“Θυμούμαι” – Εκδήλωση Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

Την Πέμπτη 18 Μαΐου 2023 στις 21:00 στον Χώρο Τεχνών, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, το Μουσικό Σχολείο Βέροιας σε συνεργασία με την Εύξεινο Λέσχη Βέροιας οργανώνουν μουσικοχορευτική παράσταση την οποία θα φιλοξενήσει ο Χώρος Τεχνών Βέροιας

Τα χορευτικά τμήματα της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας και το Σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής του Σχολείου θα μας ταξιδέψουν νοερά στις αλησμόνητες πατρίδες αποτίνοντας φόρο τιμής στις 353.000 ψυχές που χάθηκαν άδικα  και απάνθρωπα.

Η θεατρική ομάδα του Μουσικού Σχολείου Βέροιας θα ανεβάσει την παράσταση με τίτλο  «Θυμούμαι…» που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 26 Απριλίου 2023,  στην 8η Θεατρική Άνοιξη Εφήβων Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας που φιλοξένησε η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Το σενάριο έγραψε η μαθήτρια της Α΄ Λυκείου του Μουσικού Σχολείου Βέροιας, Νικολαΐδου Δήμητρα – Νεκταρία, η οποία και ερμηνεύει τον ρόλο της γιαγιάς, που, ως πρώτης γενιάς πρόσφυγας, αφηγείται στα εγγόνια της – κάπου στη δεκαετία του 80 – τα ανέμελα παιδικά της χρόνια στον Πόντο αλλά και τον βίαιο ξεριζωμό της.

Πρόκειται για μια ιστορία βασισμένη στις αφηγήσεις των προγόνων της για τις αλησμόνητες πατρίδες, τη βίαιη απόσπαση από τις πατρογονικές εστίες, τις απώλειες και τις τραυματικές εμπειρίες, αλλά και τις δυσκολίες εγκατάστασης στην Ελλάδα.

Συντελεστές θεατρικής παράστασης:

Ηθοποιοί: Νικολαΐδου Δήμητρα – Νεκταρία (γιαγιά)

                 Έλενα Δαμιανίδου              (εγγονή)

                 Ιάσονας Κωστόπουλος      (εγγονός)

                 Στέφανος Σκεντερίδης       (εγγονός- λύρα)

Μουσική επιμέλεια:  Βασίλης Στεφανίδης

Σκηνοθεσία – Γεν. Επιμέλεια: Νικολαΐδης Αντώνης, Φιλόλογος

Στο Σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής συμμετέχουν:

Οι μαθητές

ποντιακή λύρα: Στεφανίδης Βασίλειος, Νικολαΐδου Δήμητρα, Πνευματικού Βασιλική, Δαμιανίδου Ελένη, Σκεντερίδης Στέφανος, Κωνσταντινίδης Ευστράτιος, Παπαδοπούλου Ελένη

νταούλι: Ράλλης Κωνσταντίνος

Οι καθηγητές:

ούτι: Γκραίκος Αθανάσιος

βιολοντσέλο: Ιωαννίδου Έλσα

λαούτο: Κατσαβός Κυριάκος

μπάσο: Μπαλιάκας Ιωάννης

πιάνο: Σαρακατσιάνος Αντώνιος

διδασκαλία ορχήστρας: Κατσαβός Κυριάκος

διεύθυνση χορωδίας: Κουτσιμανής Ιορδάνης