Το Μουσικό Σχολείο Βέροιας τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2019 / 2 Απριλίου – Zωντανή μετάδοση στο μαθητικό ραδιόφωνο – European School Radio της διαδικτυακής συνάντησης μαθητών με την Αγγελική Δαρλάση

Η ανάρτησή μας στο μαθητικό ραδιόφωνο: εδώ 

Ακούστε το σποτ και κατεβάστε τα φύλλα εργασίας που έχουν αναρτηθεί για τη διδακτική αξιοποίηση της εκπομπής: εδώ

1o φύλλο εργασίας: εδώ

2ο φύλλο εργασίας: εδώ

Την εκπομπή μπορείτε να ακούσετε στο podcast του σταθμού εδώ και εδώ αλλά και στο youtube εδώ.

Ένα διαδραστικό – καινοτόμο μάθημα λογοτεχνίας θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι μαθητές της α΄ και β΄ γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Βέροιας – μέλη της ραδιοφωνικής ομάδας του σχολείου την Τρίτη 2 Απριλίου 2019 με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.

Στο μάθημα αυτό καλεσμένη είναι η πολυβραβευμένη συγγραφέας, Αγγελική Δαρλάση, που αποδέχθηκε με χαρά την πρόσκλησή μας και την ευχαριστούμε ιδιαιτέρως. Η συγγραφέας θα συναντήσει διαδικτυακά τους μαθητές – μέσω τηλεδιάσκεψης. Η συνάντηση θα μεταδοθεί ζωντανά στις 10 – 11 π.μ. στον αέρα της πρωινής ζώνης του μαθητικού ραδιοφώνου – European School Radio στο πρώτο μέρος της εκπομπής της ραδιοφωνικής ομάδας του σχολείου «Οι Ταξιδιώτες του Μουσικού Σχολείου Βέροιας», ώστε να έχουν την ευκαιρία και μαθητές – εκπαιδευτικοί άλλων σχολείων να συμμετάσχουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου με τη δυνατότητα που δίνει για τον σκοπό αυτό το μαθητικό ραδιόφωνο π.χ. μέσω του chat του σταθμού και μέσω συμμετοχής στη ζωντανή διαδραστική εκπομπή. Η εκπομπή είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Κωστή Παλαμά από τον οποίο εμπνεόμαστε. Ακούστε την εδώ.

Οι μαθητές της α΄ και β΄ γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Βέροιας από την αρχή της χρονιάς με την καθοδήγηση της φιλολόγου τους – μέλους της Επιστημονικής Εταιρείας European School Radio και της ΙΒΒΥ, Χαράς Σκουμποπούλου, έχουν μελετήσει και αξιοποιώντας τη μέθοδο του εκπαιδευτικού δράματος έχουν επιχειρήσει να ανακαλύψουν τα νοήματα που εμπεριέχονται στα βιβλία της Αγγελικής Δαρλάση : “Το παλιόπαιδο”, Όταν έφυγαν τα αγάλματα” και “Το αγόρι στο θεωρείο” σε μια προσπάθεια να γνωρίσουν το έργο της συγγραφέα αλλά και να καλλιεργηθεί το ενδιαφέρον τους για την ανάγνωση ολόκληρων λογοτεχνικών βιβλίων.

“Το παλιόπαιδο” Βραβεύτηκε από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (Ελληνικό Τμήμα ΙΒΒΥ) και αναγράφηκε στον Διεθνή Τιμητικό Πίνακα της ΙΒΒΥ
Βραβείο σε εικονογράφο και συγγραφέα βιβλίου με πολύχρωμη εικονογράφηση (picture book ή album) για την εικονογράφηση και για το κείμενο από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 2015 (2-4-2015)

Δείτε τι έγραψαν για το βιβλίο εδώ

“Όταν έγυγαν τα αγάλματα” Δείτε εδώ το εκπαιδευτικό υλικό για την επεξεργασία του βιβλίου.

“Το αγόρι στο θεωρείο” πέρσι βραβεύτηκε από την ΙΒΒΥ με το βραβείο σε συγγραφέα εφηβικού – νεανικού βιβλίου για εφήβους και νέους.

Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής θα μεταδοθεί συνέντευξη που πήραν μέλη της ραδιοφωνική ομάδας του σχολείου από την υπεύθυνη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης – Θεανώ Ζωγιοπούλου της Βέροιας, Βούλας Κοτσάλου το Σάββατο 30 Απριλίου 2019 αλλά και σύντομες βιβλιοπαρουσιάσεις αγαπημένων βιβλίων των μαθητών μας και μαθητών από σχολεία που θα θελήσουν να συμμετάσχουν στην εκπομπή.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την υπεύθυνη της βιβλιοθήκης για τη συνέντευξη αλλά και για την παραχώρηση του χώρου της βιβλιοθήκης για την πραγματοποίηση των καθιερωμένων πλέον συναντήσεών μας εκτός ωρολογίου προγράμματος του σχολείου στον άνετο, λειτουργικό και φιλόξενο χώρο της.  Μέλη της ομάδας μας είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν και στη Μουσική Βιβλιοθήκη δωρεά του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” η οποία στεγάζεται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη.

“…Στον χώρο της βιβλιοθήκης στεγάζεται ακόμα και μια μεγάλη συλλογή που περιέχει 3500 CD και DVD και γύρω στις 1500 τίτλους βιβλίων (ελληνόγλωσσα και ξενόγλωσσα) για τη μουσική καθώς επίσης παρτιτούρες έργων γνωστών συνθετών. Ήδη έχει αρχίσει η καταγραφή και εκτός του έντυπου υλικού – και του οπτικοακουστικού. Όλο το υλικό βρίσκεται στην διάθεση του φιλότεχνου και φιλόμουσου κοινού  για  ακρόαση και ανάγνωση”.

Επειδή η ζωντανή μετάδοση της διαδικτυακής συνάντησης από τον χώρο του σχολείου είναι ένα δύσκολο εγχείρημα με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουμε, το οποίο επιχειρείται για πρώτη φορά από την ομάδα μας, ζητούμε εκ των προτέρων συγγνώμη για προβλήματα που τυχόν υπάρξουν και τα οποία θα καταστήσουν αδύνατη τη ζωντανή μετάδοση της εκπομπής. Παρ΄ όλα αυτά το υλικό της δράσης θα ηχογραφηθεί και θα μεταδοθεί την Πέμπτη 9 – 11 π.μ. από το μαθητικό ραδιόφωνο. Συντονιστείτε μαζί μας σε μια ραδιοφωνική γιορτή βιβλίου!

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του μαθήματος της λογοτεχνίας, του θεάτρου χρησιμοποιώντας ως εκπαιδευτικό εργαλείο τις ΤΠΕ και το μαθητικό ραδιόφωνο – European School Radio σύμφωνα με τις οδηγίες των φιλολογικών μαθημάτων που έχουν δοθεί από το ΥΠΕΠΘ αλλά και στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος: “Δημιουργούμε, Αξιοποιούμε και ΡαδιοΕπικοινωνούμε στο ESR” το οποίο υλοποιείται στο σχολείο για έβδομη χρονιά. Το ΥΠ.Π.Ε.Θ με εγκύκλιο που έστειλε στα σχολεία καλεί όλα να συμμετάσχουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου απαντώντας στο με αρ. πρ. 36/19-1-2019 έγγραφο του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (IBBY) «Ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου». 

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο Ο ετήσιος αυτός εορτασμός συμβάλλει στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και τονώνει το ενδιαφέρον των παιδιών και των νέων για το βιβλίο με διάφορες εκδηλώσεις (εκθέσεις παιδικού βιβλίου, συναντήσεις μαθητών με συγγραφείς και εικονογράφους, θεατρικές παραστάσεις κ.ά.)”.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

Ακολουθούν αποσπάσματα από το έγγραφο του ΥΠΠΕΘ με τις οδηγίες των φιλολογικών μαθημάτων στο Γυμνάσιο.

Οδηγίες για τη διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας και της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας στο Γυμνάσιο για το σχολικό έτος 2018 – 2019

Σχετ.: Το με αρ. πρωτ. εισ. ΥΠ.Π.Ε.Θ. 135979/14-08-2018 έγγραφο

Μετά από σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (πράξη 33/26-07-2018 του Δ.Σ) σας αποστέλλουμε τις παρακάτω οδηγίες για τη διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας και της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας στο Γυμνάσιο για το σχολικό έτος 2018-2019.

Σελ 8 Ενδεικτικοί διαδικτυακοί πόροι για διδακτική αξιοποίηση

European School Radio – Το πρώτο μαθητικό ραδιόφωνο.

http://europeanschoolradio.eu/

Σελ. 43 Υπενθυμίζεται πως η αξιοποίηση των ΤΠΕ στη διδασκαλία της Λογοτεχνίας δίνει πολλές δυνατότητες για τη συνομιλία των λογοτεχνικών κειμένων με τις άλλες τέχνες (ζωγραφική, μουσική, δραματοποίηση, κινηματογραφική απεικόνιση, κ.ά.), ενώ παράλληλα διευρύνει την ποικιλία των δραστηριοτήτων.

Σελ. 44 Ανάγνωση ολόκληρου βιβλίου

Σε όλες τις τάξεις προτείνεται να οργανώνονται δραστηριότητες που προωθούν τη φιλαναγνωσία. Στο πλαίσιο αυτό, οι μαθητές/τριες μπορούν να διαβάζουν στη διάρκεια του σχολικού έτους ένα ή δύο λογοτεχνικά βιβλία είτε του ίδιου/της ίδιας συγγραφέα είτε του ίδιου θέματος είτε του ίδιου είδους. (Για μία ενδεικτική πρόταση ανάγνωσης και επεξεργασίας ολόκληρου λογοτεχνικού κειμένου, βλ. Παράρτημα). Σκόπιμο είναι κατά την επιλογή του βιβλίου να λαμβάνονται υπόψη και οι αναγνωστικές προτιμήσεις των εφήβων-αναγνωστών. Μπορεί είτε όλοι οι μαθητές/τριες να διαβάζουν διαφορετικά βιβλία, είτε να γίνεται ανάγνωση κοινού βιβλίου ανά ομάδες. Την ανάγνωση του βιβλίου μπορούν να συνοδεύουν και άλλου είδους δραστηριότητες, όπως πρόσκληση του συγγραφέα, δραστηριότητες δημιουργικής γραφής, δραματοποίηση κ.ά. Σε κάθε περίπτωση, οι δραστηριότητες αυτές εντάσσονται στη μαθησιακή διαδικασία και αξιολογείται η συμμετοχή των μαθητών/τριών από τον/την εκπαιδευτικό. Επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα αποτελεί κριτήριο αξιολόγησης των μαθητών/τριών, ωστόσο τα λογοτεχνικά βιβλία δε συμπεριλαμβάνονται στην ύλη των εξετάσεων της περιόδου Μαΐου-Ιουνίου. Σε όλες τις τάξεις οι εκπαιδευτικοί καλό είναι να συνεργάζονται όχι μόνο οριζόντια αλλά και κάθετα, ώστε να συνδιαμορφώνουν ένα πλαίσιο δράσης για την προώθηση της φιλαναγνωσίας σε επίπεδο σχολικής μονάδας.