Οι μαθητές της β΄γυμνασίου γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2020

Στο πλαίσιο του μαθήματος της λογοτεχνίας με αφορμή το ποίημα του Ζακ Πρεβέρ “Βγαίνοντας απ΄το σχολειό” οι μαθητές της β΄ γυμνασίου ήρθαν σε επαφή με το καλλιτεχνικό κίνημα του υπερρεαλισμού και προσέγγισαν τα βασικά του γνωρίσματα. Η προσφυγή στο φανταστικό, στα όνειρα και στην τύχη τους πρόσφερε ερεθίσματα και έμπνευση. Αξιοποιώντας, λοιπόν, τις τεχνικές της αυτόματης γραφής πραγματοποίησαν το δικό τους «υπερρεαλιστικό» ταξίδι υπό την καθοδήγηση της υπεύθυνης καθηγήτριας, Χαρά Σκουμποπούλου. Άφησαν τη φαντασία τους ελεύθερη και με διάθεση δημιουργικότητας συνέθεσαν τα δικά τους ποιήματα – φυγή από ό,τι τους καταπιέζει ταξιδεύοντας με το αγαπημένο τους μουσικό όργανο και μετατρέποντας το σε μεταφορικό μέσο.

Αρχικά τα ποιήματά τους αναρτήθηκαν στο ιστολόγιο της τάξης εδώ. Το επόμενο βήμα ήταν η παρουσίαση των ποιημάτων τους στο μαθητικό ραδιόφωνο – European School Radio σε ειδική εκπομπή με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης που τιμάται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου.  Έτσι οι μαθητές κλήθηκαν να επενδύσουν με εικόνες αλλά και με κατάλληλη μουσική τα ποιήματά τους αλλά και των συμμαθητών τους είτε δημιουργώντας πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις είτε επιλέγοντας από άλλους καλλιτέχνες αλλά και να προχωρήσουν στη δημιουργία οπτικοακουστικού υλικού – βίντεο. 

Οι μαθητές προσκλήθηκαν, επίσης, να στολίσουν με άνθη τα μουσικά τους όργανα και να στείλουν φωτογραφίες! Ας απολαύσουμε τα ανθισμένα μουσικά μας όργανα μετά μουσικής! Δείτε την ανάρτηση στο λογοτεχνικό ιστολόγιο της β΄ γυμνασίου εδώ

Η παραγωγή του οπτικοακουστικού υλικού δημιουργήθηκε αξιοποιώντας ψηφιακά εργαλεία στο πλαίσιο της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, καθώς τα σχολεία είναι κλειστά στο πλαίσιο των μέτρων που πήρε το Υπουργείο Παιδείας κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού ση χώρα.

Δείτε εδώ κι εδώ κι εδώ μαθητικές δημιουργίες. Μπορείτε να ακούσετε τη θεματική εκπομπή μετά την πρώτη μετάδοσή της στο European School Radio εδώ. Το επόμενο διάστημα θα συνεχιστεί η αξιοποίηση των δημιουργικών εργασιών των μαθητών στο πλαίσιο της εξ αποστάσεως διδασκαλίας προκειμένου οι μαθητές μας να συνεχίσουν να είναι Δημιουργικοί! Μια μικρή γεύση από τις δημιουργικές εργασίες δείτε εδώ.

Συγχαρητήρια στους μαθητές κι ευχαριστούμε για τη συνεργασία τους!