Στo πλαίσιo δραστηριοποίησης για την αξιολόγηση σχολικών μονάδων, η ομάδα με θεματικό άξονα τη βελτίωση της ποιότητας των σχέσεων μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών στο σχολικό περιβάλλον, πραγματοποίησε δράση διδασκαλίας μουσικού οργάνου από μαθητές σε καθηγητές γενικής και μουσικής παιδείας.
Μαθητές της γ’ γυμνασίου κλήθηκαν να πάρουν το ρόλο του καθηγητή και να μεταφέρουν την αγάπη και τις γνώσεις τους για το μουσικό όργανο επιλογής τους σε καθηγητές διάφορων κλάδων. Στη δράση συμμετείχαν καθηγητές πληροφορικής, αγγλικής γλώσσας, βιολογίας και χημείας, οι οποίοι άφησαν για λίγο το ρόλο του διδάσκοντα για να μαθητεύσουν σε ένα μουσικό όργανο της αρεσκείας τους.
Η αντιστροφή των ρόλων μαθητή-καθηγητή, είχε ως σκοπό την ανίχνευση της δυναμικής των δύο πόλων της παιδαγωγικής σχέσης και την καλλιέργεια μιας ολιστικής αντίληψης σε σχέση με τη στάση και την παρουσία τους και στις δύο θέσεις, μέσα από τη βαθύτερη κατανόηση της γόνιμης αυτής αλληλεπίδρασης.
Η βιωματική εμπειρία της θέσης του άλλου, φάνηκε να λειτουργεί ευεργετικά σε σχέση με την ενίσχυση του συναισθηματικού δεσμού μεταξύ καθηγητή και μαθητή, με προοπτικές ευεργετικής επενέργειας, ως προς την οικοδόμηση γνήσιας επικοινωνίας και ουσιαστικής διάδρασης.
Χρονικό πλαίσιο δράσης: Φεβρουάριος – Μάρτιος 2026
Καθηγητές: Παντελίδης Παύλος, Ζαχαριάδου Χριστίνα, Βλάχου Κωσταντίνα, Ντάκκα Αγλαία, Παπαδοπούλου Άννα (φλάουτο)
Μαθητές: Παπαδόπουλος Αλέξανδρος (κιθάρα), Αυγενικού Ιωάννα (πιάνο), Γιατζιτζόπουλος Ιωάννης (ούτι), Ορφέας Καμπάκης (μπουζούκι).




