“Il était une fois la Méditerranée” – Μια φορά κι έναν καιρό ήταν η Μεσόγειος-

Έληξε εχθές 23 Μαϊου 2019 το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Il était une fois la Méditerranée” – Μια φορά κι έναν καιρό ήταν η Μεσόγειος, στο οποίο συμμετείχε το Μουσικό Σχολείο Βέροιας σε συνεργασία με το Γαλλικο Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα αυτό, μικρής μεν διάρκειας αλλά πολύ ουσιαστικό , ήταν εγκεκριμμένο από το ΥΠΕΠΘ , και η διοργάνωση ήταν σύμπραξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης με το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης με υπεύθυνο τον καθηγητή ωκεανολογίας κ. Σκουφά Γεώργιο.                                                                             

Σκοπός του ήταν οι μαθητές/τριες να γνωρίσουν τον θαλάσσιο κόσμο της   Μεσογείου μέσα από τη γαλλική γλώσσα, να γνωρίσουν τα είδη που ζουν στο θαλάσσιο οικοσύστημα, να ευαισθητοποιηθούν στα είδη που απειλούνται και να καλλιεργήσουν την φαντασία και την αισθητική αντίληψή τους μέσα από τη δημιουργία αφισών και ενός ολιγόλεπτου βιντεοκλίπ.   

           

Όλα τα διαθέσιμα στοιχεία των τελευταίων ερευνών παρουσιάστηκαν στους μαθητές-τριες από την καθηγήτρια των Γαλλικών με διάφορες προβολές και εργαστήρια .Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία ολιγόλεπτου βιντεοκλιπ ευαισθητοποίησης με ένα σλόγκαν για την προστασία της θάλασσας της Μεσογείου καθώς και η εκμάθηση του εμβληματικού τραγουδιού «Μεσόγειος» του ελληνικής καταγωγής διάσημου τραγουδοποιού Ζώρζ Μουστακί υπό την καθοδήγηση του καθηγητού Μουσικής κου Βασίλη Βαλαβάνη.

Στο Γαλλικό Ινστιτούτο   στην αίθουσα εκδηλώσεων Allatini-Dasseau συναντήθηκαν οι μαθητές-τριες των σχολείων της Β’θμιας εκπαίδευσης που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, παρουσιάστηκαν τα βίντεο κλιπ που παρήχθησαν από τις ομάδες των συμμετεχόντων σχολείων και από το Μουσικό Σχολείο Βέροιας ερμηνεύτηκαν πέραν του τραγουδιού Μεσόγειος –en Méditerranée και άλλα τρία τραγούδια σε ελληνικό και γαλλικό στίχο .                                                                       

Ο ενθουσιασμός για την συμμετοχή και απόδοση των μαθητών-τριών του Μουσικού Σχολείου Βέροιας ήταν έκδηλος και μάλιστα έγινε αφορμή για προτάσεις περεταίρω συνεργασίας του Μουσικού Σχολείου Βέροιας με το Γαλλικό Ινστιτούτο για άλλα ανάλογα προγράμματα ευαισθητοποίσης μέσα από την εκμάθηση της Γαλλικής Γλώσσας.