Πείραμα του Ερατοσθένη

Ένα από τα 10 ωραιότερα πειράματα στην ιστορία της Φυσικής, όπως έχει χαρακτηρισθεί, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20/03/2024 και ώρα 12:38 στην Άνω αυλή του Μουσικού Σχολείου Βεροίας: το πείραμα του Ερατοσθένη για τον Υπολογισμό της Ακτίνας της Γης.

Ο Ερατοσθένης (3ος αιώνας π.Χ.) κατάφερε και υπολόγισε την ακτίνα της γης με μία ευφυή, για την Αρχαιοελληνική Εποχή, μέθοδο μέσω μετρήσεων μήκους σκιών και χρήσης οδομετρών – βαδιστών για υπολογισμό μεγάλων αποστάσεων.

Με αφορμή την ημέρα της Εαρινής Ισημερίας (για εφέτος 20/3 ως «αρχή της Ανοίξεως»), κατά την οποία ο Ήλιος βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον Ισημερινό της Γης, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Θετικής Κατεύθυνσης της Β΄ Λυκείου:

Ελευθεριάδου Κασσιανή

Μέλλιου Άννα

Μπαντής Ορέστης

Τριανταφύλλου Στεφανία

επανέλαβαν το ιστορικό πείραμα. Βασικός στόχος της δράσης είναι η ανάδειξη του πειράματος, ως αναπόσπαστου συστατικού της εκπαιδευτικής διαδικασίας, μέσα από την συμμετοχή μαθητών/τριών σε βιωματικές και συνεργατικές  δραστηριότητες.

Υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Φυσικής του Σχολείου, κ. Δούκα Κωνσταντίνου, οι μαθητές ενημερώθηκαν αρχικά στο εργαστήριο για τη σκοπιμότητα του πειράματος. Επίσης, έλαβαν τα φύλλα εργασίας με οδηγίες υπολογισμών για τη διαδικασία μετρήσεων και υπολογισμών. Στη συνέχεια και έχοντας αναζητήσει την απόσταση του Μουσικού Σχολείου από τον Ισημερινό μετέβησαν στον προαύλιο χώρο όπου και πραγματοποίησαν την πειραματική διαδικασία με κέφι και ενθουσιασμό. Χρησιμοποιώντας μουσικά όργανα όπως κιθάρες, κλαρίνα και φλάουτα ως πρωτότυπες ΄΄ράβδους του Ερατοσθένη΄΄ καθώς και κανόνες, μετροταινίες και μοιρογνωμόνια, έλαβαν τις απαιτούμενες μετρήσεις.

Οι  υπολογισμοί επαληθεύτηκαν εκ νέου σε Υπολογιστές στο Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών του Σχολείου, όπου οι μαθητές παρέδωσαν συμπληρωμένο τα φύλλα εργασίας δηλώνοντας ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματά τους. Υπολόγισαν με ακρίβεια 98,6% την ακτίνα της Γης.