Συμμετοχή κιθαριστικού συνόλου στο φεστιβάλ “Μουσική Άνοιξη”

Με πολύ μεγάλη επιτυχία το κιθαριστικό σύνολο του Μουσικού Σχολείου Βέροιας συμμετείχε την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 στο φεστιβάλ “Μουσική Άνοιξη” με τίτλο: “Δοξάτος, Μουσικά Σύνολα στα αρχοντικά της Καστοριάς” που διοργάνωσε το Μουσικό Σχολείο Καστοριάς. Στο φεστιβάλ συμμετείχαν 18 Μουσικά Σχολεία σε μια άψογη διοργάνωση με πολλά σεμινάρια και συναυλίες.

Το κιθαριστικό σύνολο του σχολείου μας παρακολούθησε το σεμινάριο – εργαστήριο του Γιάννη Ευσταθόπουλου με θέμα: «Η κιθάρα στο ρομαντισμό και ο Τάρεγκα: Μέθοδοι, ρεπερτόριο και στυλιστικές εφαρμογές»

Περιγραφή σεμιναρίου – εργαστηρίου

Μέσα από μια ιστορική προσέγγιση σε μια από τις πιο δημοφιλείς περιόδους της κλασικής κιθάρας, στο εργαστήριο αυτό με τον κιθαρίστα Γιάννη Ευσταθόπουλο, θα επαναπροσδιορίσουμε βασικά στοιχεία της τεχνικής κατά την περίοδο του ρομαντισμού αλλά και της ερμηνείας του. Επανεξετάζοντας ρεπερτόριο, μεθόδους και ιστορικές κιθάρες, οι οποίες γέννησαν τη μοντέρνα τεχνική στα τέλη του 19ου αιώνα μέσα από τον πρωτεργάτη της, Φρανσίκο Τάρεγκα, θα δώσουμε έμφαση στην εκφραστικότητα της μελωδίας, στην πλαστικότητα του ρυθμού αλλά και στα τεχνικά μέσα που θα μας οδηγήσουν σ’ αυτό. Οι μαθητές θα έχουν ακόμη τη δυνατότητα να ακούσουν και να πειραματιστούν με ένα αυθεντικό όργανο εποχής με σκοπό να διευρύνουν τις ερμηνευτικές αλλά και τις τεχνικές τους δεξιότητες.

Αναμνηστικό βίντεο

Στη συνέχεια ξεναγήθηκε στο Σπήλαιο του Δράκου, μια μοναδική εμπειρία. Ακολούθησε ελεύθερος χρόνος για φαγητό στο κέντρο της Καστοριάς και αμέσως μετά το κιθαριστικό σύνολο κατευθύνθηκε στο Άργος Ορεστικό για τη συναυλία της βραδιάς στο Πολιτιστικό Κέντρο. Στη συναυλία, σε μια κατάμεστη αίθουσα, το κιθαριστικό σύνολο παρουσίασε κομμάτια Ελλήνων συνθετών, έκλεψε τις εντυπώσεις και έλαβε ένα πολύ θερμό χειροκρότημα.

Τη διεύθυνση του συνόλου είχε ο εκπαιδευτικός Βασίλης Βαλαβάνης. Συμμετείχαν, επίσης, οι εκπαιδευτικοί, καθηγητές κλασικής κιθάρας: Σωτήρης Βλάχος, Άρτεμις Παρλαμπά και Δημήτρης Ρογάρης. Στην εκδρομή ως συντονιστής και σύνοδος εκπαιδευτικός συμμετείχε και ο διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Βέροιας, Νίκος Λιλιοπουλος.

Η συμμετοχή στο Φεστιβάλ “Μουσική Άνοιξη” εντάσσεται στη δράση με τίτλο: “Μάθε ολιστικά, Ζήσε ευτυχισμένα” του Άξονα 1 της ΑΕΕ που υλοποιείται στο Μουσικό Σχολείο Βέροιας τη φετινή χρονιά.

Τα Αρχοντικά που υποδέχτηκαν μαθητές/τριες ήταν το Αρχοντικό Τσιατσιαπά και το Αρχοντικό Πηχεών – Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα.

Με τη φωτογραφική ματιά της Κατερίνας Πετρίδου – μέλους του κιθαριστικού συνόλου μας