Μεγάλη η επιτυχία της Εκδήλωσης ”Από τη Φλωρεντία στη Βενετία” (video)

       Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση «Από τη Φλωρεντία στη Βενετία: Ένα Οπερετικό Ταξίδι στο Ιταλικό Μπαρόκ» την οποία διοργάνωσε το Μουσικό Σχολείο Βέροιας σε συνεργασία με τον καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, κ. Τάσο Πρωτοψάλτου, την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013 και ώρα 8:30 μ.μ. στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο – Μενδρεσέ στη Βέροια.

       Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, ο κ. Τάσος Πρωτοψάλτου, στη διάλεξη την οποία έδωσε, επιχείρησε να προσεγγίσει σφαιρικά τον μαγευτικό κόσμο της Οπερετικής Τέχνης του Ιταλικού Μπαρόκ.

         Στο δεύτερο μέρος προκάλεσε ιδιαίτερη συγκίνηση στο κοινό η καταπληκτική ερμηνεία

της σοπράνο, Ελένης Αναγνώστου την οποία συνόδευε η πιανίστρια Έλσα Ιωαννίδου, σε άριες από την όπερα Ευρυδίκη των συνθετών, GiulioCaccini και JacopoPeri καθώς και η μοναδική ερμηνεία της Ελένης Νατσάκου, την οποία συνόδευε η πιανίστρια Βιργινία Καραφούσια, σε άριες από τα οπερετικά έργα Aριάδνη του Claudio Monteverdi και Oρονθέα του ΜarcoAntonioCesti. Εξίσου εξαιρετικές ήταν και οι ερμηνείες του οργανικού συνόλου που αποτελούνταν από τις μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου Βέροιας Ευδοξία Δαρλοπούλου (πιάνο), Αγγελική Παγγούρα (φλάουτο) και Χριστίνα Χαραλαμπίδου (φλάουτο), σε έργα των συνθετών Giulio Caccini και Claudio Monteverdi υπό την καθοδήγηση του καθηγητή τους Βασίλη Βαλαβάνη. Ιδιαίτερη παρουσία είχε τέλος το οργανικό σύνολο πνευστών που αποτελούνταν από τους μαθητές της α΄ Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Λιολιόπουλο Παναγιώτη, Ρόμπη Αθανάσιο, Σακαλή Αλέξανδρο, Σαράτση Γεώργιο με σολίστ τον καθηγητή τους, Αθ. Δερμιτζάκη, το οποίο παρουσίασε έργα των συνθετών Girolamo Fantini και Claudio Monteverdi και απέσπασε θερμό χειροκρότημα.

         Τη διεύθυνση αυτής της παραγωγής και τη σκηνική επιμέλεια είχε ο Τάσος Πρωτοψάλτου δημιουργώντας μια υποβλητική ατμόσφαιρα που παρέπεμπε σε άλλη εποχή ενώ τη μουσική επιμέλεια της εκδήλωσης είχε ο προαναφερόμενος και ο καθηγητής κιθάρας του Μουσικού Σχολείου Βασίλης Βαλαβάνης.

       Το πολυπληθές κοινό, ανάμεσα στο οποίο υπήρχαν και πολλοί νέοι αποδεικνύοντας ότι η όπερα είναι ένα μουσικό είδος που αφορά και αυτούς, έφυγε με τις καλύτερες εντυπώσεις από αυτό το οπερετικό ταξίδι και με την επιθυμία να διοργανώνονται πιο συχνά παρόμοιες εκδηλώσεις.

       Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βέροιας, Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμων και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Ν. Μαυροκεφαλίδης.

       Το Μουσικό Σχολείο Βέροιας ευχαριστεί την Ιερά Μητρόπολη για την παραχώρηση του Παυλείου Πολιτιστικού Κέντρου και την εταιρεία «Ήχος και Φως» του Α. Ζορμπά.

Βίντεο: Χαρά Σκουμποπούλου