Μια ξεχωριστή μουσική βραδιά, αφιερωμένη στη γυναικεία μορφή μέσα από τον πλούτο της δημοτικής παράδοσης, χάρισαν στο κοινό τα Σύνολα Παραδοσιακής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Βέροιας, την Τετάρτη 5 Μαρτίου 2025, στον Χώρο Τεχνών του Δήμου Βέροιας. Η εκδήλωση, με τίτλο «Κυρά μ’ κι Αρχοντοπούλα – Η Γυναίκα στο Δημοτικό Τραγούδι», απέδειξε περίτρανα τη διαχρονική δύναμη και την αστείρευτη έμπνευση που αντλεί η λαϊκή μουσική από τη γυναικεία ύπαρξη.
Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να βιώσουν μια μοναδική μουσική εμπειρία, καθώς δύο σύνολα του σχολείου, το Σύνολο Παραδοσιακής Δημοτικής Μουσικής και το Σύνολο Παραδοσιακής Ποντιακής Μουσικής, συνέπραξαν αρμονικά, παρουσιάζοντας ένα μουσικό οδοιπορικό γεμάτο συναισθήματα και ιστορίες ψυχής. Μέσα από τραγούδια υφασμένα με τις μελωδίες της παράδοσης και τους στίχους της λαϊκής ποίησης, το κοινό ταξίδεψε σε τόπους και χρόνους, όπου η γυναίκα πρωταγωνιστεί.
Το Σύνολο Παραδοσιακής Δημοτικής Μουσικής με την αυθεντικότητα και τη ζωντάνια της ερμηνείας του έδωσε πνοή στα τραγούδια που εξυμνούν τη γυναίκα μέσα από την ευρύτερη ελληνική δημοτική παράδοση. Το μουσικό οδοιπορικό ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε με τραγούδια που αναδεικνύουν την γυναικεία ομορφιά και γοητεία, ξεκινώντας με το νοσταλγικό «Αχ Μανιώ μου» και το γεμάτο ζωντάνια «Μωρή Κοντούλα Λεμονιά» και ολοκληρώνοντας με τον ύμνο «Κυρά μ’ κι αρχοντοπούλα» και τραγούδια, όπως το «Μαντηλούδι σου» που αποθεώνουν την γυναικεία χάρη. Ενδιάμεσα, το μουσικό οδοιπορικό περιλάμβανε το συγκινητικό αντίο της νύφης στην πατρική εστία («Αφήνω γεια στη γειτονιά»), πέρασε από τη χαρά και την προσμονή του γάμου («Ένα Σαββάτο»), την τρυφερότητα του μητρικού νανουρίσματος, την ανδρεία και την επαναστατικότητα της γυναίκας («Μια κόρη τ’ απεφάσισε»), το πένθος και τον πόνο της μάνας («Ποια μάνα έχει δυο παιδιά», «Τζιβαέρι»), τις σκοτεινές πτυχές των γυναικείων σχέσεων («Αρχοντογιός παντρεύεται»). Το σύνολο παρουσίασε με δεξιοτεχνία και πάθος μια μουσική παλέτα γεμάτη χρώματα και ρυθμούς, αναδεικνύοντας την ποικιλομορφία και τον πλούτο της ελληνικής λαϊκής μουσικής. Από τραγούδια χαράς και γιορτής, μέχρι τραγούδια λυρικά και πένθιμα, το Σύνολο Παραδοσιακής Δημοτικής Μουσικής κατάφερε να αποδώσει με ευαισθησία τον ρόλο της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία μέσα από τους αιώνες, αναδεικνύοντας τη δύναμη, την τρυφερότητα και την πολυδιάστατη φύση της.
Το Συνόλο Παραδοσιακής Ποντιακής Μουσικής ανέδειξε με τον δικό του μοναδικό τρόπο τη δυναμική παρουσία της γυναίκας στον ποντιακό στίχο μέσα από εμβληματικά τραγούδια και παραλογές. Από την πιστή σύζυγο της παραλογής του “Μάραντον”, που θυμίζει την Πηνελόπη στην αφοσίωσή της, στην αυτοθυσιαστική ηρωίδα του “Τη Τρίχας το Γεφύρ”, σύμβολο γονιμότητας και γενναιότητας, και στη δυναμική νοικοκυρά της “Τρυγόνας”, που αντιμετωπίζει με σθένος τις αντιξοότητες, το ποντιακό σύνολο σκιαγράφησε με σεβασμό και ευαισθησία το πολύπλευρο πρόσωπο της πόντιας γυναίκας. Δεν παρέλειψε, βέβαια, να αναδείξει και τις πιο τρυφερές πτυχές, όπως αυτές της μητέρας, με το συγκινητικό τραγούδι “Η Μάνα εν Κρύον Νερόν”, υμνώντας την αγάπη, την τρυφερότητα και τη μοναδικότητά της.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Βέροιας, Νίκος Λιλιόπουλος, και ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, Αθανάσιος Αλατζόγλου, επισημαίνοντας την υψηλή ποιότητα της δουλειάς που γίνεται στο Μουσικό Σχολείο και τη σημασία τέτοιων εκδηλώσεων για την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Η συναυλία αποτέλεσε την πρώτη από τις τρεις προγραμματισμένες φετινές εκδηλώσεις του σχολείου προσφέροντας στο κοινό μια αξέχαστη μουσική βραδιά και αναδεικνύοντας το ταλέντο και την αγάπη των παιδιών του σχολείου για την παραδοσιακή μουσική.
Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές αυτής της υπέροχης μουσικής πανδαισίας!
Ευχαριστούμε τα τοπικά ηλεκτρονικά ΜΜΕ για την προβολή της εκδήλωσης!
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ
Σύνολο Παραδοσιακά Δημοτικής Μουσικής
Αχ Μανιώ μου (Μ. Ασίας)
Μωρή Κοντούλα Λεμονιά (Ηπείρου)
Αφήνω γεια στη γειτονιά (Μακεδονίας)
Ένα Σαββάτο (Μακεδονίας)
Νανούρισμα (Βέροιας)
Δαχτυλίδια (Βέροιας)
Μια κόρη τ’ αποφάσισε (Πελοποννήσου)
Ποια μάνα έχει δυό παιδιά (Στερεάς Ελλάδας)
Σύρε σύρε (Γυναικείος χορός Μακεδονίας)
Τζιβαέρι (Δωδεκανήσων)
Αρχοντογιός {Ανατολικής Θράκης)
Κυρά μ’ κι αρχοντοπούλα (Θράκης)
Μια κόρη μια διαβάτισσα (Θράκης)
Το μαντηλούδι σου (Μακεδονίας)
Σύνολο Παραδοσιακής Ποντιακής Μουσικής
Σιαμίλ Τας (οργανική μελωδία του Γώγου Πετρίδη)
Ο Μάραντον (παραλογή σε τετράσημο ρυθμό)
Τη τρίχας το γεφύρι (παραλογή σε εννεάσημο ρυθμό)
Η Τρυγόνα
Αρχινώ και λέγω σας (παραδοσιακή μελωδία της περιοχής του Καρς σε ρυθμό Ομάλ)
Η μάνα εν κρύον νερόν (Στίχοι και Μουσική: Γιάννης Βλασταρίδης) Ομάλιν (από εκτέλεση του Μ.Καλιοντζίδη)
Καλόν κορίτς- Σερανίτσα (παραδοσιακοί χοροί σε πεντάσημο και επτάσημο ρυθμό αντίστοιχα)
Κότσαρι (χορός της περιοχής του Καρς)
Συντελεστές εκδήλωσης
Ορχήστρα:
Βιολί: Βελισσαρίδης Κωνσταντίνος, Γκαναβίας Ανδρέας,
Κανονάκι: Μπαντή Δήμητρα
Κιθάρα: Μπαζάκας Φίλιππος, Παιιαδύπουλος Αλέξανδρος, Τσανασίδης Μάριος
Κλαρίνο: Ρότζιος Μιχάλης, Μάκης Γιώργος, Πάππος Αστέριος, Παρασκευόπουλος-Χαραντώνης Θοδωρής, Ιακωβίδης Μάξιμος, Σάρρας Ιωακείμ, Μπαλιάκας Γιάννης
Κρουστά: Κοπαλίδης Φίλιππος, Καλλιανιώτης Γιώργος, Κάτια Λύτρα, Κουρτελής Δημήτρης
Λαούτο: Κατσαβός Κυριάκος, Μήλιος Νικόλαος, Χατζημιχαήλ Χρυσαυγή
Λύρα Ποντιακή: Νικολαΐδου Δήμητρα, Στεφανίδης Βασίλειος, Τσανασίδης Βασίλειος, Δαμιανίδου Ελένη, Σκεντερίδης Στέφανος, Αποστολίδης Βασίλειος, Κωνσταντινίδης Στράτος, Παπαδοπούλου Ελένη, Δαμιανίδης Παντελής, Κελεσίδης Ιορδάνης, Πασιόπουλος Αθανάσιος, Παυλίδης Μιχάλης, Τσαλέρας Αντώνιος
Μπουζούκι: Λένος Αστέριος-Γεράσιμος, Καμπάκης Ορφέας, Τσαλέρας Κυριάκος
Ούτι: Γιατζιτζόπουλος Γιάννης, Κουτσιμανής Ιορδάνης, Τσαουσίδου Ευαγγελία
Πλήκτρα: Σαρακατσιάνος Αντώνης
Τρομπέτα: Χαμαλίδης Άγγελος
Τραγούδησαν: Οι μαθητές/τριες του Λυκείου, Γιακουμάκου Μαρία, Μπαντή Δήμητρα, Βένου Ελεάνα, Αφεντούλης Δημήτρης
Προετοιμασία Ορχήστρας: Κατσαβός Κυριάκος, Μπαλιάκας Γιάννης, Σαρακατσιάνος Αντώνιος
Προετοιμασία Χορωδίας και Διεύθυνση: Κουτσιμανής Ιορδάνης
Ηχοληψία: Ανδρεόπουλος Γιώργος