Το Μουσικό Σχολείο Βέροιας στην παράσταση «Don’t touch my hand»

Την παράσταση θεάτρου σκιών χωρίς λόγια με τίτλο: «Don’t touch my hand» του θιάσου«Teatro de sombras chinescas de Valeria Guglietti»  Ισπανία – Αργεντινή είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Βέροιας το πρωί της Τετάρτης 17 Οκτωβρίου 2018 στον Χώρο Τεχνών του Δήμου Βέροιας στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας «VERIA THESS PUPPET FESTIVAL 2018».

“Το κουκλοθέατρο είναι η πιο αρχαία τέχνη, ήταν ένας τρόπος έκφρασης της ομάδας, της κοινότητας για να εκφράσει τα ανεξήγητα. Ήταν συνδεδεμένη με τη θρησκεία στην Αίγυπτο, τη Μεσοπποταμία και στην Αφρική” είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του “VERIA THESS PUPPET FESTIVAL 2018”.

«Στόχος μας είναι να παρουσιάσουμε όλο το φάσμα του κουκλοθέατρου και γι αυτό στο πρόγραμμα εντάξαμε διαφορετικές τεχνικές» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καλλιτεχνικός διευθυντής του “VERIA THESS PUPPET FESTIVAL 2018”, Χουάνχο Κοράλλες, θεατροπαιδαγωγός, ο οποίος διοργανώνει το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου στο Μπιλμπάο της Ισπανίας.

«Προβάλλουμε το κινέζικο θέατρο σκιών, μία ιδιαίτερη τεχνική κουκλοθεάτρου με το σώμα κούκλας και κεφάλι και χέρια εμψυχωτή, δακτυλοθέατρο, μαριονέτες, αλλά και το θέατρο των αντικειμένων», τόνισε στη συνέχεια ο κ. Κοράλλες, ο οποίος από το 1998 έως το 2015 είχε τη διεύθυνση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας Κιλκίς και στη συνέχεια μετέφερε τη θεατρική γιορτή για δύο χρονιές στη Θεσσαλονίκη και τη Βέροια.

Λίγα λόγια για το Φεστιβάλ

Το «Thesspuppet Festival» είναι μια θεατρική και κοινωνική πρόταση που στοχεύει στην προώθηση του θεάτρου με κούκλες και αντικείμενα ως μια παραδοσιακή μορφή τέχνης με βαθιές ρίζες στην ιστορία της ανθρωπότητας. Χωρίς να χάσει την λαϊκή καταγωγή του, έχει προσαρμοστεί στους σύγχρονους καιρούς και καταλαμβάνει εξέχουσα θέση στο σύγχρονο θέατρο.

Προτείνει, επίσης, με επιστημονικό και πρακτικό τρόπο την τέχνη του θεάτρου με κούκλες και αντικείμενα ως παιδαγωγικό εργαλείο για όφελος της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Είναι ένα διεθνές καλλιτεχνικό γεγονός, αναγνωρισμένο παγκοσμίως στον διεθνή χάρτη του θεάτρου με κούκλες και αντικείμενα. Στοχεύει να συμβάλει στο τουριστικό προϊόν της Θεσσαλονίκης με σκοπό την καθιέρωση της πόλης ως προορισμό και σημείο αναφοράς στην Ελλάδα για τους λάτρεις αυτής της τέχνης.

Το “Thesspuppet Festival”, είναι το αποτέλεσμα μακροχρόνιας εμπειρίας στον καλλιτεχνικό και οργανωτικό τομέα της τέχνης του θεάτρου με κούκλες & αντικείμενα όπως και του σωματικού θεάτρου.

Συντονιστής του φεστιβάλ είναι ο Juanjo Corrales, ο οποίος τα τελευταία 30 χρόνια, συνεργάζεται και διευθύνει αντίστοιχες διοργανώσεις: 1987 – 2016: Εξωτερικός συνεργάτης του «International Puppet Festival of Bilbao». 1999 – 2015: Διευθυντής του “Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας του Κιλκίς». 2007 – 2012: Διευθυντής του «Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας Κύπρου στο Δήμο Λατσιών – Λευκωσίας». Από το 2016: Διευθυντής του «Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθέατρο και Παντομίμας της Θεσσαλονίκης». Από το 2017: Διευθυντής του «International Puppet Festival of Bilbao».