Η Ποντικίνα η Πικασίνα – μια ιστορία εσωτερικής δύναμης – εμπνέει κι ενώνει μαθητές

Την υπέροχη ιστορία εσωτερικής δύναμης “Η Ποντικίνα η Πικασίνα” της Βεροιώτισσας ψυχολόγου, Αδαμίδου Ευδοξίας, η οποία κυκλοφόρησε πρόσφατα, είχαν την ευκαιρία να διαβάσουν οι μαθητές του β2 γυμνασίου στο πλαίσιο του μαθήματος της λογοτεχνίας την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021 και να εμπνευστούν από τα μηνύματά της υπό την καθοδήγηση της φιλολόγου τους, Χαράς Σκουμποπούλου.

Αρχικά οι μαθητές μελέτησαν το υπερρεαλιστικό ποίημα “Βγαίνοντας απ΄ το σχολειό” του Γάλλου ποιητή Ζακ Πρεβέρ ο οποίος χαρακτηρίστηκε ως ο Πικάσο της σύγχρονης γαλλικής ποίησης. Βασική ιδέα του ποιήματος είναι η δημιουργική φαντασία των παιδιών και η ανάγκη τους να ξεφύγουν από την ασφυκτική καθημερινότητα και να αποκτήσουν όμορφες εμπειρίες.

Η προσφυγή στο φανταστικό, στα όνειρα και στην τύχη πρόσφερε ερεθίσματα και έμπνευση.

Στη συνέχεια κατά τη διάρκεια της εκφραστικής ανάγνωσης της ιστορίας “Η Ποντικίνα η Πικασίνα” με συνοδεία μουσικής υπόκρουσης από την καθηγήτρια οι μαθητές παρακινήθηκαν να αποτυπώσουν καλλιτεχνικά στο χαρτί τα μηνύματα τα οποία εκλάμβαναν από την ιστορία καθώς και τα συναισθήματα που τους δημιουργούνταν. Οι δημιουργίες τους αποτέλεσαν αντικείμενο γόνιμης συζήτησης η οποία ακολούθησε.

Οι μαθητές εμπνέονται από τα μηνύματα της ιστορίας σε κλίμα απόλυτης προσήλωσης

Το βιβλίο χαρίζεται…στην ραδιοφωνική ομάδα”12/3″ του Δ.Σ. Αγίου Πέτρου Κιλκίς

Το βιβλίο αποφασίστηκε να χαριστεί ως χριστουγεννιάτικο δώρο στους μαθητές της ραδιοφωνικής ομάδας “12/3” της Γ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Πέτρου Κιλκίς και στη δασκάλα τους, Ευτυχία Τούλιου, με τους οποίους ξεκίνησε στις 3/12 με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ 2021 μια όμορφη συνεργασία εξ αποστάσεως στο πλαίσιο της συμμετοχής των δύο σχολείων στο μαθητικό ραδιόφωνο – European School Radio σε μια προσπάθεια να καλλιεργηθεί η φιλαναγνωσία και στους μικρούς μας συνεργάτες. Έτσι ταχυδρομήθηκε ένας φάκελος που περιλάμβανε το βιβλίο μαζί με μια συνοδευτική κάρτα με μηνύματα των μαθητών του Μουσικού Σχολείου αλλά κι αναμνηστικά από τη συνεργατική δράση της 3ης Δεκέμβρη. Αναμένουμε με ανυπομονησία τις εντυπώσεις τους από την ιστορία και τα δικά τους μηνύματα μέσα από τα αθώα μάτια τους!

Το padlet της συνεργασίας μας: https://padlet.com/xaraskoubneo/zeg1fk2ofmq8iq95

Ήταν ένα απολαυστικό μάθημα λογοτεχνίας που ενεργοποίησε όλες τις αισθήσεις και κινητοποίησε το ενδιαφέρον των μαθητών.

Διαδραστική αφίσα εδώ
Η αφίσα της ΙΒΒΥ

Λίγα λόγια για το παραμύθι

«Με ένα όνειρο στην καρδιά και την παλέτα της στον ώμο, η Ποντικίνα η Πικασίνα ξεκίνησε για να πραγματοποιήσει το όνειρό της, να γίνει μεγάλη ζωγράφος στο Παρύζι, την πόλη των καλλιτεχνών. Στο δρόμο συναντά επικίνδυνα ζώα, όπως την Αλεπού την Ξεπετού, το Κουνάβι τον Βρωμοτρίχη και το Γάτο το Νιαουρογκριζάτο, που προσπαθούν να τη φάνε. Θα καταφέρει η Ποντικίνα να ξεπεράσει τους κινδύνους και με ποιον τρόπο;….»

Να σημειωθεί ότι τα έσοδα από την πώληση του βιβλίου θα πάνε εξ ολοκλήρου στην ενίσχυση του Αθλητικού Σωματείου Ατόμων με Αναπηρίες Νομού Ημαθίας Αιγές – Βεργίνα,  του οποίου η Ευδοξία Αδαμίδου είναι επιστημονική συνεργάτης. 

Το τραγούδι που προτείνουμε για να συνοδεύσει την ανάγνωση της ιστορίας της Ποντικίνας Πικασίνας είναι η Νιφάδα του Νίκου Κυπουργού σε διασκευή της Μαρίνας Σάττι! Καλή σας ανάγνωση!

Στην καρδιά του Βόρειου Πόλου
του κόσμου όλου
μια νιφάδα θα σε πάει
που σε αγαπάει
ναι, που σε αγαπάει

Στο ταξίδι σου έχε πίστη
έχε ελπίδα
και θα φτάσεις όπου θες
ως εκεί που θες
μα μόνο αν το θες.

στίχοι Μαυρίκιος Δημήτρης

σύνθεση Κυπουργός Νίκος 

από το album Τα μυστικά του κήπου.