«35ος Πανελλήνιος / 63ος Πανευρωπαϊκός Διαγωνισμός Γραπτών και Καλλιτεχνικών Εργασιών της Ευρωπαϊκής Ημέρας Σχολείων»

Το τμήμα Ελλάδος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εκπαιδευτικών διενεργεί σε εθνικό επίπεδο τον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό και Καλλιτεχνικών Εργασιών της Ευρωπαϊκής Ημέρας Σχολείων με γενικό θέμα «Ζούμε μαζί ειρηνικά»

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ   ΗΜΕΡΑ  ΤΩΝ  ΣΧΟΛΕΙΩΝ

ΓΕΝΙΚΟ   ΘΕΜΑ  2016

«Ζούμε μαζί ειρηνικά»   , “Live together in Peace”

ΘΕΜΑ  Ε΄  &  ΣΤ΄  Δημοτικού  Σχολείου

«Συμμαχία παιδιών ενάντια στον πόλεμο: Ας δώσουμε μια ευκαιρία στην ΕΙΡΗΝΗ».

Με βάση αυτή τη δήλωση δημιουργήστε είτε ένα κείμενο πεζό, ή ποιητικό, είτε καλλιτεχνικό (π.χ. ζωγραφική, κολάζ , κ.λ.π.)   ή οπτικοακουστικό υλικό.

 

ΘΕΜΑ  ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

«Σε μια εποχή που συνταράσσεται από πολέμους και καταστροφές, οραματίζομαι ότι μπορώ να δημιουργήσω και να ζήσω σε έναν κόσμο χωρίς μίσος, εμπάθειες και αλληλοσπαραγμούς. Έναν κόσμο με αγάπη και ειρήνη».

Θα μπορούσατε να μοιραστείτε αυτήν την αισιοδοξία  και την επιθυμία  για μια παγκόσμια ειρήνη και  συνεργασία των λαών της Γης;  Αναπτύξτε τις δικές σας απόψεις γραπτά (300-400 λέξεις) ή αποτυπώστε τις καλλιτεχνικά με ζωγραφική  ή κολάζ  ή με οπτικοακουστικό υλικό (CD, DVD).

ΘΕΜΑ  ΛΥΚΕΙΟΥ

«  Βιώνοντας τη βία γύρω μας, αλλά και διεθνώς, σε διάφορες μορφές και γνωρίζοντας ότι οδηγεί σε δεινά, ανησυχούμε  και προβληματιζόμαστε ως προς το μέλλον μας. Πιστεύουμε όμως, ότι με την αλληλοϋποστήριξη και την αλληλεγγύη μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη βία και να επαναφέρουμε την ειρήνη στη ζωή μας».

Διατυπώστε τις δικές απόψεις σχετικά με το ανωτέρω θέμα είτε με πεζό λόγο (400-500 λέξεις) ή ποίηση , είτε καλλιτεχνικά, (π.χ. ζωγραφική, κολάζ)  ή με τη χρήση των νέων τεχνολογιών (CD, DVD κ.λ.π.)

ΟΡΟΙ  ΤΟΥ  ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

 1. Οι διαγωνιζόμενοι μαθητές  πρέπει  να  επιλέξουν  ένα από τα θέματα, είτε το γραπτό, είτε την καλλιτεχνική εργασία της σχολικής βαθμίδας στην οποία ανήκουν.
 2. Σε κάθε εργασία   πρέπει  να αναγράφεται με κεφαλαία γράμματα:

Α) το όνομα και το επώνυμο του μαθητή      

                     Β) το όνομα του πατέρα και της μητέρας (και το πατρικό της επώνυμο)

                     Γ) χρονολογία γέννησης του μαθητή  και τάξη, στην οποία φοιτά

                     Δ) διεύθυνση Σχολείου, τηλέφωνο, φαξ και ηλεκτρονική διεύθυνση.

                     Ε) διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνο  / φαξ και ηλεκτρονική διεύθυνση

                     ΣΤ) Πιστοποιήσεις  γνώσης ξένων γλωσσών

         

         Τα ανωτέρω στοιχεία είναι υποχρεωτικά.

         Σε περίπτωση ελλιπών στοιχείων η εργασία δεν θα αξιολογηθεί.

 1. Τα  παραπάνω στοιχεία αναγράφονται στο επάνω αριστερό μέρος της πρώτης σελίδας των γραπτών εργασιών ή στο πίσω μέρος των  καλλιτεχνικών εργασιών. Ο τίτλος  των καλλιτεχνικών εργασιών αναγράφεται στο  μπροστινό μέρος.
 2. Οι γραπτές εργασίες πρέπει να είναι χειρόγραφες, σε κόλλες Α4 συρραμμένες.
 3. Οι καλλιτεχνικές εργασίες πρέπει να είναι πίνακες σε χοντρό χαρτί σχεδίου
 4. Η συμμετοχή είναι προαιρετική  και οι εργασίες  μπορούν να πραγματοποιούνται στο  σχολείο ή στο σπίτι.
 5. Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να  αντλήσουν πληροφορίες από διάφορες πηγές, τις οποίες οφείλουν να αναφέρουν στη βιβλιογραφία.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ  ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ  ΤΟΥ  ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

 1. 1.Οι Διευθυντές  των σχολείων συγκεντρώνουν και αποστέλλουν τις εργασίες των μαθητών τους στη διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εκπαιδευτικών (Ζαλόγγου 10Α,  Τ.Κ. 10678 ΑΘΗΝΑ – υπόψη  κ. ΧΡ. ΚΟΛΛΟΚΑ,  ή    Στρ. Καραϊσκάκη 10, Τ. Κ. 12461 ΧΑΪΔΑΡΙ  – υπόψη  κ. Παν. ΚΑΡΑΔΗΜΑ).
 2. 2.Σε  κάθε έργο σημειώνεται ότι πρόκειται όντως για  έργο του μαθητή, ο οποίος το υποβάλλει, με σφραγίδα του σχολείου και υπογραφή.
 3. 3.Οι εργασίες πρέπει να αποσταλούν μέχρι   30  Μαΐου 2016.

ΒΡΑΒΕΥΣΗ

 • Τα βραβεία  θα απονεμηθούν από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ημέρας Σχολείων, σε 100 περίπου μαθητές που θα  διακριθούν, σε ειδική τελετή, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, σε συνεργασία με το Υπουργείο  Παιδείας.
 • Οι  διακριθέντες  θα κληθούν να παρευρεθούν, εφόσον αυτό τους είναι δυνατό, στην τελετή απονομής στην Αθήνα. Τα έξοδα μετακίνησης-διαμονής θα βαρύνουν τους ίδιους.
 • Περίπου 10  μαθητές Λυκείου-ΤΕΕ από τους  βραβευμένους, θα έχουν τη δυνατότητα να  φιλοξενηθούν σε χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης, προκειμένου να συμμετάσχουν σε συναντήσεις νέων, που έχουν αντίστοιχα βραβευθεί στη χώρα τους.  Η επιλογή τους θα γίνει κατά αξιολογική σειρά και με πιστοποιημένη γνώση  της Αγγλικής , Γαλλικής  ή Γερμανικής γλώσσας.
 • Η φιλοξενία στις ευρωπαϊκές πόλεις θα είναι δωρεάν, οι γονείς επιβαρύνονται μόνο με τα έξοδα των αεροπορικών εισιτηρίων.
 • Τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού θα ανακοινωθούν  μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στα σχολεία, που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, περίπου στις αρχές Οκτωβρίου 2016.
 • Όσοι εκπαιδευτικοί ενδιαφέρονται για περισσότερες πληροφορίες, μπορούν να επικοινωνούν στο  e-mailτης AEDE ή στα τηλέφωνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εκπαιδευτικών :  210 38 13 229  και  211 720 8363.

Στο Μουσικό Σχολείο Βέροιας πραγματοποιείται τη φετινή σχολική χρονιά πρόγραμμα Αγωγής Υγείας με θέμα: “Δώσε ευκαιρία στην Ειρήνη” Περισσότερες πληροφορίες εδώ.