Συμμετοχή στην Τηλεδιημερίδα του Μαθητικού Ραδιοφώνου

Στην Τηλεδιημερίδα “Το διαδικτυακό μαθητικό ραδιόφωνο στην ψηφιακή εκπαίδευση” που συνδιοργάνωσαν η Επιστημονική Εταιρεία “European School Radio”  και το  4ο Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Αττικής συμμετείχε η εκπαιδευτικός του Μουσικού Σχολείου Βέροιας, Χαρά Σκουμποπούλου, την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021 το απόγευμα με εισήγησή της με τίτλο: “Καν΄ το να Αξιολογηθεί και να Αξιοποιηθεί”. Η εισήγηση επεδίωξε να παρουσιάσει τους στόχους της αξιολόγησης των συμμετοχών του Πανελλήνιου διαγωνισμού «Κάν΄ το ν΄ ακουστεί» από τα διαγωνιζόμενα σχολεία, να περιγράψει τη διαδικασία της αλλά και να προτείνει τρόπους διδακτικής αξιοποίησής της στη σχολική τάξη. Αναφέρονται, επίσης, παραδείγματα και πρακτικές αξιοποίησης του παραγόμενου υλικού του διαγωνισμού όπως εφαρμόστηκαν στο Μουσικό Σχολείο Βέροιας. Ακούστε εδώ την εισήγηση.

 

Σε μια εποχή που η ανάγκη προώθησης του γραμματισμού στα Μέσα είναι πλέον επιβεβλημένη, η Τηλε-διημερίδα είχε ως στόχο να αναδείξει τον ρόλο του Μαθητικού Ραδιοφώνου ως Μέσου στη διδακτική πράξη, όπως αυτή εξελίχθηκε στην Ελλάδα και την Κύπρο τα τελευταία χρόνια αλλά και όπως διαμορφώνεται σήμερα με την εκτεταμένη χρήση διαδικτυακών εκπαιδευτικών εργαλείων.

Η Τηλε-διημερίδα απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων της Ελλάδας και της Κύπρου και διοργανώθηκε με τη συνεργασία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου, του Τμήματος Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του Υ.ΠΑΙ.Θ., του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, της Σχολής Μουσικής & Οπτικοακουστικών Τεχνών του Ιόνιου Πανεπιστημίου, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης και του ΕΚΟΜΕ. Επίσης, έχει την υποστήριξη της Ελληνικής Ένωσης για την Μουσική Εκπαίδευση, της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης, του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και των παρακάτω Περιφερειακών Κέντρων Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού: 6ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Αττικής, ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Δυτικής Ελλάδας, ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Θεσσαλίας, 1ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Ιονίων Νήσων, ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, 2ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας, 3ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας, 4ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας και το ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κρήτης.

Η Τηλε-διημερίδα μεταδόθηκε απ΄ ευθείας από το κανάλι του European School Radio στο youtube λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε αυτήν. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τα βίντεο με τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις των ομιλητών και τα εργαστήρια των επιμορφωτών εδώ.  

Σημαντικό είναι ότι ενδιαφέρουσες συνεργασίες της ραδιοφωνικής ομάδας του Μουσικού Σχολείου Βέροιας με άλλα σχολεία της Ελλάδας παρουσιάστηκαν από εισηγητές της Τηλεδιημερίδας μέσω των εισηγήσεών τους. Πιο συγκεκριμένα στο εργαστήριο 3 της Τηλε-διημερίδας με τίτλο: “Δημιουργούμε μουσική εξ αποστάσεως” με επιμορφωτή τον κ. Γιάννη Σπυράκη, καθηγητή θεωρίας ευρωπαϊκής μουσικής και μουσικής τεχνολογίας από το Μουσικό Σχολείο Τρικάλων παρουσιάστηκε μεταξύ άλλων και η περσινή μας συνεργασία “Ένα ταξίδι με αερόστατο” εδώ. Παρακολουθήστε εδώ το εργαστήριο.

Επίσης η ραδιοφωνική συνεργασία μας με το 2ο γυμνάσιο Ζακύνθου και με άλλα σχολεία της Ελλάδας με αφορμή το μάθημα της ιστορίας παρουσιάστηκε από την κα Κατερίνας Καρατζή στην εισήγηση με τίτλο: “Ραδιοκαραγκιόζης σε 5 πράξεις”. Μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ. Δείτε και την ανάρτησή μας στην ιστοσελίδα μας εδώ.

Τέλος δείτε την εισήγηση της συναδέρφου και συνοδοιπόρου στο Μαθητικό Ραδιόφωνο, Σοφίας Λεβαντή, από το Μουσικό Σχολείο Παλλήνης με τίτλο: “Φωνητικό Σύνολο μέσω Τηλεκπαίδευσης” Το παράδειγμα που παρουσιάστηκε είναι το “O Holy Night του Adolph Adam” του Γ2 Λυκείου του ΠΜΣΠ. Η ηχογράφηση και μίξη έγινε στα πλαίσια του συνόλου Ραδιόφωνο-Φωνητικό Σύνολο του ΜΓΛΠαλλήνης και μεταδόθηκε στη Χριστουγεννιάτικη συνεργατική εκπομπή μας με το Μουσικό Σχολείο Παλλήνης. Δείτε εδώ την πρόσφατη συνεργασία μας. Παρακολουθήστε την εισήγηση εδώ.

Συγχαρητήρια στους διοργανωτές της Τηλεδιημερίδας καθώς και στους εισηγητές συναδέρφους για την αναφορά στις ραδιοφωνικές συνεργασίες μας.

Συνεχίζουμε δυναμικά! Αξιοποιούμε, Δημιουργούμε και ΡαδιοΕπικοινωνούμε στο European School Radio” μαζί με τους συνεργάτες καθηγητές και μαθητές μας!

Ο χαιρετισμός εκ μέρους του 3ου ΠΕΚΕΣ Κεντρικής Μακεδονίας του συντινιστή εκπαιδευτικού έργου ΠΕ70, κ. Νίκου Αμανατίδη, εδώ.

Πηγή: εδώ