Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Βέροιας στα μονοπάτια της ιστορίας και του κινηματογράφου

      Στα μονοπάτια της ιστορίας και του κινηματογράφου βάδισαν οι μαθητές της  γ΄ τάξης του γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Βέροιας στο πλαίσιο εκπαιδευτική εκδρομής που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη 13 Μαρτίου 2016.

        

       Οι μαθητές συνοδευόμενοι από την υποδιευθύντρια του σχολείου – Νατσάκου Ελένη και τη φιλόλογο – Σκουμποπούλου Χαρά επισκέφθηκαν το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα το οποίο στεγάζεται σε ένα υπέροχο νεοκλασικό κτίριο το οποίο αναδείχθηκε σε επιτελικό κέντρο του στα χρόνια του ένοπλου Μακεδονικού Αγώνα. Είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στις επτά αίθουσες του κτιρίου όπου προβάλλονται παραστατικά οι κυριότερες φάσεις της ιστορίας της Μακεδονίας του 19ου και των αρχών του 20ού αι. και οι κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις που επηρέασαν αποφασιστικά το μέλλον του Ελληνισμού της περιοχής και να γνωρίσουν ένα ενδιαφέρον κεφάλαιο της ελληνικής και βαλκανικής ιστορίας του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα.  Είδαν από κοντά τον οπλισμό, τα κειμήλια καθώς και τα προσωπικά αντικείμενα των αρχηγών  του Μακεδονικού Αγώνα. Κατέβηκαν στο υπόγειο του Μουσείου όπου παρουσιάζονται τέσσερα εντυπωσιακά διοράματα σε φυσικό μέγεθος και ένα σε μικρότερο με σκηνές από τη ζωή και τις μάχες κατά το Μακεδονικό Αγώνα.


   

       Στη συνέχεια οι μαθητές επισκέφθηκαν το Μουσείο Κινηματογράφου στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης στο οποίο ξετυλίγεται η ιστορία του ελληνικού σινεμά, ξεκινώντας από τις πρώτες προσπάθειες των αρχών του 20ού αιώνα με τους αδελφούς Μανάκια και καταλήγοντας στις ταινίες που παίζονται σήμερα στις αίθουσες. Συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο στόχευε μέσα από διαδραστικές και βιωματικές δράσεις να μετατρέψει τον κινηματογράφο σε ένα εναλλακτικό εργαλείο μάθησης και γνώσης. Εξοικειώθηκαν με την κινηματογραφική αφήγηση και τα εκφραστικά μέσα της ιδιαίτερης αυτής «γλώσσας» και τους δόθηκε η ευκαιρία να αυτοσχεδιάσουν και να δημιουργήσουν τη δική τους ταινία μικρού μήκους παίρνοντας τους ρόλους του σκηνοθέτη, του καμεραμάν, του ηχολήπτη και φυσικά του ηθοποιού.

Τα Μουσεία ενθουσίασαν τους μαθητές που έφυγαν εντυπωσιασμένοι από την ιστορία αλλά και μαγεμένοι από την δύναμη του συνδυασμού ήχου και εικόνας.

   Ευχαριστούμε τους υπεύθυνους των Μουσείων για τις ενδιαφέρουσες ξεναγήσεις τους και την εγκάρδια φιλοξενία.