Συγχαρητήρια για τη συμμετοχή μαθητών μας στο παραμύθι “Η Φλου και ο Γκουχ”.

Συγχαρητήρια στους μαθητές μας Αλέξανδρο Δημάκα και Δημήτρη Δημάκα της Β’ Λυκείου του Μουσικού Σχολείου Βέροιας που αξιοποίησαν δημιουργικά το χρόνο τους, την περίοδο αυτή, στη μουσική επένδυση και στη δραματοποίηση του παραμυθιού “Η Φλου και ο Γκουχ”. Ο Αλέξανδρος συμμετείχε στο πιάνο, στο καχόν και στη δραματοποίηση και ο Δημήτρης στην κιθάρα, στο τραγούδι, στη δραματοποίηση και στη μελοποίηση.

Το παραμύθι αυτό γράφτηκε το 2009 από την Μαρία Πάσχου, με αφορμή διάφορες πανδημίες που είχαν εμφανιστεί κατά καιρούς – τρελές αγελάδες, γρίπη των χοίρων, γρίπη των πουλερικών, sars… – και το φόβο που προκαλούσαν. Είναι πλέον οπτικοποιημένο στην ιστοσελίδα:

https://www.youtube.com/watch?v=kXreIlIk73w&t=1s

Όπως αναφέρει η δημιουργός του: «Οι παρούσες συγκυρίες με ώθησαν να το δημοσιεύσω, καθώς το θεωρώ πιο επίκαιρο από ποτέ. Εύχομαι να βοηθήσει τα παιδιά να δουν με αισιοδοξία αυτό που ζούμε. Ωστόσο, για να μην υπάρξει οποιαδήποτε παρεξήγηση, πρέπει να διευκρινίσω ότι είναι απόλυτα τυχαίες οι αναφορές που γίνονται, και δεν περιγράφουν την παρούσα κατάσταση. Όλα είχαν γραφτεί έντεκα χρόνια πριν. Αυτό που, πραγματικά, θέλω μέσα από αυτήν την ιστορία, είναι να τονίσω την εμπιστοσύνη στην επιστήμη, το σεβασμό σε όσους νοσούν και την έμπρακτη συμπαράσταση σε όσους κινδυνεύουν. Ακούμε τις συμβουλές και τις οδηγίες των γιατρών σε κάθε περίπτωση, αλλά και ταυτόχρονα διατηρούμε ψυχραιμία. Πραγματικά, δε γνωρίζουμε ποια θα είναι η εξέλιξη της τωρινής κατάστασης, αλλά δεν θα ήθελα η επόμενη γενιά να είναι φοβισμένη. Δεν αγνοούμε τον κίνδυνο, αλλά το σενάριο να διατηρήσουμε τον τρόμο στη ζωή μας, ακόμα κι όταν περάσουν όλα αυτά, δε θα είναι η καλύτερη εξέλιξη. Επίσης, μέσα από το παραμύθι υποστηρίζω πως δεν στιγματίζουμε και δεν περιθωριοποιούμε τους ανθρώπους που έχουν περάσει κάποια ασθένεια, ειδικά τα παιδιά, και μάλιστα παιδιά που έχουν χρόνια νοσήματα. Αντίθετα, η κοινωνία οφείλει να τα αγκαλιάζει και όλοι μας να τα βοηθάμε με κάθε τρόπο. Όλο το εγχείρημα έγινε εξ αποστάσεως, με ηχογραφήσεις σε κινητά, αποστολή αρχείων μέσω εφαρμογών και με άπειρες ώρες τηλεφωνικών συνεννοήσεων. Μας έλειψε όμως η προσωπική επαφή, το παρεΐστικο κλίμα και οι παλιές καλές μέρες. Αλλά πού θα πάει; Θα ξανάρθουν. Μέχρι τότε… Καλή δύναμη σε όλους!»

Οι συντελεστές:

Συγγραφή και αφήγηση παραμυθιού: Μαρία Πάσχου

Πιάνο, καχόν, δραματοποίηση: Αλέξανδρος Δημάκας

Μελοποίηση, κιθάρα, τραγούδι, δραματοποίηση: Δημήτρης Δημάκας

Φωνές παιδιών: Ελένη Γαβαλά Νίκος Στέλιος και Όλγα Παντελίδη Νικόλας Τραπέρας

Εικονογράφηση: Αλέξανδρος Πάσχος

Ηχοληψία, post production: Αλέξανδρος Καροτσέρης