Το Μουσικό Σχολείο σε Επιστημονική Ταινία

Το Μουσικό Σχολείο συμμετείχε για δεύτερη φορά στην εβδομάδα προβολής ταινιών επιστημονικών θεμάτων στη Βέροια η οποία διοργανώνεται από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, τους Φίλους του Βυζαντινού Μουσείου Βεροίας και την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη.

Οι μαθητές και μαθήτριες της Β΄ Λυκείου, με την συνοδεία του καθηγητή Φυσικής κ. Κωνσταντίνου Δούκα, παρακολούθησαν την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη, την προβολή του Επιστημονικού Ντοκυμανταίρ «Μυστήρια της σκοτεινής ύλης».

Κατά την επιστροφή τους οι μαθητές κλήθηκαν να απαντήσουν στο παρόν επισυναπτόμενο Φύλλο Εργασίας με θέματα που θίχθηκαν στην ταινία.

Το ενδιαφέρον θέμα της ταινίας , απευθυνόταν σε μαθητές των τελευταίων τάξεων του Λυκείου ως πρός το υπόβαθρο του

Λίγα λόγια για την ταινία και το θέμα που διαπραγματεύεται:

Μυστήρια της σκοτεινής ύλης
Χρονική Διάρκεια:  52΄
Πρωτότυπος τίτλος: La mysteze de la matieze noise
Σκηνοθέτης: Cecile Denjean
Έτος παραγωγής 2012
Χώρα : Γαλλία

Το σύμπαν αποτελείται από άτομα. Αυτό νομίζουμε και αυτό είναι σίγουρα αυτό που διδαχθήκαμε στο σχολείο. Σήμερα όμως οι επιστήμονες πιστεύουν πως η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική. Στην πραγματικότητα τα άτομα αποτελούν μόλις το 5% του σύμπαντος. Το υπόλοιπο 95% πιστεύεται ότι είναι ένα μυστηριώδες είδος ύλης που ονομάζεται σκοτεινή ύλη, επειδή ακριβώς είναι αόρατη σε εμάς και διαθέτει μια σκοτεινή ενέργεια για την οποία δεν γνωρίζουμε τίποτα. Το πρόβλημα είναι ότι όσο περισσότερο τελειοποιούμε  τα εργαλεία των ερευνών μας, τόσο αυτά μας αποκαλύπτουν το εύρος της άγνοιάς μας. Στην προσπάθεια κατανόησης ενός από τα μεγαλύτερα μυστήρια της επιστήμης, εργαστήρια σε όλο τον κόσμο επιδίδονται σε έναν φρενήρη αγώνα δρόμου. Ποιος θα κατανοήσει από τι αποτελείται το 95% του σύμπαντος; Ποιος θα συλλάβει πρώτος έστω και ένα σωματίδιο αυτής της σκοτεινής ύλης; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα επιλύσει ένα από τα μεγαλύτερα αινίγματα που είχε ποτέ αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα, μιας που σε αυτή τη σκοτεινή ύλη κρύβεται το μέλλον του Σύμπαντος.

 

Φύλλο Εργασίας Προβολής