Το Μουσικό Σχολείο Βέροιας υποδέχτηκε στις 11 Οκτωβρίου 2022 εκπαιδευτικούς από το Πανεπιστήμιο UCD του Δουβλίνου, από 9 Δημοτικά Σχολεία της Ιρλανδίας (LOETB Schools) και από Δημόσιο Γυμνάσιο Σεβίλλης – Ισπανία (Instituto de Educación Secundaria Cristóbal de Monroy), οι οποίοι συμμετέχουν με το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης, Ακάδημος, που εδρεύει στη Βέροια, σε ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγής καλών πρακτικών εκπαιδευτικών και σχολείων, με σκοπό την υποστήριξη εκπαιδευτικών και διευθυντών σχολείων στην Ευρώπη ως προς την διαχείρισή του εκπαιδευτικού ψηφιακού μετασχηματισμού.
Τους εκπαιδευτικούς συνόδευαν οι συνεργάτες τους από το ΚΕΚ Ακάδημος, οι οποίοι τους φιλοξενούσαν στη Βέροια. Το σχολείο μας επιλέχθηκε όπως αναφέρθηκε, καθώς είναι ιδιαίτερα ενεργό σε εκπαιδευτικές δράσεις, παρουσιάζει δραστήρια ψηφιακή παρουσία κι υπήρχε ενδιαφέρον από τους συμμετέχοντες στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα να το επισκεφθούν, ώστε να γίνει μια συζήτηση σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και εκπαιδευτικής σημασίας με βασικό στόχο να εντοπιστούν προσεγγίσεις και ψηφιακές μεθοδολογίες που χρησιμοποιούνται από τους καθηγητές του σχολείου μας.
Οι επισκέπτες καθηγητές ξεναγήθηκαν αρχικά στους χώρους του σχολείου και στη συνέχεια μετέβησαν στην αίθουσα πληροφορικής όπου εκεί καθηγητές γενικής παιδείας τους ενημέρωσαν για τα ψηφιακά εργαλεία που χρησιμοποιούν αλλά και για καινοτόμες δράσεις.
Πιο συγκεκριμένα ο φιλόλογος, κ. Νίκος Μόσχου, παρουσίασε τις πλατφόρμες e class και WEBEX, οι οποίες αξιοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης την περίοδο της πανδημίας και συνεχίζουν να αξιοποιούνται, ειδικά η πλατφόρμα e class από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.
Η καθηγήτρια πληροφορικής, κα Αθηνά Τραψιώτη, παρουσίασε το πολιτιστικό πρόγραμμα που υλοποίησε με τους μαθητές το σχολικό έτος 2021 – 2022 “STEM-ing καλώς, STEM-ing ισοτίμως, ισότιμη συμμετοχή αγοριών και κοριτσιών στις STEAM επιστήμες”.
Τέλος, η φιλόλογος, κα Χαρά Σκουμποπούλου, ενημέρωσε τους εκπαιδευτικούς για την καινοτόμο δράση του Μαθητικού Ραδιοφώνου – European School Radio και παρουσίασε τον τρόπο που αξιοποιείται αυτό εδώ και 10 χρόνια ως εκπαιδευτικό εργαλείο στα φιλολογικά κυρίως μαθήματα αλλά και στα μαθήματα της μουσικής παιδείας. Προώθησε μάλιστα στους φιλοξενούμενους περισσότερο ενημερωτικό υλικό καθώς έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, για να γνωρίσουν λεπτομερέστερα την κοινότητα αυτή της πρακτικής και της μάθησης και τους προσκάλεσε να συμμετάσχουν στον μαθητικό διαγωνισμό ραδιοφωνικού μηνύματος και τραγουδιού “Καν΄ το ν’ ακουστεί 2023”, ο οποίος να σημειωθεί ότι από φέτος κάνει άνοιγμα και στα σχολεία της Ευρώπης.
Ελπίζουμε αυτή η ενημερωτική συνάντηση να αποτελέσει αφορμή για περαιτέρω συνεργασίες στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων.