Ποιητικό εργαστήριο – Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Tην Παρασκευή 2 Απριλίου οι μαθητές της γ γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Βέροιας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και τα «Τρία χαικού» του Σεφέρη, που διδάχθηκαν στα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, με πρωτοβουλία της φιλολόγου τους, Κικής Ιντζεβίδου είχαν την ευκαιρία να φιλοξενήσουν στην ηλεκτρονική τους τάξη έναν σημαντικό εκπρόσωπο του σύγχρονου ελληνικού ποιητικού λόγου, τον κύριο Χρήστο Τουμανίδη.

Ο ποιητής αφού συζήτησε με τους μαθητές για την αξία της ποίησης στη ζωή μας, ιδιαίτερα σήμερα στις ιδιαίτερες συνθήκες που βιώνουμε, μίλησε για την ποίηση του χαϊκού, τη σχέση της  με την ελληνική επιγραμματική ποίηση και με αφοπλιστική ειλικρίνεια απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις τους για τη ζωή του, τις πηγές έμπνευσής του και τη συνάντησή του με τον μεγάλο μας ποιητή Γιάννη Ρίτσο, που αποτέλεσε σταθμό στην καριέρα του.

Στη συνέχεια μύησε τους μαθητές στην τέχνη του ποιητικού λόγου υλοποιώντας ένα ποιητικό εργαστήριο, κατά το οποίο οι μαθητές με τη δική του βοήθεια επιχείρησαν να γράψουν χαϊκού  με θέμα την άνοιξη. Στο τέλος του αφιέρωσαν στίχους του ποιητή, Οδυσσέα Ελύτη. Οι μαθητές δήλωσαν ενθουσιασμένοι  με τη διαδικασία που άλλαξε την καθημερινότητά τους και τους γέμισε ευχαρίστηση μέσα από τη συγκίνηση του ωραίου που ενεργοποιεί μοναδικά ο ποιητικός λόγος.

Σε όλα τα ρήματα, σε όλες τις σκέψεις, σε όλες τις ιδέες, κάπου υπάρχει κρυμμένη η Ποίηση. Χρειάζεται μόνο κινητοποίηση της φαντασίας, δημιουργική σκέψη, όνειρο, συναίσθημα, συγκίνηση για να την ανακαλύψεις. Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Τουμανίδη που μας βοήθησε να την ανακαλύψουμε και να την βιώσουμε  σήμερα, που την έχουμε πραγματικά ανάγκη.

Ο Χρήστος Τουμανίδης είναι Έλληνας ποιητής που γεννήθηκε τον Μάιο του 1952, στη Λιθαριά της Πέλλας. Ξεκίνησε τις εγκύκλιες σπουδές του στη Νάουσα και τις ολοκλήρωσε στην Αθήνα όπου έκτοτε ζει και δημιουργεί. Στον κόσμο της ποίησης μπήκε δειλά  από τα εφηβικά του χρόνια. Σταθμός στη ζωή και την ποιητική του πορεία στάθηκε η γνωριμία του με το Γιάννη Ρίτσο το 1974,μια γνωριμία που εξελίχθηκε σε σχέση δάσκαλου και μαθητή, ευεργέτη και ευεργετούμενου, όπως δηλώνει ο ίδιος.

Ο Χρήστος Τουμανίδης ανήκει στην ποιητική γενιά του 1970. Εμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα με την ποιητική συλλογή Αστάθμητα (1978). Ακολούθησαν οι ποιητικές συλλογές Απόπειρες (1981), Η ώρα του λιμανιού (1987), Αντίστιξη των άστρων (1997), Κεριά θυέλλης (2005), Η γέφυρα των στίχων (2009), δίγλωσσο μαζί με τον Αλβανό ποιητή Μιλιάνοφ Καλούπι, Οι ελεγείες της Ανατολής (2014) και Πάνω σε μια χορδή (2017). Άλλες εκδόσεις του : 1) Η πρώτη Ανθολογία ελληνικού χαϊκού (1996), 2) Λύρα του Πόντου (2003), ανθολόγιο ποιητών ποντιακής καταγωγής, 3) Ανθολόγιο μικρών θαυμάτων (2010), επιλογή ποιημάτων Γιάννη Ρίτσου, 4) Αθήνα Μπουένος Άιρες (2015), ποιητικός διαδικτυακός διάλογος με τον τρόπο του χαϊκού με την Αργεντινή ποιήτρια Mirta Gilli. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα σουηδικά, αγγλικά, ρωσικά, ισπανικά, ιταλικά, αλβανικά, περσικά και εβραϊκά. Το 2006 είχε συμμετάσχει αντιπροσωπεύοντας την Ελλάδα στο Παγκόσμιο Συνέδριο Χαϊκού στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής.