Μουσικά Κύματα – Σχολικό Περιοδικό

Σχολικό ψηφιακό περιοδικό με τίτλο “Μουσικά Κύματα” δημιούργησαν οι μαθητές της β΄ γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Βέροιας υπό την καθοδήγηση της φιλολόγου τους, Χαράς Σκουμποπούλου, το οποίο φιλοξενείται στην πλατφόρμα School Press του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου. Το περιοδικό δημιουργήθηκε στο πλαίσιο εκπαιδευτικού σεναρίου με τίτλο “Καλλιεργώντας την πολιτότητα με οδηγό τον Γρηγόριο Ξενόπουλο και όχημα το European School Radio” στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας που υλοποίησαν οι μαθητές κατά τη διάρκεια της τηλεκπαίδευσης τον Δεκέμβριο του 2021 αξιοποιώντας συνεργατικά ψηφιακά εργαλεία.

Αφορμή για τη δημιουργία του περιοδικού αποτέλεσε η επιστολή “Κάποια Χριστούγεννα” του Γρηγόριου Ξενόπουλου την οποία μελέτησαν οι μαθητές και η οποία δημοσιεύτηκε στο νεανικό περιοδικό “Διάπλασις των Παίδων”. Το Α΄ τεύχος του περιοδικού “Με άρωμα Χριστουγέννων” είναι αφιερωμένο στα Χριστούγεννα και περιλαμβάνει οκτώ άρθρα τα οποία συνέταξαν κι ανάρτησαν οι μαθητές. 

Το ηλεκτρονικό περιοδικό μας δημιουργήθηκε προκειμένου να καλλιεργήσει στους μαθητές τον γραμματισμό στα μέσα επικοινωνίας καθώς και να αναπτύξουν ικανότητες κριτικής σκέψης, έρευνας, παραγωγής λόγου, επικοινωνίας, συνεργασίας, δημοκρατικής συνείδησης αλλά και ικανότητες και δεξιότητες του ενεργού πολίτη.

Στο πλαίσιο του Αλφαβητισμού του 21ου αιώνα, λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας οι σύγχρονοι μαθητές θα πρέπει να

  • μαθαίνουν πώς να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά και να κατανοούν τα εργαλεία της τεχνολογίας
  • σχεδιάζουν και να μοιράζονται πληροφορίες σε παγκόσμιες κοινότητες
  • μπορούν να κάνουν την διαχείριση, ανάλυση, και σύνθεση πολλαπλών ροών ταυτόχρονης πληροφόρησης και ενημέρωσης
  • να δημιουργούν, να κρίνουν, να αναλύουν και να αξιολογούν τα κείμενα των πολυμέσων με κριτικό και ηθικό τρόπο.

Στόχος είναι να αξιοποιηθεί το περιοδικό και στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας αλλά και σε άλλα φιλολογικά μαθήματα προκειμένου να ασκηθούν οι μαθητές στη συγγραφή άρθρων σε αυθεντικό πλαίσιο επικοινωνίας και να καλλιεργηθούν με αυτόν τον τρόπο τα εσωτερικά κίνητρα μάθησης των μαθητών.

Σήμερα Ενεργοί Μαθητές – Αύριο Ενεργοί Πολίτες

«Αυτά που για να τα κάνουμε πρέπει πρώτα να τα Μάθουμε αυτά τα μαθαίνουμε Κάνοντάς τα» Αριστοτέλης

Το Α΄ τεύχος του περιοδικού μπορείτε να το διαβάσετε εδώ. Θα εκτιμούσαμε να αφήσετε τα σχόλιά σας στα άρθρα των μαθητών προκειμένου να υπάρξει αλληλεπίδραση. Καλή σας πλοήγηση στο περιοδικό μας!