“1821: ΡΑΔΙΟκαραγκιόζης σε 5 πράξεις!”

Βιωματικό εργαστήριο στη δημοτική βιβλιοθήκη

Μπορείτε να ακούσετε τη συνεργατική εκπομπή στο ιστορικό εκπομπών (podcast) του μαθητικού ραδιοφώνου εδώ.

Τι σκαρφίστηκαν τα σχολεία του μαθητικού ραδιοφώνου – EuropeanSchoolRadio;

Η ραδιοφωνική ομάδα «Μουσικοί Υποκριτές» της γ΄ γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Βέροιας συνεχίζει τη συνεργασία με σχολεία του μαθητικού ραδιοφώνου – European School Radio και φέτος μετά από κάλεσμα της ομάδας του Δημοτικού Σχολείου Σκιώνης και της εκπαιδευτικού και συντονίστριας του ραδιοφώνου, Ευτυχίας Τούλιου. Βγαίνει στον αέρα του μαθητικού ραδιοφώνου με άλλα τέσσερα σχολεία που συμμετέχουν στη δράση του European School Radio με ένα ραδιοφωνικό Θέατρο Σκιών με τίτλο: “1821: ΡΑΔΙΟκαραγκιόζης σε 5 πράξεις!”

Ημέρες Μετάδοσης εκπομπής:

  • Πέμπτη 24 Μαρτίου στις 5 – 7 μμ και
  • Παρασκευή 25 Μαρτίου στις 2 – 4 μμ
  • Συμμετέχοντα σχολεία – υπεύθυνες εκπαιδευτικοί:
  • 2ο Γυμνάσιο Ζακύνθου –  Κατερίνα Κατραντζή
  • Μουσικό Σχολείο Βέροιας, Χαρά ΣκουμποπούλουΒασιλική Καρβέλη 
  • Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Κρήτης, Άννα Πατεράκη
  • Δημοτικό Σχολείο Νέας Σκιώνης, Ευτυχία Τούλιου
  • 8ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου, Σοφία Κουζούλη

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, λοιπόν, δημιουργήθηκε μια εκπομπή με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 στην οποία παρουσιάζονται τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα που αφορούν την περιοχή του κάθε σχολείου με έναν πρωτότυπο και ευρηματικό τρόπο – με ένα ραδιοφωνικό Θέατρο Σκιών  – που κεντρικός ήρωας είναι ο Καραγκιόζης και η παρέα του. Η εκπομπή θα μεταδοθεί από το μαθητικό ραδιόφωνο στο διαδίκτυο τηνΠέμπτη 24 Μαρτίου στις 5 – 7μ.μ. και την Παρασκευή 25 Μαρτίου στις 2 – 4μ.μ. http://europeanschoolradio.eu/

Η ομάδα του Μουσικού Σχολείου Βέροιας συμμετέχοντας παράλληλα και στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου 2016 παρουσιάζει στο δικό της απόσπασμα του έργου την επανάσταση στην περιοχή της Βέροιας και της Νάουσας (μάχη Δοβρά και ολοκαύτωμα Νάουσας). Είναι προϊόν διδακτικού σεναρίου που υλοποιήθηκε από τους μαθητές της γ΄ γυμνασίου του σχολείου με υπεύθυνες εκπαιδευτικούς τις φιλολόγους του τμήματος, Χαρά Σκουμποπούλου και Βάσω Καρβέλη στο πλαίσιο των μαθημάτων της ιστορίας, του θεάτρου και της νεοελληνικής γλώσσας. Βασική μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν η ομαδοσυνεργατική και η ανακαλυπτική.

Οι μαθητές έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και ενθουσιάστηκαν με τη συμμετοχή τους σε αυτή τη ραδιοφωνική συνεργασία και σας προσκαλούν να συντονιστείτε μαζί τους για ένα ενδιαφέρον μάθημα ιστορίας!

Ευχαριστούμε το μαθητικό ραδιόφωνο για την ευκαιρία που μας δίνει για συνεργασία, δημιουργία και επικοινωνία.

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ στη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ “Θεανώ Ζωγιοπούλου”

Στην πρώτη φάση υλοποίησης του σεναρίου την Παρασκευή 14 Μαρτίου 2016 οι μαθητές συνοδευόμενοι από τις υπεύθυνες καθηγήτριες επισκέφθηκαν τη δημοτική βιβλιοθήκη «Θεανώ Ζωγιοπούλου» προκειμένου να κάνουν έρευνα σε βιβλία τοπικής ιστορίας και να εργαστούν πάνω στο σενάριο με φύλλα εργασίας στον χώρο της βιβλιοθήκης.

Παράλληλα είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τη μεγάλη συλλογή της ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ δωρεά Ιδρύματος “Σταύρου Νιάρχου που φιλοξενείται  στο χώρο της βιβλιοθήκης. Η συλλογή περιέχει 3500 CD και DVD και γύρω στις 1500 τίτλους βιβλίων (ελληνόγλωσσα και ξενόγλωσσα) για τη μουσική καθώς επίσης παρτιτούρες έργων γνωστών συνθετών. 

Ευχαριστούμε την υπεύθυνη της βιβλιοθήκης, κα Βούλα Κοτσάλου για τη θερμή φιλοξενία της.

 http://www.europeanschoolradio.eu/blog/radiokaragiozis1/

 spot Μουσικοί Υποκριτές

 Μουσικοί Υποκριτές