιου οπτικοακουστικού υλικού που προβλήθηκε στους μαθητές, το οποίο εκτός των άλλων ανέδειξε άγνωστες πτυχές και διαστάσεις γύρω από τη βιομηχανία και την οικονομία του καπνού. Το υλικό αυτό έδωσε τη δυνατότητα στους μαθητές για μια κριτική τοποθέτηση απέναντι σε αυτή τη δηλητηριώδη εξάρτηση που αφορά τον σύγχρονο κόσμο και ειδικά τους εφήβους, ενώ παράλληλα έγινε προσπάθεια για απομυθοποίηση των παραπλανητικών τεχνασμάτων της βιομηχανίας καπνού προκειμένου να προσελκύσουν περισσότερους πελάτες. 

Μετά την α΄ φάση προσέγγισης του θέματος προχωρήσαμε στη β΄ φάση που περιλάμβανε βιωματικές δραστηριότητες. Πιο συγκεκριμένα οι μαθητές της α΄ γυμνασίου δημιούργησαν αφίσες αλλά και ραδιοφωνικά – οπτικοακουστικά σποτ προκειμένου να αξιοποιηθούν σε αντικαπνιστική εκστρατεία στην εκπαιδευτική κοινότητα μέσω του μαθητικού ραδιοφώνου – European School Radio (δείτε εδώ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος στις 31 Μαΐου 2018. (Δείτε εδώ και εδώ τα μηνύματα) Οι μαθητές της β΄ γυμνασίου συμμετείχαν σε ένα δίωρο βιωματικό εργαστήριο από την κα Σέβη Γεωργιάδου, κοινωνική λειτουργό από το Κέντρο Πρόληψης και Ψυχοκοινωνικής Υγείας εφήβων και παιδιών Ν. Ημαθίας «ΠΡΟΣΒΑΣΗ», με θέμα «Αλκοόλ-κάπνισμα: ενημέρωση, πρόληψη» (δείτε εδώ). Τέλος οι μαθητές της γ΄ γυμνασίου πειραματίστηκαν με τις φιγούρες του θεάτρου σκιών και έστησαν μια αυτοσχέδια παράσταση με τίτλο: “Ο Καραγκιόζης αντικαπνιστής” αξιοποιώντας στοιχεία από την ενημέρωση που έγινε κατά την α΄ φάση, από την εμπειρία που αποκόμισαν από τη συμμετοχή τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Μοντερνισμός και Παράδοση στο Θέατρο Σκιών” του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα (δείτε εδώ) αλλά και τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους. 

Ελπίζουμε μέσα από την ενημέρωση και τις δραστηριότητες που έγιναν να συμβάλαμε θετικά, ώστε οι μαθητές μας να μείνουν μακριά από τη βλαβερή αυτή συνήθεια.