Το Μουσικό Σχολείο Βέροιας στο «Άνθος του Γιαλού»

Στην κρίση απαντάμε με πολιτισμό…
Ένα διαφορετικό μάθημα παρακολούθησαν οι μαθητές της Α΄ Λυκείου και της Γ΄ Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Βέροιας στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στη Βέροια την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στον κόσμο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, μέσω της θεατρικής παράστασης «Άνθος του Γιαλού». Η παράσταση αποτελούνταν από τα διηγήματα «Μοιρολόγι Φώκιας», «Έρως – Ήρως» και «Άνθος του γιαλού», με τον Τάκη Χρυσικάκο στον ρόλο του «αγίου των Ελληνικών Γραμμάτων». Στο τέλος της παράστασης ο ηθοποιός παραχώρησε συνέντευξη στη ραδιοφωνική ομάδα του σχολείου «Μουσικά αβγΑ».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο κ. Χρυσικάκος εξηγώντας τα κριτήρια με τα οποία επιλέχθηκαν τα συγκεκριμένα διηγήματα είπε ότι σχετίζονται με τις τρεις πλευρές του Παπαδιαμάντη, τη φιλοσοφική, την ερωτική και τη θρησκευτική. Στη συνέχεια απαντώντας σε σχετική ερώτηση προέτρεψε τα παιδιά να θέτουν υψηλούς στόχους και να προσπαθούν να τους πετύχουν. Είπε, επίσης, ότι πιστεύει στους σημερινούς νέους, γιατί έχουν πολλά προσόντα, ότι οι εποχές είναι δύσκολες και τόνισε ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να ξανασυστήσουμε στον κόσμο τις μεγάλες αξίες του τόπου. Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε: «Στην κρίση απαντάμε με πολιτισμό. Η εποχή επιτάσσει να σταθούμε στα μεγάλα πρότυπα και ένα από αυτά είναι αδιαμφισβήτητα ο Παπαδιαμάντης, ο οποίος μάζεψε τους πολύτιμους λίθους της χώρας μας, δηλαδή τη γλώσσα μας». Η συνέντευξη θα μεταδοθεί την Κυριακή στις 6:00μ.μ. από το πρώτο μαθητικό διαδικτυακό ραδιόφωνο, «EuropeanSchoolRadio».

Η επαφή με τον Παπαδιαμάντη και τον καλλιτέχνη ενθουσίασε τους μαθητές οι οποίοι έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις.