«Οι Ταξιδιώτες του Μουσικού Σχολείου Βέροιας» συμμετείχαν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου

      Γιορτάζουμε Συνεργατικά

Δείτε εδώ πώς γιόρτασε η ραδιοφωνική μας ομάδα τα προηγούμενα χρόνια την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου.

        Συνεργατικά γιόρτασαν τα μέλη της ραδιοφωνικής ομάδας «Οι Ταξιδιώτες του Μουσικού Σχολείου Βέροιας» την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019 ανοίγοντας τα φτερά τους στην Πάτρα και στα FM! Έσμιξαν τις φωνές και τις μουσικές τους με τις φωνές από σχολεία κάθε βαθμίδας από όλη την Ελλάδα στην πρωινή ζωντανή εκπομπή  στον UP fm, τον ραδιοφωνικό σταθμό του Πανεπιστημίου Πατρών, την οποία επιμελήθηκε η ραδιοφωνική ομάδα Schooltraxx του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Πατρών. Η εκπομπή μεταδιδόταν παράλληλα και από το μαθητικό διαδικτυακό ραδιόφωνο – European School Radio και είχαν την ευκαιρία να την ακούσουν και να παρακολουθήσουν τη διαδικασία της συμμετοχής σε διαδραστική ζωντανή ραδιοφωνική εκπομπή και οι μαθητές του α2 του Μουσικού Σχολείου Βέροιας στο πλαίσιο του μαθήματος του Θεάτρου, οι οποίοι προετοιμάζονται για την παραγωγή της δικής τους εκπομπής στο μαθητικό ραδιόφωνο. Ευχαριστούμε το Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Πατρών και τον διευθυντή, Βασίλη Σχοινά, για την όμορφη συνεργασία. Ελπίζουμε να έχει συνέχεια! Συντονιστείτε μαζί μας!

Το πρόγραμμα της εκπομπής Schooltraxx

ΣΧΟΛΕΙΟ – ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

ΩΡΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ – ΣΥΝΔΕΣΗΣ

4Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ talosradiokids

ΜΗΝΥΜΑ

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΚΡΗΤΗΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ

10.20 -10.30

1Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΡΑΦΗΝΑΣ

10.30 -10.40

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΟΡΘΙΟΥ ΑΝΔΡΟΥ

10.40-10.50  

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΚΡΗΤΗΣ ΛΥΚΕΙΟ (ΤΥΡΟΓΑΡΙΔΑΚΙΑ)

10.50 – 11.00

ΓΥΜΝΑΣΙΟ –Λ.Τ. ΣΙΚΙΝΟΥ

11.00 -11.10

2Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΕΡΑΚΑ

11.15 -11.25

ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ

11.40 – 11.55

Λίγα λόγια για την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου

      Η 13η Φεβρουαρίου καθιερώθηκε από την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, έπειτα από σχετική πρόταση της Ισπανικής Ακαδημίας Ραδιοφώνου, στις 29 Σεπτεμβρίου 2011. Αρχικά, η πρόταση των Ισπανών ήταν να τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου στις 30 Οκτωβρίου, σε ανάμνηση της περίφημης εκπομπής του Όρσον Γουέλς το 1938, που έμεινε στην ιστορία ως ο «Πόλεμος των Κόσμων». Η UNESCO, όμως, αποφάσισε διαφορετικά και πρόκρινε τη 13η Φεβρουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία το 1946 πρωτολειτούργησε το ραδιόφωνο του ΟΗΕ.

       Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου είναι ο εορτασμός του ραδιοφώνου ως Μέσου Μαζικής Επικοινωνίας, η βελτίωση της διεθνούς συνεργασίας μεταξύ των ραδιοφωνικών οργανισμών και η ενθάρρυνση των μεγάλων διεθνών δικτύων, όσο και των τοπικών ραδιοφώνων, να προωθήσουν την πρόσβαση στην πληροφόρηση και την ελευθερία της έκφρασης στα ερτζιανά.

Το μήνυμα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες 

Το θέμα του φετινού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου είναι «Διάλογος, Ανοχή και Ειρήνη». Το ραδιόφωνο ενημερώνει, μεταμορφώνει και μας ενώνει. Φέρνει κοντά ανθρώπους και κοινότητες από όλα τα κοινωνικά στρώματα, προωθώντας και ενισχύοντας την αλλαγή μέσα από ένα θετικό διάλογο. «Σε αυτήν την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, ας αναγνωρίσουμε τη δύναμη του ραδιοφώνου για την προώθηση του διαλόγου, της ανοχής και της ειρήνης» αναφέρει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Στο μήνυμά του για τη σημερινή ημέρα, ο κ. Γκουτέρες τονίζει πως «το ραδιόφωνο είναι ένα ισχυρό εργαλείο. Ακόμη και στον σημερινό κόσμο των ψηφιακών επικοινωνιών, το ραδιόφωνο φτάνει σε περισσότερους ανθρώπους από οποιαδήποτε άλλη πλατφόρμα MME».

Εστιάζοντας στη σημασία του ραδιοφώνου στη σημερινή εποχή, ο κ. Γκουτέρες επισημαίνει πως παρέχει ζωτικής σημασίας πληροφορίες και πληροφορεί για σημαντικά θέματα και είναι μια προσωπική, διαδραστική πλατφόρμα όπου οι άνθρωποι μπορούν να εκφράσουν τις απόψεις τους, τις ανησυχίες τους και τα παράπονά τους. Το ραδιόφωνο μπορεί να δημιουργήσει μια κοινότητα, υπογραμμίζει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Σε ό,τι αφορά τα Ηνωμένα Έθνη και ειδικά για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, σημειώνει πως το ραδιόφωνο είναι ένας ζωτικής σημασίας τρόπος ενημέρωσης, επανένταξης και ενδυνάμωσης των ανθρώπων που έχουν πληγεί από τον πόλεμο.

http://www.un.org/en/events/radioday/index.shtml

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στις σχετικές ιστοσελίδες της UNESCO:

https://en.unesco.org/events/world-radio-day-2019

https://www.diamundialradio.org/

Το αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου 2019 της ΕΡΤ εδώ

 

                                                                   Η υπεύθυνη της ραδιοφωνικής ομάδας

                                                                           Χαρά Σκουμποπούλου