Εορτασμός των Αγίων Τριών Ιεραρχών – Μουσικό Σχολείο Βέροιας 29.1.2019

     Μία ημέρα πριν την σχολική αργία της Εορτής των Τριών Ιεραρχών, πραγματοποιήσα­με στο σχολείο μας αφιέρωμα στην Μνήμη των τριών αυτών Αγίων που προστατεύουν την παιδεία μας.  Μια όμορφη συνεργασία των μελών της σχολικής κοινότητας. Στόχοι παιδαγωγικοί και καλλιτεχνικοί, ακούστηκαν φωνές και τραγούδια, απαγγέλθηκαν ποιήματα και κείμενα, παρουσιάστηκε βίντεο για τη ζωή και το έργο των Τριών Ιεραρχών. Κατασκευάστηκαν και δόθηκαν αναμνηστικές αφίσες και όμορφοι σελιδοδείκτες με ρήσεις και εικόνες των Τριών Ιεραρχών.

   Μας δόθηκε η ευκαιρία φέτος, στο καινούργιο μας σχολικό περιβάλλον, εγκαινιά­ζο­ντας με χαρά την καινούργια μας αίθουσα εκδηλώσεων, να γιορτάσουμε την γιορτή των Τριών Ιεραρχών.Μια γιορτή δική μας, των παιδιών και των δασκάλων και όχι μια τυπική γιορτή. Μέσα στον ορυμαγδό των εξελίξεων στην πατρίδα μας, και μέσα στην παντοτινή μας προσπάθεια να αναζητούμε νόημα και αγάπη στη ζωή μας, οι τρεις Άγιοι των Γραμμάτων παραμένουν σταθεροί, ατόφιοι, αναλλοίωτοι στον χρόνο και επίκαιροι. Τα μηνύματα τους είναι πάντα διαχρονικά, και ίσως πιο επαναστατικά από πολλές φαινομενικές επαναστάσεις της επο­χής μας, που μάλλον πισωγυρίσματα είναι!

Είναι Άγιοι που σέβονται την αξία του άνθρωπου ως πρόσωπο, ως δημιούργημα Αγάπης του Θεού, και όχι ως αριθμό, χρήμα, αντικείμενο, ή ένα ον χωρίς αξία. Είναι Ιεράρχες που σε μια εποχή με παρόμοιες δυσκολίες με τη δική μας, δεν το έβαζαν κάτω, δε δείλιαζαν, δε δίσταζαν, κρατούσαν σταθερά την αλήθεια και δε φοβούνταν να την λένε έξω από τα δόντια, ακόμη και σε άρχοντες και βασιλείς. Και όλα αυτά τα έπρατταν χωρίς να έχουν έπαρση και να τα αποδίδουν στον εαυτό τους, γιατί ήξεραν την αδυναμία του άνθρωπου και στήριζαν όλες τις ελπίδες τους στον Θεό, και Αυτός τους δυνάμωνε στο έργο τους και τη ζωή τους.

Για αυτό, ας ευχόμαστε να γνωρίζουμε σιγά σιγά μέσα μας και να καταλαβαίνουμε τη σπουδαιότητα των τριών αυτών Αγίων στη ζωή μας. Και ας τους έχουμε πάντοτε φωτεινά παραδείγματα μπροστά μας, για να μη φοβόμαστε μέσα σε όποιες αντιξοότητες και αν βρεθούμε, να κρατούμε σταθερά την αλήθεια και τα πιστεύω μας. Όπως αυτοί μπόρεσαν με τη βοήθεια του Χριστού μας, να μη λυγούν, έτσι κι εμείς μπορούμε!

   Την γιορτή μας πλαισίωσαν οι μαθητές και μαθήτριες της Α΄ και Β΄ Λυκείου, που μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, αγκάλιασαν με αγάπη, χαρά και προσπάθεια να αποδώσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τα κείμενα και τη μουσική που παρουσιάσαμε, και έκαναν δική τους αυτή τη γιορτή!

   Ευχαριστούμε τον Διευθυντή μας και όλους τους καθηγητές (ιδιαιτέρα την κυρία Ε. Ιωαννίδου και τον κύριο Γ. Μπαλιάκα για τη βοήθεια στη διδασκαλία και ηχητική κάλυψη της γιορτής) που συνέβαλαν στην υλοποίηση του μικρού μας αυτού αφιερώματος – μνείας των Τριών Αγίων που μας προστατεύουν. Την Ευλογία τους και τις πρεσβείες τους να έχουμε όλοι μας πάντα!

 

                                                 Οι υπεύθυνες καθηγήτριες: Μπόζη Ελένη, Παπαδοπούλου Μαρία-Ελένη, Ρούσσου Μαριάννα.

 

Απαγγελία: Ανθούλα Μ., Δαλιγκάρου Μ., Μάντσιου Α., Μπαντή Α., Τζιτζή Β., Τσικερδάνου Α., (Α΄ Λυκείου) , Λιολιόπουλος Β. (Β΄ Λυκείου)

 

Κιθάρα: Μαντρατζής Ι. Πιάνο: Καλαντζόπουλος Σ., Κετίκογλου Α., Σαρήογλου Α.

 

Κλαρινέτο: Ιωαννίδης Ν. Σαξόφωνο σοπράνο: Τσάνι Α.

 

Φωνή: Χατζίδου Ε.

 

Χορωδία: μαθητές και μαθήτριες Α΄ – Β΄ Λυκείου

 

Πηγές

-‘’Η απάντηση των τριών Αγίων στον πόνο της φτωχολογιάς’’. Α. Αβραμόπουλου, Θεολόγου.

  • ’Το επαναστατικό μήνυμα των Τριών Ιεραρχών και η εποχή μας’’. Α. Αργυρόπουλου,
  • Σχ. Συμβούλου Θεολόγων Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
  • Βίντεο ‘’Το νόημα της γνώσης και οι Τδεις Ιεράρχες’’. Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων
  • Βίντεο ‘’Οι Τρεις Ιεράρχες ως δασκαλοι ’’. Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας, Παξών και ΔιαποντίωνΝήσων
  • Βιντεο “Οι Τρεις Ιεράρχες Εβδομο γυμνάσιο Νικαιας 2015”
  • Βιντεο “Οι Τρεις Ιεραρχες Γιορτη των Γραμματων”
  • Βίντεο ‘’Στους Τρείς Ιεράρχες‘’ Γ. Παρασκευά- Χατζηκώστα, Στεφανής Κ., Χατζηκώστας Θ., Φιλίππου Φ., Ρ. Σταθμός Ι.Μ. Λεμεσού