Εκδρομή στα Τρίκαλα της Ομάδας Φιλαναγνωσίας του Μουσικού Σχολείου Βέροιας

Την Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018 η Ομάδα Φιλαναγνωσίας του Μουσικού Σχολείου Βέροιας «Διαβάζω Εμπνέεσαι, Δημιουργούμε και Ραδιοεπικοινωνούμε » επισκέφτηκε τα Τρίκαλα, συνοδευόμενη από τη φιλόλογο, Κική Ιντζεβίδου και τη μουσικό, Γεωργία Ιωαννίδου, και συνομίλησε με τις συγγραφείς Μαρούλα Κλιάφα και Τούλα Τίγκα, αφού διάβασε βιβλία τους αποσπάσματα των οποίων περιλαμβάνονται στα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της α’ γυμνασίου.

Συγκεκριμένα οι μαθητές συζήτησαν με τη συγγραφέα Μαρούλα Κλιάφα για το βιβλίο της «ο δρόμος για τον Παράδεισο είναι μακρύς» και της πρόσφεραν μια δική τους εικονογράφηση του βιβλίου της, μια δράση που έκαναν κατά τη διάρκεια του προγράμματος, καθώς και ένα γράμμα που έγραψαν για εκείνη. Η συγγραφέας συγκινημένη τους πρόσφερε αναψυκτικά και τους ξενάγησε στο κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Κλιάφα, το οποίο λειτουργεί σήμερα ως Μουσείο της πόλης των Τρικάλων και στόχο έχει την προβολή και μελέτη της τοπικής ιστορίας των τελευταίων εκατόν πενήντα χρόνων. Μέσα από φωτογραφίες, έγγραφα, επιστολές, προγράμματα εκδηλώσεων, χαρτονομίσματα και μικροαντικείμενα οικιακής χρήσης τα οποία συνέλεξε η ίδια η συγγραφέας, όπως είπε, ιστορούνται διάφορες πτυχές της τρικαλινής ζωής (τοπική αυτοδιοίκηση, βιομηχανία, καλλιέργεια της γης, στρατός, εκπαίδευση, θεσσαλικοί σιδηρόδρομοι, μουσική, θέατρο, λογοτεχνία και κινηματογράφος).

Στη συνέχεια οι μαθητές επισκέφτηκαν την Δημόσια Βιβλιοθήκη των Τρικάλων και συνάντησαν εκεί τη συγγραφέα, Τούλα Τίγκα, η οποία τους υποδέχτηκε θερμά και απάντησε πρόθυμα στις ερωτήσεις τους για το βιβλίο της «Η εποχή των υακίνθων». Έπειτα της χάρισαν το δικό τους βιβλίο, όπου κατέγραφαν δικές τους «εποχές», καθώς και ένα εικαστικό έργο εμπνευσμένο από το βιβλίο της. Ακολούθησε ένα μουσικό πρόγραμμα που είχαν ετοιμάσει με μηνύματα για έναν καλύτερο κόσμο. Στο τέλος η συγγραφέας υπέγραψε τα βιβλία των μαθητών και χάρισε το καινούριο της βιβλίο στη βιβλιοθήκη του σχολείου.

Οι μαθητές ενθουσιασμένοι από την επαφή με τις συγγραφείς και τις γνώσεις που απέκτησαν εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το επάγγελμα του συγγραφέα και δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να διαβάζουν.

«Ενδιαφέρουσες απόψεις σχετικά με τη ζωή, τους στόχους και τις ανθρώπινες ελπίδες. Εποικοδομητικός διάλογος για πληθώρα καθημερινών θεμάτων. Καθηλωτικό ύφος, αφήγηση και επιχειρηματολογία. Τις ευχαριστούμε»

Ευχαριστούμε επίσης τις καθηγήτριες του Μουσικού Σχολείου, τη μουσικό Γεωργία Ιωαννίδου, για τη βοήθεια της στο μουσικό πρόγραμμα που παρουσιάστηκε και την καθηγήτρια καλλιτεχνικών, Φωτεινή Χαμιδιελή που πρόθυμα στηρίζει πάντα όλες τις δράσεις του προγράμματος.

Δείτε εδώ  και εδώ βίντεο από τις επισκέψεις/ Η Μαρούλα Κλιάφα διαβάζει το γράμμα των μαθητών εδώ