Με προσκεκλημένη τη μουσικοπαιδαγωγό – συγγραφέα, Δήμητρα Μητρέντζη, τίμησε το Μουσικό Σχολείο Βέροιας την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου την Τρίτη 2 Απριλίου 2024. Η χαρισματική συγγραφέας συνάντησε τους μαθητές και τις μαθήτριες της α΄ και β΄ γυμνασίου στον νέο χώρο της βιβλιοθήκης του Μουσικού Σχολείου Βέροιας “Χρίστος Τσολάκης” κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης εγκαινίων του.
Αρχικά η Δήμητρα Μητρέντζη αναφέρθηκε στη συγγραφική της ιδιότητα και παρουσίασε το παραμύθι της με τίτλο: “Δεν περνάς κυρά Μαρία”, μέσω της γιαπωνέζικης τεχνικής του Kamishibai – θέατρο από χαρτί. Η αφήγηση του παραμυθιού πλαισιώθηκε μουσικά από έργα που παρουσίασε το κιθαριστικό ντουέτο που αποτελούνταν από τον καθηγητή κιθάρας, Βαλαβάνη Βασίλη και τον μαθητή του, Αδαμόπουλο Δημήτρη (γ΄ γυμνασίου).
Στη συνέχεια με αφορμή το θέμα του παιδικού εκφοβισμού που θίγεται στο παραμύθι ακολούθησε συζήτηση κατά την οποία αναδείχθηκε η ρευστότητα των ρόλων ανάμεσα στο θύτη, το θύμα και το θεατή, και η δυνατότητα ανατροπής τους. Η συγγραφέας αναφέρθηκε, επίσης, στους πολλαπλούς τρόπους αξιοποίησης του παραμυθιού ανάλογα με την ηλικία των παιδιών – αναγνωστών/ακροατών.
Στο τέλος της δράσης οι μαθητές/τριες της β΄ γυμνασίου είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν και στις ενδιαφέρουσες στοχευμένες βιωματικές δράσεις που αξιοποιούνται από τη συγγραφέα κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του παραμυθιού της (θεατρικό παιχνίδι κ.α.), οι οποίες τους/τις ενθουσίασαν ευαισθητοποιώντας τους/τες παράλληλα για το ζήτημα του εκφοβισμού αλλά και ενισχύοντας την επικοινωνία και τη συνεργασία μεταξύ τους.
Οι υπεύθυνες καθηγήτριες του πολιτιστικού προγράμματος “Βιβλιοθήκη, μια δημιουργική γωνιά για όλους”, Εύη Χονδραντώνη και Σκουμποπούλου Χαρά , στο πλαίσιο του οποίου εντάσσεται η δράση φιλαναγνωσίας, ευχαριστούν από καρδιάς τη μουσικοπαιδαγωγό – συγγραφέα, Δήμητρα Μητρέντζη, που αποδέχτηκε με χαρά την πρόσκλησή τους.
Λίγα λόγια για το Kamishibai – Θέατρο από χαρτί
“Το θέατρο από χαρτί” είναι μία τεχνική αφήγησης που έχει τις ρίζες της στην ιαπωνική και βουδιστική παράδοση. Έρχεται από τη μακρινή Ιαπωνία και σημαίνει «Θέατρο από Χαρτί» (kami: χαρτί, shibai: θέατρο). Γνώρισε μεγάλη επιτυχία και αποτελεί τον πρόδρομο των αγαπημένων γιαπωνέζικων comics, manga. Με το πέρασμα του χρόνου, η τέχνη αυτή εξαπλώθηκε πέρα από τα σύνορα της Ιαπωνίας και χρησιμοποιείται για παραστάσεις σε όλο τον κόσμο, ενώ έχει αναγνωριστεί η μεγάλη του καλλιτεχνική αλλά και εκπαιδευτική αξία. Στη μικρή ξύλινη σκηνή του «Θεάτρου από Χαρτί», ξεδιπλώνονται παραμύθια και ιστορίες από όλο τον κόσμο, που διαδέχονται η μία την άλλη.