Διδακτική Επίσκεψη του Μουσικού Σχολείου Βέροιας στο Εθνικό Μουσείο Εκπαίδευσης

Το Εθνικό Μουσείο Εκπαίδευσης, που εδρεύει στον πανεπιστημιακό χώρο στην Αγία Βαρβάρα Βέροιας, επισκέφθηκαν οι μαθητές της α΄ και β΄ τάξης του Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Βέροιας, τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012, προκειμένου να ξεναγηθούν και να κατανοήσουν την πορεία της εκπαίδευσης στο χρόνο μέσα από τα εκθέματα του μουσείου. Αφορμή ήταν λογοτεχνικά κείμενα για το σχολείο παλιότερων εποχών, που οι μαθητές διδάσκονται στο μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας.

Το Μουσείο, ένα όραμα του Χρήστου Τσολάκη, που πρόσφατα έφυγε από τη ζωή, είναι ένα χώρος γεμάτος μαθητικές μνήμες, που φιλοξενεί μεγάλο αριθμό αντικειμένων από τη ζωή και την ιστορία του ελληνικού σχολείου. Όλα αυτά επί πολλά χρόνια τα συγκέντρωνε με αγάπη και μεράκι ο μεγάλος δάσκαλος της ελληνικής γλώσσας.

Οι μαθητές συνοδευόμενοι από τις Φιλολόγους του σχολείου, Ιντζεβίδου Κυριακή και Σκουμποπούλου Χαρίκλεια, και τη Γυμνάστρια του σχολείου, Βελιάδου Αγγελική, ξεναγήθηκαν από την υπεύθυνη του μουσείου, κ. Λαζαρίδου Ησαΐα στα πλούσια εκθέματα του μουσείου, όπως βιβλία, τετράδια, πλάκες, κονδυλοφόρους, τσάντες, μαθητικές στολές και ποδιές, χάρτες κάθε είδους, που ξυπνούν μνήμες στους μεγαλύτερους αλλά και μαθαίνουν στους νεότερους την ιστορία του ελληνικού σχολείου.

Στο τέλος της ξενάγησης οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να κάνουν ένα ταξίδι στη γραφή από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα. Μέσα από ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα οι μαθητές, αφού παρατήρησαν το ομοίωμα του δίσκου της Φαιστού, προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα κείμενο πάνω σε μια πλάκα πηλού, με τα δικά τους ξεχωριστά σύμβολα. Ακόμη χρησιμοποίησαν κονδυλοφόρο, για να γράψουν αρχαία ελληνικά ρητά με καλλιγραφικά γράμματα.

Η επίσκεψη εντυπωσίασε τους μαθητές, καθώς κατανόησαν πόσο η σχολική πραγματικότητα άλλαξε μέσα στον χρόνο.

Ακούστε εδώ στο 49΄ λεπτό της ραδιοφωνικής εκπομπής – που μεταδόθηκε στο μαθητικό ραδιόφωνο – τη συνέντευξη που πήραμε από την υπεύθυνη του Εθνικού Μουσείου Εκπαίδευσης – Χρίστος Τσολάκης που βρίσκεται στην Αγία Βαρβάρα Βέροιας 

Ραδιοφωνική εκπομπή – συνέντευξη της υπεύθυνης του μουσείου, κ. Λαζαρίδου Ησαΐας στο 49΄ λεπτό

[iframe src=’http://vod-new.sch.gr/asset/player/Z2WOkMeRgLeIOXfVoZxS0JlZ/yaWfWH6ZWccf9PMSMAY7Tn0h’ width=’660′ height=’380′ scrolling=’no’ frameborder=’0′ allowfullscreen=” mozallowfullscreen=” webkitallowfullscreen=” ]