Επίσκεψη στο ΚΕΠΕΑ Έδεσσας – Γιαννιτσών

Διδακτική επίσκεψη στο ΚΕΠΕΑ Έδεσσας – Γιαννιτσών πραγματοποίησε η περιβαλλοντική ομάδα του Μουσικού Σχολείου Βέροιας που αποτελείται από μαθητές/τριες της β΄ γυμνασίου και της Β΄ λυκείου την Τρίτη 12 Μαρτίου 2024 προκειμένου να συμμετάσχει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της εαρινής περιόδου με τίτλο: “Η μπάντα των απορριμματοφόρων” το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του εθνικού δικτύου που ονομάζεται «Απορρίμματα: Τα χρήσιμα άχρηστα»

Στο πρώτο μέρος του προγράμματος οι μαθητές/τριες με την παρότρυνση των υπεύθυνων του κέντρου παρουσίασαν τον εαυτό τους μέσω ενός ενδιαφέροντος παιχνιδιού γνωριμίας αξιοποιώντας διάφορα απορρίμματα και προτείνοντας παράλληλα δημιουργικούς τρόπους διαχείρισής τους προκειμένου να γίνουν και πάλι χρήσιμα. Στη συνέχεια είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις περιβαλλοντικές τους γνώσεις τους αλλά και να τις εμπλουτίσουν με παιγνιώδη τρόπο.

Στο δεύτερο μέρος του προγράμματος μέσα από τη μαγεία ενός παραμυθιού ο υπεύθυνος του προγράμματος, κ. Θοδωρής Παπαϊωάννου, παρουσίασε μουσικά όργανα από άχρηστα υλικά. καθώς και τρόπους αξιοποίησης αυτών στην εκπαίδευση. Στη συνέχεια οι μαθητές μεταβαίνοντας στον πανέμορφο εξωτερικό χώρο του κέντρου δημιούργησαν την “μπάντα των απορριμματοφόρων” με τα αυτοσχέδια μουσικά όργανα – «σείστρα» από κλαδιά ελιάς και καπάκια από αναψυκτικά, γυάλινα μπουκάλια, καθώς και κρουστά από πλαστικά δοχεία και σακούλες – και συνόδευσαν ρυθμικά γνωστά παραδοσιακά τραγούδια υπό τους ήχους των ορμητικών νερών του καταρράκτη Κάρανου. Τέλος το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε στον ζεστό εσωτερικό χώρο του κέντρου όπου τα μέλη της περιβαλλοντικής ομάδας τραγούδησαν αγαπημένα τραγούδια με τη συνοδεία κιθάρας αλλά και των οργάνων της “μπάντας των απορριμματοφόρων“.

Ο ενθουσιασμός όλων ήταν διάχυτος γεμίζοντας με αισιοδοξία κι ελπίδα τους υπεύθυνους του εκπαιδευτικού προγράμματος αλλά και τους συνοδούς καθηγητές – την υπεύθυνη της ομάδας, Μαρία Κωστοπούλου και τους συνεργάτες, Χαρά Σκουμποπούλου και Σωτήρη Βλάχο. Ήταν μια μοναδική βιωματική εμπειρία που στόχο είχε οι μαθητές/τριες να οξύνουν την κριτική τους σκέψη και να αρχίζουν να σκέφτονται βλέποντας τον κόσμο με εναλλακτικό τρόπο. 

Ευχαριστούμε τους υπεύθυνους του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Έδεσσας – Γιαννιτσών για την ευκαιρία που μας έδωσαν να συμμετάσχουμε στο ενδιαφέρον εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Ενδιαφέροντα βίντεο για την κατασκευή μουσικών οργάνων από απορρίμματα μπορείτε να βρείτε στο κανάλι του ΚΕΠΕΑ Έδεσσας – Γιαννιτσών εδώ.