Οι νικητές των βραβείων του Κύκλου του ελληνικού παιδικού βιβλίου 2019

Ολοκληρώθηκε η εκδήλωση της GreekIbby, του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για τα βραβεία του 2019 σε συγγραφείς, εικονογράφους, μεταφραστές και φορείς (εκδόσεις 2018).

Το δελτίο τύπου της IBBY

Αποτελέσματα διαγωνισμών του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ 2019

Με το μήνυμα «Τα βιβλία μάς βοηθούν να μη βιαζόμαστε» το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, σε συνεργασία με τη Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη, πραγματοποίησε το Σάββατο 30 Μαρτίου εκδήλωση για τον 53o εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου 2019 στον Πολυχώρο του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου 2019 τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Φέτος το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου συμπληρώνει 50 χρόνια ενεργής εθελοντικής προσφοράς στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και την προώθηση της παιδικής λογοτεχνίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στην εκδήλωση απονεμήθηκαν τα ετήσια βραβεία του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ σε φυσικά πρόσωπα και φορείς που με τη δράση τους καλλιεργούν τη φιλαναγνωσία, καθώς και τα βραβεία σε δημιουργούς για τη συγγραφή, εικονογράφηση και μετάφραση λογοτεχνικών βιβλίων για παιδιά και νέους, έκδοσης 2018.

Παράλληλα κηρύχθηκε η έναρξη των εκδηλώσεων για την Ημέρα Βιβλίου 2019 με το σύνθημα «Διαβάζω & Αλλάζω», την οποία συνδιοργανώνουν για τέταρτη χρονιά η ΕΝΕΛΒΙ, η Εταιρεία Συγγραφέων και το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ. Χορηγoί επικοινωνίας είναι το diastixo.gr και ο ΣΚΑΪ.

Αναλυτικά, τα αποτελέσματα ανά κατηγορία:

Ειδικές διακρίσεις

Το μεγάλο βραβείο «Πηνελόπη Δέλτα» για την συνολική τους προσφορά στην προώθηση του παιδικού και εφηβικού βιβλίου και στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας απονέμεται στον Gregory Maguire και στην Elizabeth Poe.

Τιμητικές διακρίσεις απονεμήθηκαν στους χορηγούς του 36ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της ΙΒΒΥ στην Αθήνα: ΟΣΔΕΛ, Ίδρυμα «Λίλιαν Βουδούρη», Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, εταιρείες: ΙΚΕΑ, Κατώγι Αβέρωφ, Coca Cola Hellas A.E., Pelikan, AirotelGroup of Hotels, Sam Mills Hellas, Εθνικό Ωδείο, Ένωση Θεσσαλών Άνω Λιοσίων, Ζεφυρίου, Φυλής «Ρήγας Φεραίος» και Εταιρεία Ορχηστρικής Τέχνης «Βάκχαι».

Βραβεία σε δημιουργούς

1. Βραβείο «Πηνελόπη Μαξίμου» σε συγγραφέα βιβλίου αφήγησης βραχείας φόρμας για παιδιά: απονέμεται κατά πλειοψηφία στη Σοφία Μαντουβάλου, για το βιβλίο Το αγόρι που διάβαζε στις κότες παραμύθια, Εκδόσεις Πατάκη.

2. Βραβείο σε εικονογράφο και σε συγγραφέα εικονοβιβλίου (Picture Book) για την εικονογράφηση και για το κείμενο: απονέμεται κατά πλειοψηφία στις Cabassa Mariona (εικονογράφηση) και Σοφία Πανίδου (συγγραφή), για το βιβλίο Ζαχρά και Νικόλας: οι ιστορίες τους, Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

3. Βραβείο «Φανή Αποστολίδου» σε συγγραφέα εκτενούς αφηγήματος, για παιδιά μεγάλων τάξεων Δημοτικού και Γυμνασίου: απονέμεται κατά πλειοψηφία στη Γεωργία Γαλανοπούλου, για το βιβλίο Οι Ψηλοκάραβοι, Εκδόσεις Πατάκη.

4. Βραβείο σε συγγραφέα εφηβικού – νεανικού βιβλίου, για εφήβους και νέους: απονέμεται κατά πλειοψηφία στη Βασιλική Νευροκοπλή, για το βιβλίο Ο μικρός μονομάχος, Εκδόσεις Α. Α. Λιβάνη.

Η συγγραφέας, Βασιλική Νευροκοπλή, δώρισε τα Χριστούγεννα στη φιλόλογο, Χαρά Σκουμποπούλου, το βιβλίο της, Ο μικρός μονομάχος,  κατά την επίσκεψή της στη Βέροια με αφορμή εκδήλωση στην οποία συμμετείχε στο βιβλιοπωλείο “Ηλιοτρόπιο” προκειμένου να το διαβάσουν οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Βέροιας. Το βιβλίο είναι στη διάθεση των μαθητών, για να το διαβάσουν και να ανταλλάξουμε απόψεις.

5. Βραβείο «Βίτω Αγγελοπούλου» σε συγγραφέα βιβλίου με πληροφοριακά κείμενα (γνώσεων) για παιδιά: απονέμεται κατά πλειοψηφία στη Ναννίνα Σακκά – Νικολακοπούλου, για το βιβλίο Τα δάκρυα του Καραγκιόζη, Εκδόσεις Πατάκη.

6. Βραβείο σε ξένο συγγραφέα, έλληνα εκδότη και μεταφραστή βιβλίου μεταφρασμένου στα ελληνικά, για παιδιά ή νέους: απονέμεται κατά πλειοψηφία στους Kimberly Brubaker Bradley (συγγραφή), Στέλλα Κάσδαγλη (μετάφραση) και στις Εκδόσεις Παπαδόπουλος για το βιβλίο Ο πόλεμος που έσωσε τη ζωή μου.

Στον μαραθώνιο βιβλιοπαρουσιάσεων των μαθητών της α΄ γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Βέροιας που πραγματοποιήθηκε στην αρχή της χρονιάς στο πλαίσιο του μαθήματος της λογοτεχνίας – προκειμένου να διευρευνηθούν οι αναγνωστικές προτιμήσεις των νέων μαθητών μας – με υπεύθυνη καθηγήτρια τη φιλόλογο, Χαρά Σκουμποπούλου, η μαθήτρια του α1 Ελένη Μπέτσια, πρότεινε στους συμμαθητές της το βιβλίο, και ήδη το έχουν διαβάσει αρκετοί συμμαθητές της. Δείτε εδώ την βιβλιοπαρουσίασή της στο ιστολόγιο της α΄ γυμνασίου “Και τα μυαλά στη λογοτεχνία”. Δείτε εδώ και το ψηφιακό βιβλίο παρουσιάσεων.

7. Βραβείο «Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου» σε πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα βιβλίου για παιδιά ή νέους: απονέμεται στην Κατερίνα Λαγού για το βιβλίο Χαρίλαος; Τι όνομα είναι αυτό; Εκδόσεις Ψυχογιός.

Από το σύνολο των βιβλίων που κατατέθηκαν προς κρίση, η επιτροπή απονέμει κατά πλειοψηφία βραβείο στην εικονογράφο Μάρια Μπαχά, για την εικονογράφηση του βιβλίου Η γυναίκα που κοιμάται, Εύη Γεροκώστα (συγγραφή), Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.

Βραβεία σε φυσικά πρόσωπα και φορείς

1. Βραβείο «Κ.Π. Δεμερτζή – στον Έλληνα Δάσκαλο» σε εν ενεργεία δάσκαλο ή άλλης ειδικότητας εκπαιδευτικό πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ο οποίος δείχνει έμπρακτα και αποτελεσματικά το ενδιαφέρον του για τη Φιλαναγνωσία και την Παιδική Λογοτεχνία: απονέμεται στον Κωνσταντίνο Βλαστάρη, δάσκαλο στο 2o Δημοτικό Σχολείο Καβάλας. Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΑΓΚΥΡΑ Έπαθλο: βιβλία αξίας 300 ευρώ.

2. Βραβείο «Βασίλης Αναγνωστόπουλος» σε εν ενεργεία εκπαιδευτικό δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κάθε ειδικότητας, ο οποίος δείχνει έμπρακτα και αποτελεσματικά το ενδιαφέρον του για τη Φιλαναγνωσία και τη Νεανική Λογοτεχνία: απονέμεται στην Άρτεμη Αρχοντογεώργη, φιλόλογο στο Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο Κομοτηνής. Αθλοθέτης: Ελληνικό Τμήμα ΙΒΒΥ Έπαθλο: βιβλία αξίας 300 ευρώ.

3. Βραβείο «Κούλα Κουλουμπή» σε εν ενεργεία νηπιαγωγό ή παιδαγωγό, ο οποίος εισάγει με τους πιο ευφάνταστους τρόπους τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας στον κόσμο του παιδικού βιβλίου: απονέμεται στην Άννα Στεφανουδάκη, νηπιαγωγό στο 4o Νηπιαγωγείο Κισάμου Χανίων. Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΔΙΑΠΛΟΥΣ Έπαθλο: βιβλία αξίας 300 ευρώ.

4. Βραβείο «Παντελής & Χρήστος Αλέφαντος» σε παιδική/νεανική βιβλιοθήκη για τη συνολική της δράση: απονέμεται στη Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας. Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ Έπαθλο: Βιβλία αξίας 500 ευρώ.

5. Βραβείο σε πρόγραμμα για την προώθηση της φιλαναγνωσίας σε παιδιά και νέους, το οποίο εκπόνησε και εφάρμοσε σχολείο, βιβλιοθήκη, άλλος φορέας ή φυσικό πρόσωπο: απονέμεται στην Κική Δημητριάδου, για το πρόγραμμα «Ο Αδέσποτος». Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ Έπαθλο: Βιβλία αξίας 300 ευρώ.

6. Βραβείο σε Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων μαθητών Δημοτικού Σχολείου, Γυμνασίου ή Λυκείου, που με τις δραστηριότητές του προωθεί την παιδική/νεανική λογοτεχνία, προς τιμήν της Μαίρης Κωνστανταροπούλου: απονέμεται στην Εθελοντική Ομάδα Κιμώλου ΚΙΜΩΛΙΣΤΕΣ ΑΜΚΕ. Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ Έπαθλο: Βιβλία αξίας 300 ευρώ.

7. Βραβείο σε βιβλιοθηκονόμο, προς τιμήν του Κυριάκου Παπαδόπουλου: απονέμεται στην Κατερίνα Μυλωνίδου, βιβλιοθηκονόμο στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λιτόχωρου. Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Έπαθλο: Βιβλία αξίας 300 ευρώ.

8. Βραβείο σε Σχολικό – μαθητικό έντυπο το οποίο καλλιεργεί τη φιλαναγνωσία και προωθεί την ανάγνωση παιδικής λογοτεχνίας: απονέμεται στο «Βιβλιοδρόμιο» του 43ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου Κρήτης (http://schoollibrary43.weebly.com, υπεύθυνη: Ελευθερία Καλούδη). Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ Έπαθλο: Βιβλία αξίας 300 ευρώ.

9. Bραβείο «Πάνος Αλέφαντος» σε Εθελοντή, που με τη δράση του προωθεί τη φιλαναγνωσία: απονέμεται στους εθελοντές του 36ου Διεθνούς Παγκόσμιου Συνεδρίου της ΙΒΒΥ στην Αθήνα Θοδωρή Αργυράκη, Δώρα Δόριζα, Εύη Καλλιονάκη, Βαρβάρα Καρζή, Ευαγγελία Κληρονόμου, Μαρία Κουτούπη, Κατερίνα Κουτσοσπύρου, Γιούλα Λυμπεράκη, Δήμητρα Μαναβή, Άσπα Μανώλη, Εύη Μυλωνά, ‘Αντζελα Παλαιολόγου, Αιμιλία Φουντούκη, Εύη Χρηστομάτη, Δήμητρα Φώτου, Δικαίο Χατζηπλή, και στα παιδιά Πάρι Τσαγγαίο, Μελίτη Τσαγγαίου και Άννη Μαρκοπούλου. Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ ΔΕΜΕΝΗ Έπαθλο: Βιβλία αξίας 300 ευρώ.

Την ενδεκαμελή επιτροπή αποτέλεσαν οι: Βαγγέλης Ηλιόπουλος (Πρόεδρος), Μαρία Κουρκουμέλη (Υπεύθυνη Συντονισμού της Επιτροπής), Τόνια Αράχωβα, Πόλυ Βασιλάκη, Μαρία Δελάκη, Εύα Καλισκάμη, Αρετή Καράμπελα, Βασιλική Κατέρη, Γλυκερία Πλιάμπα – Φουντά, Ιωάννα Ρωμηού και Κατερίνα Στούρνα.

Το σκεπτικό βράβευσης των δημιουργών που διακρίθηκαν για όλες τις κατηγορίες θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ (www.greekibby.gr) τις επόμενες ημέρες. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ ευχαριστεί θερμά το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού που έθεσε τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου 2019 και την απονομή των βραβείων υπό την αιγίδα του, τους χορηγούς και αθλοθέτες των βραβείων για την έμπρακτη στήριξή τους, τη Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη και τον Σύλλογο Οι Φίλοι της Μουσικής για τη φιλοξενία, την ΕΝΕΛΒΙ και την Εταιρεία Συγγραφέων για τη συνεργασία, τη Φίλια Δενδρινού για την πολύτιμη βοήθειά της, τους χορηγούς επικοινωνίας diastixo.gr και ΣΚΑΪ, τους δημιουργούς και τους εκδότες που εμπιστεύτηκαν τα έργα τους και συμμετείχαν στους διαγωνισμούς του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ και όλους όσοι τίμησαν με την παρουσία τους τη γιορτή για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2019 και την έναρξη των εκδηλώσεων για την Ημέρα Βιβλίου 2019. Αθήνα, 30 Μαρτίου 2019 Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ

Δείτε και εδώ φωτορεπορτάζ.