Συμμετοχή κιθαριστικού συνόλου στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

Το κιθαριστικό σύνολο του Μουσικού Σχολείου Βέροιας συμμετείχε το Σάββατο 18 Μαΐου 2024 στην εκδήλωση με τίτλο: «ΝΑΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑ ΒΕΡΟΙΑΣ: ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ» που διοργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας με τη συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου Βέροιας και την υποστήριξη του Συλλόγου «Οι Φίλοι του Πολυκεντρικού Μουσείου Αιγών και του Δικτύου του» με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.

Χαιρετισμό απηύθυνε η αναπληρώτρια προϊσταμένη της ΕΦΑ Ημαθίας, Γεωργία Στρατούλη επισημαίνοντας τη σημασία της βιωματικής σχέσης με τα μνημεία και τα μουσεία, ενώ η αρχαιολόγος Μαρία Χειμωνοπούλου και η αρχιτέκτονας-μηχανικός, Μερόπη Χατζημιχάλη, αναφέρθηκαν στην ιστορία και την αρχιτεκτονική του μνημείου, στις εργασίας που έγιναν, καθώς και στους ανθρώπους που εργάστηκαν, ώστε να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του μνημείου. Οι συντηρητές, Κώστας Τζίμπουλας και Ιάκωβος Σαριόγλου παρουσίασαν το αναστηλωτικό έργο στις μικρές ομάδες που επισκέπτονταν τον ναό, η μία μετά την άλλη.

Οι παρευρισκόμενοι, που ξεπέρασαν την προσδοκία των διοργανωτών και πλημμύρισαν τον χώρο, είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά πώς είναι ένα μνημείο που αποκαθίσταται κατά την εξέλιξη του.

Παράλληλα, 21 μαθητές/τριες του κιθαριστικού συνόλου υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους, Δημήτρη Ρογάρη, Σωτήρη Βλάχου και Βασίλη Βαλαβάνη, ο οποίος είχε την ευθύνη της διεύθυνσης του συνόλου, ερμήνευσαν γνωστά κι αγαπημένα κομμάτια των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνο Χατζιδάκι, Βασίλη Τσιτσάνη κ.α., αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των θεατών.

Η δράση του κιθαριστικού συνόλου στην εκδήλωση εντάσσεται στον Άξονα 1 της ΑΕΕ με τίτλο: “Μάθε Ολιστικά, Ζήσε Ευτυχισμένα” για το σχολικό έτος 2023 – 2024.

Η 18η Μαΐου έχει οριστεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων. Εορτάζεται σε όλο τον κόσμο με διάφορες εκδηλώσεις και είναι αφιερωμένη σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία και τον ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία. Το θέμα της φετινής Διεθνούς Ημέρας Μουσείων είναι «Μουσεία, Εκπαίδευση και Έρευνα».

Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως την Ephorate of Antiquities of Imathia – Archaeology at the heart of Macedonia για την πρόσκληση συμμετοχής του σχολείου μας στην εκδήλωση καθώς και το κατάστημα ‘Ηχος και Φως – Ζορμπάς για τη δωρεάν παραχώρηση δύο πυκνωτικών μικροφώνων για τις ανάγκες της συναυλίας.

Ρεπορτάζ Πληροφοριοδότη εδώ

Φωτο από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ν. Ημαθίας
Φωτο από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ν. Ημαθίας