Την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Βέροιας επισκέφτηκαν, στα πλαίσια του μαθήματος της λογοτεχνίας, βυζαντινές εκκλησίες της Βέροιας συνοδευόμενοι από τους καθηγητές τους Ιντζεβίδου Κυριακή και Κυριάκο Δημήτριο.
Μια μέρα μετά τα Εισόδια της Παναγίας, η πρώτη Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου έχει μάθημα λογοτεχνίας. Η μέρα είναι ηλιόλουστη. Το ποίημα που μελετάται είναι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Στην Παναγία τη Σαλονικιά».Οι μαθητές συζητούν για τα τάματα, την αρχιτεκτονική των εκκλησιών και παρουσιάζουν τις εργασίες τους για τα προσωνύμια της Παναγίας. Η χαρά τους είναι έκδηλη όταν καλούνται να αφήσουν για λίγο τη σχολική αίθουσα και να ολοκληρώσουν τη διδασκαλία τους στο φυσικό περιβάλλον λατρείας της Παναγίας, την εκκλησία.
Έτσι σε λίγα λεπτά βρίσκονται στον περίβολο ενός σχεδόν αφανούς ναού, κρυμμένου σήμερα από τη δόμηση της πόλης, στο Ναό των Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττης, μια βυζαντινή εκκλησία του 14ου αιώνα. Οι μαθητές εντυπωσιασμένοι από τον περιβάλλοντα χώρο του Ναού, ένα περίκλειστο οικοδομικό τετράγωνο κατάφυτο στο κέντρο της πόλης, που αποπνέει ηρεμία και γαλήνη, συνεχίζουν τη συζήτηση για τις τοιχογραφίες των εκκλησιών και τα τάματα στα Βυζαντινά χρόνια με την κ Χειμωνοπούλου, υπεύθυνη της 11ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, που απαντά πρόθυμα στις ερωτήσεις τους. Στη συνέχεια μελετούν τον περίτεχνο κεραμοπλαστικό διάκοσμο του Ναού.
Έπειτα επισκέπτονται την Παναγία την Ευαγγελίστρια στην οδό Κοντογεωργάκη, μια εκκλησία του 16ου αιώνα. Όπως τους εξήγησε η κ Χειμωνοπούλου, στη συνείδηση των Ορθοδόξων πιστών η Παναγία έχει καθιερωθεί ως μεσίτρια που ενώνει τη Γη με τον Ουρανό, τον αισθητό κόσμο με τη νοητή ωραιότητα. Η αλήθεια αυτή αποτυπώνεται στους βυζαντινούς ναούς με την Πλατυτέρα που εικονίζεται στην κόγχη του ιερού. Η ξενάγηση των μαθητών ολοκληρώνεται με την εκκλησία του Αγίου Νικολάου Μακαριώτισσας του 16ου αιώνα.
Οι μαθητές επιστρέφουν στο σχολείο προβληματισμένοι σχετικά με το ρόλο της θρησκευτικής πίστης στη ζωή των ανθρώπων όλων των εποχών και χαρούμενοι που το μάθημα έγινε διαφορετικά ζητώντας να επαναληφθεί.
Ευχαριστούμε την κ. Χειμωνοπούλου για τις πολύτιμες πληροφορίες της κατά τη διάρκεια της ξενάγησης.