Η «Οδύσσεια» του Ομήρου στo Μουσικό Σχολείο Βέροιας

Ένα διαφορετικό μάθημα «Οδύσσειας» έκαναν οι μαθητές της Α γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Βέροιας την Τρίτη 26 Μαρτίου 2019 με πρωτοβουλία της φιλολόγου τους, Ιντζεβίδου Κικής, με στόχο οι να εμπνευστούν οι μικροί μαθητές που ήδη διδάσκονται από την αρχή της χρονιάς, την « Οδύσσεια» του Ομήρου, το δεύτερο μεγάλο ηρωικό έπος της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, να ξαναδούν με άλλη ματιά το «κληρονομημένο βάρος». Οι ήρωες του Ομήρου βγήκαν από το σχολικό βιβλίο και εμφανίστηκαν μπροστά τους ζωντανοί με τη βοήθεια της πρωτοπόρου θεατρικής ομάδας, του «Μικρού Βορρά».

Μέσα από διάφορα είδη θεάτρου, παντομίμα, ζωντανή μουσική και τραγούδι, αυτοσχεδιασμό και φυσικά διάδραση ο χώρος του σχολείου μεταμορφώθηκε σε σκηνή, οι μικροί μαθητές σε συνταξιδιώτες και οι ηθοποιοί σε όχημα, ώστε να ξετυλιχθεί το μεγαλείο του κειμένου. Ποίηση, περιπέτεια, νόστος, συγκίνηση, αγωνία, θάνατος, όλα αυτά μαζί σε ένα έργο 10.000 στίχων, γραμμένο 2.500 χρόνια πριν, μια από τις πιο διάσημες ιστορίες νόστου και περιπλάνησης κατάφερε να ζωντανέψει στο σανίδι του σχολείου μέσα σε μία ώρα και κάτι. Οι ηθοποιοί, μόλις τέσσερις τον αριθμό, γέμισαν το σκηνικό με τη φρεσκάδα, το ταλέντο, το κέφι τους. Άρτια ασκημένοι με καθαρό κι εύληπτο λόγο, αυθόρμητη αλλά συντονισμένη κίνηση, χωρίς ίχνος επιτήδευσης, πρόσφεραν πραγματική απόλαυση. Η μουσική κοντά στις προσλαμβάνουσες των παιδιών αλλού με πιο έντεχνες νότες κι αλλού με πιο μοντέρνες, αγκάλιασε ζεστά και ατμοσφαιρικά το χώρο. Οι μαθητές παρακολουθούσαν έκπληκτοι τους ηθοποιούς να κινούνται με άνεση φέρνοντας το κείμενο που είχαν διδαχθεί κοντά τους, σεβόμενοι όμως πάντα το λόγο του Ομήρου, και στο τέλος ξέσπασαν αυθόρμητα σε χειροκροτήματα.

Μετά την παράσταση οι μαθητές ενθουσιασμένοι πήραν μέρος σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα δραστηριοτήτων με σκοπό την ανάπτυξη γνωστικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων, το οποίο σχεδίασαν ειδικοί θεατρολόγοι, συζήτησαν με τους ηθοποιούς από τους οποίους πήραν και συνέντευξη για το πρώτο μαθητικό διαδικτυακό ραδιόφωνο, «European School Radio», πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν.

Ευχαριστούμε όλους τους συντελεστές της παράστασης για τη σπάνια εμπειρία που μας επεφύλαξαν και τους ευχόμαστε να συνεχίσουν με τόση αγάπη και κέφι να αναβαθμίζουν το επίπεδο της εκπαίδευσης. Τη διασκευή του κειμένου υπογράφει η ομάδα «Μικρός Βορράς» και παίζουν οι Γιώργος Βραχνός, Δήμητρα Σταματίου, Κίκα Ζαχαριάδου και Χρήστος Τσάβος.