Προσεγγίζοντας τον Μπάιρον: 1824-2024, 200 χρόνια από τον θάνατό του στο Μεσολόγγι

Το 2024 είναι έτος αφιερωμένο στον μεγάλο Βρετανό ποιητή και Φιλέλληνα Λόρδο Βύρωνα.

Ανίχνευση του Μπάιρον – μιας ιστορικής φυσιογνωμίας και του έργου της, που τόσο άρρηκτα συνδέθηκε με τον αγώνα των Ελλήνων για Εθνική Ανεξαρτησία – επιχειρεί ο Βασίλης Βαλαβάνης, εκπαιδευτικός μουσικής του Μουσικού Σχολείου Βέροιας, μέσω της μελοποίησης ποιημάτων του σε μετάφραση και προσαρμογή του Θανάση Γιαπιτζάκη που περιλαμβάνονται στο έργο με τίτλο: Η ΓΕΝΝΑΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΙΡΟΝ ΨΥΧΗ.

Ο Μπάιρον ήταν ένας ποιητής που υπήρξε κάτι παραπάνω από διάσημος στον καιρό του και που η φήμη του επέζησε 200 χρόνια μετά τον φυσικό του θάνατο. Υπήρξε το αρχέτυπο του ρομαντικού καλλιτέχνη, αν και ο ίδιος έλεγε: «Απεχθανόμαστε έναν συγγραφέα που είναι μόνο συγγραφέας». Κι έτσι αυτός ο συγγραφέας που είχε κι άλλες ζωές να ζήσει, υπήρξε άσωτο μέλος της αντιβασιλείας, Ευρωπαίος ταξιδευτής, υποστηρικτής στον πρώτο του λόγο στη Βουλή των Λόρδων του αγώνα που έδιναν οι Λουδίτες, (οι εξεγερμένοι κλωστοϋφαντουργοί που κατέστρεφαν τις μηχανές οι οποίες τους καταδίκαζαν στην ανεργία και την εξαθλίωση). Έζησε πλάνητα βίο στην Ιταλία και τα Βαλκάνια, προμήθευσε με όπλα τους Ιταλούς πατριώτες, έγραψε επική ποίηση με ειρωνικό χαρακτήρα, και πέθανε από ασθένεια στο Μεσολόγγι 36 ετών, κατά την διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης και αναδείχτηκε έτσι σε πρότυπο ρομαντικού αγωνιστή αλλά και φιλέλληνα.

Η πρώτη παρουσίαση, λοιπόν, του κύκλου αυτού τραγουδιών θα γίνει σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, στο Αρχαίο Θέατρο της Μίεζας στις 21 Ιουνίου 2024 στο πλαίσιο της συναυλίας των καθηγητών του Μουσικού Σχολείου Βέροιας που θα πραγματοποιηθεί με αφορμή την Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής.

Συντελεστές: (καθηγητές μουσικής Μουσικού Σχολείου Βέροιας)

Βασίλης Βαλαβάνης (σύνθεση-κιθάρα)

Κυριάκος Κατσαβός (λύρα)

Γιάννης Μπαλιάκας (κλαρίνο)

Δημήτρης Ρογάρης (τσέλο)

Άννα-Πολύμνια Προβάδου (τραγούδι) – φιλική συμμετοχή

Να σημειωθεί ότι το 2024 είναι έτος αφιερωμένο στον μεγάλο Βρετανό ποιητή και Φιλέλληνα Λόρδο Βύρωνα. Δείτε εδώ.