Από την καρδιά της E(S)Rατεινής Ημαθίας στην καρδιά του ΘES(R)αλλικού κάμπου με αφορμή το 5ο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου

         Ραδιοφωνικό συνεργατικό ταξίδι Μουσικού Σχολείου Βέροιας & 1ου γυμνασίου Βέροιας

        Εκπαιδευτική επίσκεψη στα Τρίκαλα, τη γενέτειρα του μεγάλου Έλληνα δημιουργού, Βασίλη Τσιτσάνη, πραγματοποίησαν οι μαθητές της β΄ γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Βέροιας σε συνεργασία με τη ραδιοφωνική ομάδα του 1ου γυμνασίου Βέροιας την Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018 με αφορμή το 5ο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου και τον διαγωνισμό ραδιοφωνικού μηνύματος και τραγουδιού «Καν΄το ν΄ ακουστεί 2018» με θέμα: “Δημιουργώντας για την Πολιτιστική μας Κληρονομιά”.

     Η επίσκεψη για το Μουσικό Σχολείο Βέροιας έγινε στο πλαίσιο του Αναλυτικού Προγράμματος και πιο συγκεκριμένα των μαθημάτων της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, Θεάτρου και Μουσικής ενώ για το 1ο γυμνάσιο Βέροιας στο πλαίσιο Προγράμματος Αγωγής Σταδιοδρομίας.

         Οι μαθητές των δύο σχολείων με την καθοδήγηση της φιλολόγου, Σκουμποπούλου Χαράς, του καθηγητή κιθάρας, Βαλαβάνη Βασίλη από το Μουσικό Σχολείο Βέροιας αλλά και του καθηγητή τεχνολογίας του 1ου γυμνασίου Βέροιας, Κεβρεκίδη Γιάννη, εργάστηκαν υλοποιώντας ένα εκπαιδευτικό σενάριο με θέμα τη γνωριμία αλλά και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, ένας από τους στόχους του οποίου ήταν η κοινή συμμετοχή τους στις δράσεις του 5ου Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου αλλά και η αξιοποίηση του μαθητικού ραδιοφώνου ως εκπαιδευτικού εργαλείου. Οι καθηγητές που υλοποίησαν το εκπαιδευτικό σενάριο προχώρησαν στη συνέχεια στην διοργάνωση της εκδρομής και συνόδευσαν τους μαθητές των δύο σχολείων μαζί με τον καθηγητή φυσικής αγωγής του 1ου γυμνασίου, Μητρούλα Λεωνίδα.

         Το πρόγραμμα της επίσκεψης περιλάμβανε αρχικά συμμετοχή των μαθητών στις πρωινές δράσεις του Φεστιβάλ στο 6ο ΓΕΛ Τρικάλων – το οποίο σήκωνε το βάρος της διοργάνωσής του – όπου φιλοξενήθηκαν περίπου εννιακόσιοι μαθητές από σαράντα πέντε σχολεία από την Ελλάδα και την Κύπρο. Το παρόν στο 6ο ΓΕΛ Τρικάλων έδωσε και ο υφυπουργός Παιδείας κ. Μπαξεβανάκης, ο οποίος εξήρε την προσπάθεια του Ευρωπαϊκού Μαθητικού Ραδιοφώνου. Ο κ. Μπαξεβανάκης φιλοξενήθηκε και σε ζωντανή διαδικτυακή εκπομπή των μαθητών.

Δείτε βίντεο από τις δράσεις στο 6ο ΓΕΛ Τρικάλων

Δείτε το βίντεο στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ

         Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Μουσείο Τσιτσάνη, το οποίο αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά για την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά μουσείο. Στο Μουσείο Τσιτσάνη – το οποίο άνοιξε πρόσφατα τις πύλες του για το κοινό και φιλοξενούσε δράσεις του Φεστιβάλ – οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το ιστορικό της υλοποίησης του μεγαλεπήβολου έργου της δημιουργίας του, αλλά και για την πολύπτυχη λειτουργία του και να πάρουν, επίσης, μια γεύση από τη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα συνθέτη και στιχουργού από τον διευθυντή του Μουσείου, κ. Στέλιο Καραγιώργο. Ιδιαίτερα συγκινητικές ήταν οι στιγμές, όταν οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Βέροιας πήραν στα χέρια τους το μπουζούκι του μεγάλου δημιουργού, αλλά και όταν ανέβηκαν στο «πάλκο» και με φόντο την τεράστια αφίσα που απεικόνιζε τον Βασίλη Τσιτσάνη και τη Μαρίκα Νίνου επί το έργον παρουσίασαν ζωντανά μεγάλες επιτυχίες του (Σατράπισσα, Πέφτεις σε λάθη) αλλά και παραδοσιακά τραγούδια (Πού πας αφέντη μέρμηγκα, Δώδεκα μήνες στον στρατό) έχοντας για κοινό μαθητές από σχολεία που ξεναγούνταν εκείνη την ώρα στο Μουσείο.

Ακούστε τα τραγούδια: Πέφτεις σε λάθη, Σατράπισσα (Αραμπάς περνά), Δώδεκα μήνες στον στρατό

        

      Η περιήγηση στο κτιριακό συγκρότημα που φιλοξενεί το Μουσείο Τσιτσάνη συνεχίστηκε στο ισόγειό του, όπου εκεί οι μαθητές εντυπωσιασμένοι παρακολούθησαν την ξενάγηση στον χώρο των Οθωμανικών λουτρών, που ανέδειξε η αρχαιολογική σκαπάνη, αλλά και στην αίθουσα όπου παρουσιάζεται η νεώτερη ιστορία του κτιρίου, όταν αυτό λειτουργούσε ως Φυλακές Τρικάλων.

          Είχαν, λοιπόν, οι μαθητές την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε έναν χώρο, ο οποίος συνενώνει στοιχεία διαφορετικών πολιτιστικών και κοινωνικών διαδρομών και να αφουγκραστούν μέσα σε αυτό την ιστορία του, από τον 16ο αιώνα μέχρι και σήμερα. Από χαμάμ σε φυλακή και από χαρά σε λύπη, η μουσική του Τσιτσάνη ήρθε να απλώσει τη δική της νότα και να δημιουργήσει μια ποικιλία συναισθημάτων στους επισκέπτες του χώρου.

        Γεμάτοι από συναισθήματα μαθητές και καθηγητές κι έχοντας ανακαλύψει ήδη πολιτιστικούς θησαυρούς της πόλης των Τρικάλων, περιηγήθηκαν στην πόλη του Ασκληπιού και του Ληθαίου ποταμού και επέστρεψαν στη Βέροια, για να συνεχίσουν το όμορφο ταξίδι στην ιστορία και στον πολιτισμό του τόπου μας με όχημα το μαθητικό ραδιόφωνο – European School Radio.

       Σ΄ αυτό το ραδιοφωνικό ταξίδι που έχει ξεκινήσει εδώ και έξι χρόνια για το Μουσικό Σχολείο Βέροιας συνεχίζουμε την πορεία μας έχοντας για συνοδοιπόρο μας τη φετινή χρονιά τη νεοσύστατη ραδιοφωνική ομάδα του 1ου γυμνασίου Βέροιας και καλούμε κι άλλα σχολεία, για να ανακαλύψουμε μαζί τη μαγεία του ραδιοφώνου και του τόπου μας! Συντονιστείτε μαζί μας!

        Ευχαριστούμε το 6ο ΓΕΛ Τρικάλων για τη φιλοξενία και τα αναμνηστικά δώρα που μας χάρισαν, τους υπεύθυνους του Μουσείου Τσιτσάνη και του χώρου των Οθωμανικών Λουτρών για την ξενάγηση και τη φιλοξενία και το μαθητικό ραδιόφωνο, γιατί αποτελεί ένα ελκυστικό μέσο μάθησης, δημιουργίας και ανάπτυξης συνεργασιών.

Δείτε εδώ τη συνεργασία των δύο σχολείων που προηγήθηκε της εκδρομής στα Τρίκαλα.

Πληροφορίες για το 5ο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου και τον διαγωνισμό «Καν΄το ν΄ ακουστεί 2018» δείτε εδώ: http://europeanschoolradio.eu/5fest/

Πληροφορίες για το Μουσείο Τσιτσάνη δείτε εδώ:

http://www.ert.gr/perifereiakoi-stathmoi/larisa/kentro-erevnas-mousio-tsitsani-anixe-ke-perimeni-episkeptes-sta-trikala/

Δείτε εδώ  ρεπορτάζ από το 5ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου στο δελτίο της ΕΡΤ1 (44΄40”περίπου) και εδώ μετά το 44΄ περίπου) και εδώ

                                                                                               Η υπεύθυνη της ραδιοφωνικής ομάδας

                                                                                                          Χαρά Σκουμποπούλου

Δελτίο Τύπου ΕΡΤ

Οι δράσεις στο πλαίσιο του Φεστιβάλ αναπτύχθηκαν σήμερα σε όλη την πόλη, στο χώρο του 6ου Λυκείου, στο Μουσείο Τσιτσάνη, στον Πολυχώρο Ματσόπουλου.

Μαθητές σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από όλη τη χώρα παρήγαγαν «ζωντανά» διαδικτυακές εκπομπές μέσω της πλατφόρμας του Ευρωπαϊκού Μαθητικού Ραδιοφώνου, παιδιά του δημοτικού ζωγράφισαν το ραδιόφωνο στο Μουσείο Τσιτσάνη, δράσεις και εργαστήρια αναπτύχθηκαν στο 6ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων, ενώ στο πάρκο Ματσόπουλου ο καθηγητής Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης κ. Γιώργος Πλειός μίλησε για την κοινωνιολογία των ΜΜΕ, την κοινωνιολογία των ειδήσεων, της εικόνας και ανέπτυξε το θέμα της εκπαίδευσης και ΜΜΕ. Το παρόν στο 6οΓΕΛ Τρικάλων έδωσε για λίγο και ο υφυπουργός Παιδείας κ. Μπαξεβανάκης, ο οποίος εξήρε την προσπάθεια του Ευρωπαϊκού Μαθητικού Ραδιοφώνου. Ο κ. Μπαξεβανάκης φιλοξενήθηκε και σε ζωντανή διαδικτυακή εκπομπή των μαθητών.

Το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο Τρικάλων δόθηκαν τα βραβεία στο πλαίσιο του διαγωνισμού «Κάντο να Ακουστεί» για ραδιοφωνικά μηνύματα και τραγούδια που έγραψαν τα συμμετέχοντα σχολεία από Ελλάδα και Κύπρο με θέμα την παράδοση και τον πολιτισμό.

Δείτε εδώ την τελετή βράβευσης

Το σχολείο μέσω του Φεστιβάλ Ραδιοφώνου ανοίγει τις πόρτες του στην κοινωνία, στην ενημέρωση, στην ψυχαγωγία, στον πολιτισμό.

Οι μαθητές ανοίγουν τα μικρόφωνα και τις καρδιές τους και μας δείχνουν το δρόμο για μία εκπαίδευση διαδραστική, ανοιχτή στην κοινωνία.

Τέλος, το πρωί της 17ης Μαρτίου 2018 θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Τρικάλων ημερίδα για το μέλλον του Ευρωπαϊκού Μαθητικού Ραδιοφώνου.

Δείτε εδώ την ημερίδα