Το Ταξίδι της Ελληνικής Γλώσσας με όχημα τη Μουσική και το ESR – Συνεργατική Ραδιοφωνική Εκπομπή

      Ακούστε εδώ την εκπομπή από το podcast του σταθμού.

      Η ραδιοφωνική ομάδα «Οι Ταξιδιώτες του Μουσικού Σχολείου Βέροιας» σε συνεργασία με τη ραδιοφωνική ομάδα «Μ΄ ανοιγμένα φτερά στον αέρα» του 2ου γυμνασίου Ρεθύμνου σας προσκαλούν την Τετάρτη 10 Απριλίου 2019 και ώρα 8 – 10 μ.μ. σε ένα δίωρο ραδιοφωνικό «Ταξίδι στην Ελληνική Γλώσσα με όχημα τη Μουσική και το European School Radio» με αφορμή τη Γενέθλιο Ημέρα του Διονύσιου Σολωμού (ημερομηνία γέννησης 8 Απριλίου 1798).

     Στην εκπομπή παρουσιάζεται ηχογραφημένο το παραγόμενο υλικό διδακτικού σεναρίου με θέμα την ιστορική πορεία και εξέλιξη της ελληνικής γλώσσας που υλοποιήθηκε στα δύο σχολεία με την καθοδήγηση των φιλολόγων, Χαράς Σκουμποπούλου και Λένας Ιωαννίδου. Το υλικό αυτό μεταδόθηκε στην πρώτη ζωντανή διαδραστική ραδιοφωνική εκπομπή από τον χώρο του Μουσικού Σχολείου Βέροιας στην πρωινή ζώνη του ESR στις 8 Φεβρουαρίου 2019 με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας – 9 Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή, Διονυσίου Σολωμού (9 Φεβρουαρίου 1857).

       Το διδακτικό σενάριο υλοποιήθηκε από μαθητές των τριών τάξεων του γυμνασίου των δύο σχολείων στο πλαίσιο των μαθημάτων της Αρχαίας – Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας και Θεάτρου αλλά και πολιτιστικών προγραμμάτων που υλοποιούνται στα δύο σχολεία χρησιμοποιώντας ως εκπαιδευτικό εργαλείο το μαθητικό ραδιόφωνο. Σκοπός του σεναρίου ήταν η προβολή μέσω δημιουργικών δραστηριοτήτων της ιστορικής συνέχειας, του πλούτου και των ιδιωμάτων της ελληνικής γλώσσας που αποτελούν θεμέλιο της εθνικής ταυτότητας του ελληνισμού αλλά και να δοθεί το μήνυμα ότι η νέα γενιά μπορεί να ωφεληθεί πολλαπλά, αν εξοικειωθεί με την ιστορία και τη χρήση της και αφομοιώσει δημιουργικά τον πλούτο της.

Μαντινάδες και ποιητικές δημιουργίες που συνέθεσαν οι μαθητές μας, συνέντευξη κ. Σουκιούρογλου για τη Βεροιώτισσα λαογράφο, Βούλα Χατζίκου, παραμύθι από το βιβλίο “Βεργιώτικες Ιστορίες” της Βούλας Χατζίκου, μελοποιημένα ποιήματα – πρωτότυπες δημιουργίες μαθητών κ.α.

    Θα χαρούμε να αλληλεπιδράσουμε μέσω chatτου σταθμού. Σας καλούμε, επίσης, να μας στείλετε το δικό σας πρωτότυπο υλικό που μπορεί να παραχθεί μέσω των δημιουργικών δραστηριοτήτων που σας προτείνουμε στο φύλλο εργασίας που συνοδεύει την εκπομπή.   Ελπίζουμε και αυτή η εκπομπή μας να αξιοποιηθεί από την εκπαιδευτική κοινότητα και να αποτελέσει αφορμή για Έμπνευση, Δημιουργία και Συνεργασία στο European School Radio!

Ηλεκτρονική διεύθυνση ραδιοφωνικής ομάδας Μουσικού Σχολείου Βέροιας: radioteamousver@gmail.com

Φύλλο αξιοποίησης εκπομπής: Κατεβάστε το από εδώ.

Δείτε την ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ESR εδώ.

Ακούστε το σποτ προώθησης της εκπομπής μας εδώ.