6ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου στον Βόλο

Η Επιστημονική Εταιρεία «Διαθεματικό, Διαπολιτισμικό Ραδιόφωνο της Εκπαιδευτικής Κοινότητας με το διακριτικό τίτλο: European School Radio, το Πρώτο Μαθητικό Ραδιόφωνο», το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο (Ε.Κ.) Βόλου και το 7ο Γυμνάσιο Βόλου συνδιοργανώνουν το 6 ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου από τις 11 έως τις 13 Απριλίου 2019 στον Βόλο.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται με την υποστήριξη της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Ελλάδας και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου.

Τοπικά, στους διοργανωτές του Φεστιβάλ παρέχεται υποστήριξη από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων, τον Δήμο Βόλου, την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βόλου. Παράλληλα, στηρίζεται στη συνεργασία με το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) Μαγνησίας, την ΕΡΤ Βόλου, το Μουσείο της Πόλης του Βόλου, το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου και το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Νικολάου & Σπυρίδωνος Τσαλαπάτα.

Το 6ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου, απευθύνεται στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Ελλάδας και της Κύπρου. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ περιλαμβάνεται και η Τελετή Βράβευσης του Διαγωνισμού Μηνύματος & Τραγουδιού «Κάν’ το ν’ ακουστεί 2019».

Το Φεστιβάλ ως εκπαιδευτικός θεσμός αποτελεί μία τριήμερη γιορτή γνωριμίας και συνεργασίας των σχολείων. Κύριος σκοπός του είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες να ανακαλύψουν τον κόσμο του ραδιοφώνου ως μέσου ενημέρωσης, έκφρασης και ψυχαγωγίας, μέσα από την 2 υλοποίηση πρωτότυπων δραστηριοτήτων, τόσο κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, όσο και κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ. Πριν από το Φεστιβάλ, οι μαθητές μέσω των ραδιοφωνικών ομάδων τους θα υποδυθούν ρόλους ρεπόρτερ, συντακτών και τεχνικών για την παραγωγή ραδιοφωνικού υλικού, το οποίο θα παρουσιάσουν με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων.

Ειδικότερα, οι μαθητές θα κληθούν να:

• διεξάγουν μία μικρή έρευνα με θέμα την τοπική ραδιοφωνία της περιοχής τους και να αποτυπώσουν το αποτέλεσμα σε μία πεντάλεπτη ηχογράφηση για τις ανάγκες ενός φανταστικού ραδιοφωνικού μαγκαζίνο

• επιμεληθούν την παρουσίαση ενός αφιερώματος σε έναν αφανή ήρωα του τόπου τους, με άρθρο ή και με εκπομπή, στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ

• να δημιουργήσουν ένα σύντομο διήγημα (έως 750 λέξεις) με θέμα το ραδιόφωνο Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, οι μαθητές θα συμμετέχουν σε βιωματικά εργαστήρια και δραστηριότητες σε ανοικτούς και κλειστούς χώρους, θα εκφραστούν δημιουργικά, θα γνωριστούν και θα ανταλλάξουν τις απόψεις, τις ιδέες και τους προβληματισμούς τους για το παρόν και το μέλλον του ραδιοφώνου. Συγκεκριμένα, οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε εργαστήρια:

• Μοντάζ με τη χρήση ελεύθερων λογισμικών επεξεργασίας ήχου για την παραγωγή ραδιοφωνικών εκπομπών (1ο Ε.Κ. Βόλου) • Παρουσίασης των ειδών και της χρήσης των μικροφώνων στη ραδιοφωνική παραγωγή (1ο Ε.Κ. Βόλου)

• Ανάπτυξης ορθού ραδιοφωνικού λόγου μέσα από παιγνιώδεις ασκήσεις ανάγνωσης – ορθοφωνίας (7ο Γυμνάσιο Βόλου) • Μουσικής επένδυσης ραδιοφωνικών εκπομπών (7ο Γυμνάσιο Βόλου)

• Κατανόησης της φύσης και των χαρακτηριστικών του ήχου (ΕΚΦΕ Μαγνησίας)

• Εικαστικής δημιουργίας με θέμα το ραδιόφωνο (Αίθουσα εκδηλώσεων Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας)

• Παρουσίασης της ιστορικής εξέλιξης του ραδιοφώνου (1ο Ε.Κ. Βόλου)

Επιπρόσθετα, θα έχουν τη δυνατότητα να: 

• Ξεναγηθούν στην πόλη του Βόλου και να μεταφέρουν σε σύντομα ραδιοφωνικά ρεπορτάζ τις εμπειρίες τους από πολιτιστικούς περιπάτους, επισκέψεις σε μουσεία και στον ιστορικό ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ Βόλου που λειτουργεί από το 1948

• Λάβουν μέρος σε κυνήγι θησαυρού, που θα πραγματοποιηθεί τις μέρες του Φεστιβάλ στο Δημοτικό Πολιτιστικό Πάρκο Νέας Ιωνίας

• Παρουσιάσουν τη ραδιοφωνική τους δράση σε ενιαίο χώρο έκθεσης στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας για τα σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης (αφίσα ραδιοφωνικής ομάδας, ραδιοφωνική εκπομπή, διήγημα κ. α.)

• Επισκεφτούν τις εγκαταστάσεις του διαδικτυακού ραδιοφωνικού σταθμού του 1ου ΕΚ Βόλου και να πάρουν μέρος σε μία μαραθώνια ραδιοφωνική εκπομπή με συζητήσεις και πολλή μουσική

• Παρακολουθήσουν την Τελετή Βράβευσης του Διαγωνισμού «Κάν’ το ν’ ακουστεί 2019»

• Συμμετέχουν στη ζωντανή μετάδοση του Φεστιβάλ στο European School Radio

Ενδεικτικό πρόγραμμα 6ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου

Πέμπτη 11 Απριλίου 2019

19:00 Εκδήλωση υποδοχής.

Παρουσίαση ραδιοφωνικών ομάδων, δείπνο, μουσική από dj’s

Παρασκευή 12 Απριλίου 2019 09:00 – 15:00

Βιωματικές δραστηριότητες, εργαστήρια, επισκέψεις, έκθεση έργων ραδιοφωνικών ομάδων, κυνήγι θησαυρού, μαραθώνια ραδιοφωνική εκπομπή (στους χώρους που αναγράφονται παραπάνω)

18:00 – 21:00 Τελετή Βράβευσης Διαγωνισμού «Κάν’ το ν’ ακουστεί 2019» (Συνεδριακό Κέντρο Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος)

21:00 Ελεύθερο πρόγραμμα

Σάββατο 13 Απριλίου 2019

09:30 – 11:00 Απολογισμός Φεστιβάλ, βράβευση καλύτερου διηγήματος (Αίθουσα εκδηλώσεων Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας Βόλου)

11:30 – 18:00 Επίσκεψη στο Μουσείο Ραδιοφώνου «Αντώνης Ταβάνης» στο Λαύκο Πηλίου (προαιρετική)

11:30 – 15:00 Εκδήλωση λήξης του Φεστιβάλ στο χώρο του 1ου ΕΚ Βόλου

Για πληροφορίες, ερωτήσεις, διευκρινίσεις και δηλώσεις συμμετοχής, μπορείτε να επισκέπτεστε την επίσημη ιστοσελίδα του Φεστιβάλ: http://europeanschoolradio.eu/6fest/ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίσημο φόρουμ υποστήριξης Φεστιβάλ: http://europeanschoolradio.eu/6fest/cont/ και ηλεκτρονικά με αλληλογραφία στο: europeanschoolradio.info@gmail.com (Κώστας Αμυγδαλίτσης, 1ο Ε.Κ. Βόλου – Ελπίδα Πανάγου, 7ο Γυμνάσιο Βόλου)