«Αρχαία Ελληνικά… στον αέρα»! (Πέμπτη 2.4.2015 και ώρα 1 το μεσημέρι και 5 το απόγευμα)

Σε αυτούς τους συνδέσμους μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες: 

Μουσικοί Υποκριτές

διαφημιστικό σποτ εκπομπής

διαφημιστικό βίντεο εκπομπής

Εδώ μπορείτε να ακούσετε την εκπομπή στο ΠΣΔ

 «Αρχαία Ελληνικά… στον αέρα»!

Ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό σενάριο στο Μουσικό Σχολείο Βέροιας

        Ένα δημιουργικό, ενδιαφέρον μάθημα φιλίας πραγματοποιήθηκε στο Μουσικό Σχολείο Βέροιας στο πλαίσιο των μαθημάτων της Αρχαίας και Νέας Ελληνικής Γλώσσας αλλά και του Θεάτρου, το οποίο περιλαμβάνεται στο ωρολόγιο πρόγραμμα των Μουσικών Σχολείων, αξιοποιώντας ως εκπαιδευτικό εργαλείο το πρώτο μαθητικό διαδικτυακό ραδιόφωνο «EuropeanSchoolRadio»

     Οι μαθητές – μέλη της ραδιοφωνικής ομάδας «Μουσικοί Υποκριτές» αφορμώντας από αρχαία κείμενα που περιλαμβάνονται στο σχολικό εγχειρίδιο της αρχαίας ελληνικής γλώσσας της α΄ γυμνασίου με κοινό θέμα τη φιλία και με την καθοδήγηση της φιλολόγου, Χαρίκλειας Σκουμποπούλου, δημιούργησαν μια ωριαία ραδιοφωνική εκπομπή, η οποία θα μεταδοθεί από το μαθητικό ραδιόφωνο την Πέμπτη 2 Απριλίου 2015 στη 1 το μεσημέρι και σε επανάληψη στις 5 το απόγευμα της ίδια μέρας.

        «Μια εκπομπή μέσω της οποίας οι έφηβοι ανακαλύπτουν ξανά την αξία και τα πλεονεκτήματα της φιλίας και της ανιδιοτελούς ανθρώπινης επικοινωνίας που τόσο έχουν ανάγκη σήμερα. Στην εποχή της προηγμένης τεχνολογίας, της κοινωνικής δικτύωσης, της περιθωριοποίησης και της αποξένωσης, οι μαθητές αναζητούν την αληθινή φιλία, τη στήριξη, την αλληλεγγύη και τη χαρά της επαφής με τους ανθρώπους που ζουν και αναπνέουν δίπλα μας και μοιράζονται τους προβληματισμούς, τις ανησυχίες, τα συναισθήματα και τα μυστικά της εφηβείας. Μια εκπομπή, τέλος, μέσω της οποίας παροτρύνουμε τους νέους να δημιουργήσουν γερές και αληθινές σχέσεις και όχι ψεύτικες», όπως γράφουν τα μέλη της ραδιοφωνικής ομάδας στο δελτίο τύπου που τους ζητήθηκε να παραγάγουν προκειμένου να κοινοποιήσουν την εργασία στην οποία πήραν μέρος.

          Στόχος του διδακτικού εγχειρήματος ήταν να κινητοποιηθεί το ενδιαφέρον των μαθητών/τριών στο μάθημα της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας μέσω μιας δελεαστικής πρότασης  διδασκαλίας  των  Αρχαίων Ελληνικών, που  ξεφεύγει  απ’ τη  συνηθισμένη  παράδοση καθώς και να εμπλακεί το σύνολο των μαθητών/τριών της τάξης σε μία διαδικασία παραγωγής του δικού τους προφορικού και γραπτού λόγου μέσω της δημιουργίας ραδιοφωνικής εκπομπής καθώς και της διαφήμισής της αλλά και να βγάλουν τα Αρχαία Ελληνικά  από τα στενά και ασφυκτικά όρια του σχολικού βιβλίου στον φρέσκο διαδικτυακό αέρα του πρώτου μαθητικού ραδιοφώνου – “European School Radio”

      

          Το διαδικτυακό ραδιόφωνο είναι μια πρωτότυπη δράση η οποία εντάσσεται σε μια ευρύτερη εκπαιδευτική φιλοσοφία και θέλει το μαθητή να βλέπει το σχολείο ως χώρο δημιουργίας και έκφρασης. Προβάλλει τις ιδέες, τις δημιουργίες, τις ανησυχίες της μαθητικής κοινότητας και τις επικοινωνεί με το σήμερα, αποτελεί δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των μελών της σχολικής κοινότητας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό συμβάλλοντας παράλληλα και στην Δικτύωση Σχολείου – Κοινωνίας. Πρόκειται για ένα δίκτυο σχολείων που ξεκίνησε ως διεύρυνση Προγραμμάτων Πολιτιστικών Θεμάτων, μετράει 4 χρόνια δικτύου, τη χρονιά 2014-15 τα σχολεία είναι περίπου 200 και οι μεταδιδόμενες εκπομπές είναι πάνω από 2000. Φιλοξενείται στο ΠΣΔ και στις υπηρεσίες vod, συνεχούς μετάδοσης σε συνεργασία με το ΙΤΥΕ Διόφαντος και ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Το έργο και τη στήριξη της μετάδοσης έχει η Επιστημονική Εταιρεία European School Radio.

       Τα μέλη της ραδιοφωνικής ομάδας του Μουσικού Σχολείου Βέροιας σας προσκαλούν λοιπόν να συντονιστείτε μαζί τους για ένα ενδιαφέρον μάθημα Φιλίας!

        http://blogs.sch.gr/esrblog/

 

{mp3}339{/mp3}