Ραδιοφωνικό μάθημα αρχαίων ελληνικών στον αέρα της WEBEX

Μια ιδέα για πιο ευχάριστο μάθημα μιας και οι μαθητές μας έχουν κουραστεί αρκετά από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι αυτή της προσομοίωσης live ραδιοφωνικής εκπομπής εν ώρα μαθήματος αξιοποιώντας τις δυνατότητες της πλατφόρμας WEBEX. Οι μαθητές ενθουσιάζονται!
Με αφορμή το μάθημα των αρχαίων ελληνικών της α΄ γυμνασίου με το α1 τμήμα του γυμνασίου στην Ενότητα 11 (Ο Αλέξανδρος κι ο Βουκεφάλας) αξιοποιήσαμε ένα βίντεο από το Πειραματικό Γυμνάσιο Ρεθύμνου Πανεπιστημίου Κρήτης που αφορούσε το αρχαίο κείμενο αλλά αξιοποιήσαμε και την τεχνική παιχνίδι ρόλων. https://youtu.be/Zyc84xHdEs4
Αφού επεξεργαστήκαμε νοηματικά το κείμενο, προβλήθηκε το βίντεο, στη συνέχεια ανατέθηκε ο ρόλος των παρουσιαστών ραδιοφωνικής εκπομπής σε δύο μαθητές/τριες και σε άλλους δυο ο ρόλος των μαθητών/τριών – δημιουργών του βίντεο και παρακολουθήσαμε οι υπόλοιποι τη διεξαγωγή της συνέντευξης (αυθόρμητος λόγος). Οι μαθητές σε ρόλο ακροατών εμψύχωναν τους συντελεστές της εκπομπής με σχόλια στο chat της WEBEX αλλά και έθεταν ερωτήσεις (αυτό βοηθά να είναι ενεργητικά τα παιδιά τα οποία δεν έχουν μικρόφωνο). Οι παρουσιαστές ανά τακτά διαστήματα αλληλεπιδρούσαν με τους ακροατές και τους ευχαριστούσαν για τη ενεργή συμμετοχή τους στην εκπομπή. Ο καθηγητής έχει τον ρόλο του τεχνικού αναγκαστικά κι αλληλεπιδρά με προσωπικά μηνύματα με τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς αλλά και με τους ακροατές εμψυχώνοντας με τη σειρά του από το chat αλλά βάζει και τις μουσικές επιλογές ή τα μουσικά χαλιά. Τον ρόλο βεβαίως του τεχνικού μπορεί να τον αναλάβει κι ένας μαθητής κάνοντας ο ίδιος διαμοιρασμό μουσικής (αν υπάρχει εμπιστοσύνη). Πραγματικά δοκιμάστε το και γιατί όχι προχωρήστε και σε ηχογραφημένες ή live ραδιοφωνικές εκπομπές στο Μαθητικό Ραδιόφωνο – European School Radio!
Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν με το διαφορετικό αυτό μάθημα! Γιατί όπως είπε και ο Αριστοτέλης και είναι το σλόγκαν μας: Αυτά που για να τα κάνουμε πρέπει πρώτα να τα μάθουμε, αυτά τα μαθαίνουμε κάνοντάς τα!